Τι συμβαίνει ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία; – Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση

14:05 23/2/2022 - Πηγή: iPop

Τις τελευταίες μέρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ουκρανική κρίση και ο φόβος για το ξέσπασμα ενός πολέμου προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, ενώ οι διπλωμάτες να προσπαθούν να αποφύγουν μια σοβαρή σύρραξη. Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, στην Ουκρανία; Ποια είναι η ιστορία των δύο περιοχών των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε η Μόσχα;

Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Σύγκρουση από το 2014

Οι δύο περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ βρίσκονται στη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας και διέφυγαν από τον έλεγχο του Κιέβου

το 2014. Από τότε, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες μεταξύ του στρατού της Ουκρανίας και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εκεί.

Οι δύο συγκεκριμένες περιοχές έχουν εγκλωβιστεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τον στρατό του Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η ανεξαρτησία τους, που κηρύχθηκε μετά από δημοψηφίσματα, δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία υποκίνησε την ανατολική εξέγερση, ρίχνοντας όπλα και στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα για να τις ενισχύσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα, 21/2, ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία τους.

Το Ντονμπάς βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας πολιτιστικής μάχης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η οποία λέει ότι η περιοχή, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, είναι ρωσόφωνη και πρέπει να προστατεύεται από τον ουκρανικό εθνικισμό.

Ειρηνευτικές συμφωνίες

Οι προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, που ορίζονται στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το Κίεβο και οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για παραβιάσεις.

Μια σειρά από εκεχειρίες έχουν καταρρεύσει λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων από εμπόλεμες χώρες.

Το πολιτικό σκέλος των συμφωνιών, το οποίο προβλέπει μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις ανταρτικές περιοχές και τις τοπικές εκλογές σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, παραμένει νεκρό γράμμα, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση των αυτονομιστικών δημοκρατιών από τη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Όσον αφορά το σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο εδαφών, έστειλε επίσης τον στρατό του σε μια «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα καταλάβει επίσημα το κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος για δεύτερη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία δεν έχει προσαρτήσει τα εδάφη. Ένα έγγραφο που υπογράφηκε από τον Πούτιν τη Δευτέρα του επιτρέπει, επίσης, να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις ή να τοποθετήσει πυραύλους.

Γιατί στοχεύει την Ουκρανία;

Πρώτον, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας για κρατική υπόσταση, αποκαλώντας τη σύγχρονη Ουκρανία τεχνητό κατασκεύασμα της Σοβιετικής Ένωσης. Βλέπει επίσης τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ως «έναν λαό». Δεύτερον, πιστεύει ότι μια δυτική Ουκρανία είναι επικίνδυνη για τη Ρωσία. Έχει χαρακτηρίσει την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο. Τρίτον, θέλει να δείξει ότι λαϊκές επαναστάσεις όπως αυτή που έγινε στο Κίεβο το 2014 δεν πετυχαίνουν μακροπρόθεσμα. Αυτό βοηθά να στηρίξει τη δική του κυριαρχία στη Ρωσία.

Τι μπορεί να συμβεί μετά;

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, ενός προβληματικού οδικού χάρτη εξόδου από τη σύγκρουση που θα είχε εγκαταλείψει τα εδάφη στην Ουκρανία. Αυτή η συμφωνία περιείχε επίσης μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία είναι επίσης άκυρη.

Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επίσημη είσοδο στα εδάφη σύντομα. Τα στρατεύματά της και τα στρατιωτικά της οχήματα έχουν λάβει μέρος κρυφά στις μάχες από το 2014, αλλά τώρα πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η Μόσχα θα απειλήσει τώρα την Ουκρανία με έναν ευρύτερο πόλεμο εάν συνεχίσει να πολεμά, λέγοντας στο Κίεβο ότι η Ρωσία είναι πλέον υποχρεωμένη βάσει συνθήκης να τους υπερασπιστεί από επίθεση.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έως και 190.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων και βρίσκεται σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση που θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και να σαρώσει μεγάλο μέρος της χώρας. Επίθεση τέτοιου μεγέθους δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πώς θα ενεργήσει η Δύση;

Οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει την απειλή και είναι πιθανό να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλουν μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία

Μετά από συνάντηση των μελών του συμβουλίου, το ανώτατο στέλεχος ασφαλείας ανακοίνωσε πως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, πλην των αυτόνομων Νονέτσκ και Λουγκάνσκ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το καθεστώς αυτό θα είναι διάρκειας τριάντα ημερών. Ωστόσο, σημείωσε, η απόφαση πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, άρχισε στην Ουκρανία η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι συμβαίνει ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία; – Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα