Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρως, αλλά και η ώρα της ημέρας που τρως

12:44 15/1/2023 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι το τι και το πόσο τρώμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Αλλά οι επιστήμονες έρχονται τώρα να μας αποκαλύψουν πως ο παράγοντας του πότε τρώμε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά.

Μελέτες δείχνουν ότι για βέλτιστη υγεία, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τις περισσότερες από τις θερμίδες μας νωρίς μέσα στην ημέρα παρά αργότερα — για παράδειγμα τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό, ένα μέτριο μεσημεριανό γεύμα και ένα μικρό σε ποσότητα δείπνο.

Διατροφή και μνήμη: Οι καλύτερες τροφές που

ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και την ενέργειά σου

Αυτό το μοτίβο διατροφής ευθυγραμμίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, το έμφυτο 24ωρο ρολόι που διέπει πολλές πτυχές της υγείας μας, από τις καθημερινές ορμονικές διακυμάνσεις και τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το εσωτερικό μας ρολόι, το σώμα μας είναι έτοιμο να αφομοιώσει και να μεταβολίσει την τροφή νωρίς την ημέρα. Καθώς η μέρα προχωρά, ο μεταβολισμός μας γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματικός. Μελέτες δείχνουν ότι ένα γεύμα που καταναλώνεται στις 9 το πρωί μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές μεταβολικές επιδράσεις από το ίδιο γεύμα που καταναλώνεται στις 9 μ.μ.

UnsplashΗ μελέτη στις σωστές ώρες γευμάτων

Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες, οι επιστήμονες εξετάζουν όλο και περισσότερο τη χρονική στιγμή των γευμάτων και ανακαλύπτουν ότι αυτό μπορεί να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στο βάρος, την όρεξή μας, τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και την ικανότητα του σώματός μας να καίει και να αποθηκεύει λίπος.

Στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας, είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Οι ερευνητές λένε ότι όποτε είναι δυνατόν, θα ήταν καλύτερα να κάνει κανείς το αντίθετο – ή τουλάχιστον να τρώμε το δείπνο με κάποιες ώρες διαφορά από την ώρα του ύπνου.

Οι 10 χρυσοί κανόνες υγιεινής διατροφής από τους διατροφολόγους – Η καλύτερη συνταγή για τη μακροζωία

Ένα μεγάλο πρωινό και ένα ελαφρύ δείπνο

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από εννέα κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 485 ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στους οποίους ανατέθηκε να ακολουθήσουν δίαιτες όπου κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες τους νωρίτερα την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που έκαναν το αντίστροφο. Είχαν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στο σάκχαρο στο αίμα τους, τα επίπεδα χοληστερόλης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, οι επιστήμονες στρατολόγησαν μια ομάδα ενηλίκων και εξέτασαν τι συνέβη όταν ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για έξι ημέρες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πρωινό στις 8 π.μ., μεσημεριανό νωρίς το μεσημέρι και δείπνο στις 4 μ.μ.

Σε μια ξεχωριστή περίπτωση, έβαλαν τους ίδιους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, με κάθε γεύμα να καθυστερεί τέσσερις ώρες, σε μια περίοδο έξι ημερών. Η μελέτη ήταν μικρή αλλά αυστηρά ελεγχόμενη, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα που παρακολουθούνταν στενά, κατανάλωναν όλα τα γεύματά τους και τηρούσαν αυστηρό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι έτρωγαν τα ίδια τρόφιμα και διατηρούσαν τα ίδια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες πεινούσαν σημαντικά, όταν ακολούθησαν το πρόγραμμα καθυστερημένης κατανάλωσης φαγητού.

Μια ματιά στα επίπεδα των ορμονών τους έδειξε το γιατί: Η κατανάλωση προκάλεσε αύξηση των επιπέδων γκρελίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί κορεσμό.

«Είναι σαφές ότι ο χρόνος των γευμάτων μας έχει σημασία – όχι μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε», δήλωσε ο Jonathan Jun, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins και συγγραφέας της μελέτης. «Το να τρως αργά σε κάνει λιγότερο ανεκτικό στη γλυκόζη και επίσης κάνει το σώμα σου να καίει λιγότερο λίπος από ό,τι αν είχες το ίδιο γεύμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα».

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την διατροφή, τη γυμναστική και τον ύπνο που πρέπει να καταρρίψεις;

Πώς να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής

Οι επιστήμονες που μελετούν τον χρόνο των γευμάτων λένε ότι οι ακόλουθες στρατηγικές θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας:

Δεν παραλείπουμε το πρωινό. Οι πρωινοί υδατάνθρακες είναι καλύτεροι αν τους καταναλώνουμε νωρίς το πρωί. Προσπαθούμε να φάμε βραδινό νωρίς. Το δείπνο πρέπει να είναι το μικρότερο γεύμα της ημέρας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρως, αλλά και η ώρα της ημέρας που τρως εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα