Τι είναι η τοξική θηλυκότητα και πώς μπορεί να επηρεάσει την γνώμη των ανδρών για τις γυναίκες;

09:01 23/10/2022 - Πηγή: iPop

Στις μέρες μας δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι και των 2 φύλων που είναι ιδιαίτερα τοξικοί. Ωστόσο, η τοξική αρρενωπότητα που αφορά τους άνδρες είναι διαφορετική από την τοξική θηλυκότητα, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές οι άνδρες έχουν μια πιο βίαιη και επιθετική συμπεριφορά και πολλές φορές ασκούν κατάχρηση εξουσίας. Όμως οι τοξικές γυναίκες είναι πολύ διαφορετικές από τους άνδρες.

Μήπως είσαι τοξικός και δεν το ξέρεις; Πόσο εύκολο είναι να το αλλάξεις και πώς θα το πετύχεις

Κατανόηση της τοξικής θηλυκότητας

Όταν οι άνθρωποι κάνουν συζητήσεις για τη θηλυκότητα, σπάνια αγγίζουν

την τοξική θηλυκότητα, κυρίως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τη βλέπουν ως πρόβλημα. Ωστόσο, η τοξική θηλυκότητα μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο και η τοξική αρρενωπότητα. Οι παραδοσιακές γυναικείες ιδιότητες περιλαμβάνουν τη συμπόνια, τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση, που μπορεί να γίνουν τοξικά όταν χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τους άλλους.

Η τοξική θηλυκότητα προήλθε εξαιτίας της ανδρικής κυριαρχίας που υπήρχε για δεκαετίες, όπου οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εξουσιάσουν τους άνδρες. Αυτό ανάγκασε τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν λεπτούς χειρισμούς σε αντίθεση με τη βία για να βρουν το δρόμο τους. Λόγω της αδυναμίας να καταπολεμήσουν την κυριαρχία των ανδρών στο παρελθόν, οι γυναίκες θεωρούσαν συχνά τις συναδέλφους τους ως ανταγωνίστριες για ευνοϊκές θέσεις εργασίας.

UnsplashΤοξική θηλυκότητα στην δουλειά

Αυτή η νοοτροπία γυναικών εναντίον γυναικών είναι σήμερα εμφανής στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες στοχεύουν τις συναδέλφους τους περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 58% των τοξικών συναδέλφων είναι γυναίκες, με θύματά τους να είναι συνάδελφοί τους τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων. Με την πάροδο των χρόνων, οι γυναίκες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες στο να αναλάβουν θέσεις εξουσίας. Ωστόσο, αντί αυτό να ενθαρρύνει την γυναικεία αλληλεγγύη στον εργασιακό τομέα, αποτελεί μια περίπτωση ζήλιας από τις γυναίκες συναδέλφους.

Με βάση στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες έχουν έως και 21% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν άδικη μεταχείριση από συναδέλφους τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές και για τους άνδρες επειδή οι γυναίκες μπορεί να είναι επιθετικές. Στον χώρο εργασίας, οι γυναίκες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικές προς τους άντρες χωρίς καμιά συνέπεια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες θεωρούνται λανθασμένα το ασθενέστερο φύλλο.

5 καλοί λόγοι για να βγάλεις τους τοξικούς ανθρώπους απ’ τη ζωή σου αμέσως! (ακόμα κι αν πρόκειται για αγαπημένα σου πρόσωπα)

Παραδείγματα γυναικείας τοξικότητας και η αντίδραση των ανδρών

Υπάρχουν πολλά είδη συμπεριφοράς γυναικών, που δείχνουν το πόσο τοξικές μπορεί να είναι. Πιο συγκεκριμένα, τοξικές γυναίκες μπορεί να θεωρούνται εκείνες που μιλούν ή φέρονται υποτιμητικά σε συναδέλφους τους και σε συνανθρώπους τους. Επίσης, πολλές φορές συμβαίνει γυναίκες να κοροϊδεύουν άλλες κοπέλες για να τραβήξουν την προσοχή ενός άντρα ή να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές με άλλες γυναίκες επιβάλλοντας την κυριαρχία τους. Παράλληλα, οι τοξικές γυναίκες μπορεί να εκφράζουν την αγανάκτηση και την πικρία τους προς τους άλλους, ειδικά προς τις συναδέλφους τους, για την δημοτικότητά τους, την εμφάνιση και τα επιτεύγματά τους.

Ωστόσο, όλη αυτή η τοξική συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά και την γνώμη των ανδρών. Πολλές φορές, οι γυναίκες που έχουν αυτήν την συμπεριφορά, τείνουν να ντροπιάζουν τους άνδρες που είναι στην ζωή τους λέγοντάς τους ότι είναι ιδιαίτερα μαλακοί ή ότι έχουν γυναικεία χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες για το πώς είναι ένας άνδρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν κακό στην ψυχική υγεία του συντρόφου τους ή των φίλων τους, δημιουργώντας τους κόμπλεξ κατωτερότητας.

Παράλληλα, ένα ακόμα σημάδι που καταδεικνύει τοξική θηλυκότητα, είναι όταν οι γυναίκες έχουν το αίσθημα ότι πρέπει να έχουν έναν άνδρα σύντροφο ανεξάρτητα αν επιθυμούν να συνάψουν σχέση μαζί του. Αυτό δείχνει επίσης ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και ότι αισθάνονται ατελείς χωρίς έναν άνδρα σύντροφο. Έτσι αυτό κάνει τους άνδρες να απομακρύνονται γρήγορα από τέτοιες καταστάσεις.

Τέλος, παράδειγμα τοξικότητας είναι και η ζήλια προς τους συντρόφους τους, όταν για παράδειγμα ζηλεύουν οποιαδήποτε γυναίκα συναναστρέφεται μαζί τους. Αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει ξεκάθαρα την σχέση ανάμεσα στους 2 με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαπληκτισμοί και να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες. Έτσι πολλές φορές μια αρνητική εμπειρία από μια προηγούμενη σχέση, μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη γνώμη των ανδρών προς τις γυναίκες και να τις θεωρούν όλες το ίδιο τοξικές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η τοξική θηλυκότητα και πώς μπορεί να επηρεάσει την γνώμη των ανδρών για τις γυναίκες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα