Τι είναι το σπάνιο καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε για 2 χρόνια ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης;

14:21 14/10/2022 - Πηγή: iPop

Ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης έχασε την μάχη με τον καρκίνο στα 43 του, μόλις, χρόνια. Ο αθλητής που έκανε περήφανη την Ελλάδα με την αγωνιστική του δράση απεβίωσε σήμερα 14 Οκτωβρίου, με την χώρα μας να χάνει ένα σπουδαίο άνθρωπο και αγωνιστή. Ο χώρος του τάε κβον ντο θρηνεί, και μαζί του όλοι εμείς. Τι είναι, όμως, το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλευε επί 2 χρόνια ο Νικολαΐδης;

Μια εξαιρετικά σπάνια μορφή

καρκίνου φαίνεται ότι σημάδεψε τον αθλητή του τάε κβον ντο. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν μάλλον και η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ασθενούς στην Ελλάδα με αυτό τον τύπο καρκινώματος. Σύμφωνα με τα στατιστικά, στην Αμερική, μόνο περίπου 200 άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με την νόσο του καρκινώματος NUT.

Τι είναι το καρκίνωμα NUT;

Το καρκίνωμα NUT ονομάζεται επίσης και καρκίνωμα μέσης γραμμής. Αυτό συμβαίνει καθώς συνήθως εντοπίζεται στη μέση του σώματος. Περίπου στο 40% των περιπτώσεων το καρκίνωμα NUT βρίσκεται στο κεφάλι και τον λαιμό – συνήθως στην κοιλότητα του κόλπου – και σ’ ένα άλλο 50% των περιπτώσεων εντοπίζεται στους πνεύμονες. Στο υπόλοιπο 10% εντοπίζεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Το καρκίνωμα NUT εμφανίζεται συχνότερα σε σχετικά νέους ασθενείς. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με καρκίνωμα NUT είναι περίπου τα 40 έτη, ενώ έχουν ακόμη αναφερθεί και ορισμένες παιδιατρικές περιπτώσεις. Ο καρκίνος είναι εξαιρετικά επιθετικός και εξαπλώνεται γρήγορα.

Τι προκαλεί αυτή την σπάνια μορφή καρκίνου;

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν το γονίδιο NUTm1 μεταλλάσσεται, γι’ αυτό και ονομάζεται καρκίνωμα NUT. Επομένως, πρόκειται για μια γενετική μετάλλαξη. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση κληρονομική. Δεν μεταδίδεται από την μια γενιά στην άλλη και η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τι πραγματικά προκαλεί αυτή την μετάλλαξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις συμβεί προωθεί την ανάπτυξη του επιθετικού καρκίνου.

Ποία είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού προέρχεται ο καρκίνος. Το καρκίνωμα NUT που προέρχεται από τα ιγμόρεια έχει τα ίδια συμπτώματα με άλλους καρκίνους των κόλπων:

πίεση στον ρινικό κόλποκούρασηαπώλεια βάρουςαπώλεια όσφρησηςρινορραγία (αιμορραγία από την μύτη)

Από την άλλη πλευρά όταν το καρκίνωμα εντοπίζεται στους πνεύμονες, έχει τα ίδια συμπτώματα με άλλους καρκίνους του πνεύμονα:

βήχακούρασηαπώλεια βάρουςδυσκολία στην αναπνοή

Επομένως, το καρκίνωμα NUT εκτός από σπάνιο, δεν έχει και κανένα δικό του αποκλειστικά σύμπτωμα για γίνει εύκολα η διάγνωση.

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση

Για τον έλεγχο του καρκινώματος NUT, οι γιατροί πρέπει να πραγματοποιήσουν βιοψία λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα όγκου με μια βελόνα. Στη συνέχεια, ένας παθολόγος μελετά το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να προσδιορίσει εάν έχει ως σήμα κατατεθέν τη γενετική μετάλλαξη, που υποδεικνύει ότι πρόκειται για καρκίνωμα NUT.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οποιοσδήποτε καρκίνος εμφανίζεται στη μέση γραμμή του σώματος και δεν μπορεί εύκολα να ταξινομηθεί ως συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα πρέπει να ελέγχεται για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καρκίνωμα NUT. Εξαιτίας όμως της σπάνιας φύσης αυτού του καρκινώματος, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτού του είδους την εξέταση.

Η θεραπεία

Τα πράγματα στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκινώματος NUT είναι απογοητευτικά, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη θεραπεία, που να υπόσχεται αποτελέσματα.

Χημιοθεραπείες, χειρουργείο για αφαίρεση του όγκου και θεραπεία με ακτινοβολία αποτελούν τους κυριότερους τρόπους αντιμετώπισης. Ωστόσο από την στιγμή της διάγνωσης του καρκινώματος NUT, ο ασθενής έχει μέση διάρκεια επιβίωσης τους 10 μήνες.

Με την σπανιότερη μορφή καρκίνου πάλεψε ο 2 φορές Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Αν και η μάχη ήταν άνιση, ο αθλητής έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Το όνομά του θα είναι για πάντα γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Καρκίνος του μαστού: Πώς το μυαλό μπορεί να βοηθήσει το σώμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι το σπάνιο καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε για 2 χρόνια ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
NUT, Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης,NUT, olybionikis alexandros nikolaΐdis