Βάζοντας μια τελεία στο στίγμα της κατάθλιψης. Πες το με το όνομά της, διάβασε, μάθε!

20:42 18/10/2022 - Πηγή: iPop

Το στίγμα της κατάθλιψης είναι υπαρκτό. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν κατάθλιψη, οι όμορφοι δεν έχουν κατάθλιψη, εκείνοι που γελάνε δεν έχουν κατάθλιψη, εκείνοι που τρέχουν όλη μέρα σε δουλειές και υποχρεώσεις δεν έχουν κατάθλιψη, εκείνοι που έχουν τα πάντα δεν έχουν τα κατάθλιψη, εκείνοι που έχουν φίλους δεν έχουν κατάθλιψη. Σε όλα αυτά που διάβασες στην προηγούμενη πρόταση, αφαίρεσε το «δεν». Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, η οποία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του.

Το στίγμα της κατάθλιψης

Όταν έχεις κατάθλιψη, δεν μπορείς να κάνεις

τίποτα, να κρατήσεις μια σχέση, να πας στη δουλειά, να είσαι λειτουργικός. Αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κατάθλιψη θεωρούν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι κουκουλωμένοι κάτω από την κουβέρτα και δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι και να ζήσουν τη ζωή, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι ότι μπορεί να συναντήσεις ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη οπουδήποτε. «Οι καταθλιπτικοί είναι τρελοί, δεν έχουν κανονική ζωή, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα». Αυτό είναι το στίγμα της κατάθλιψης που διαιωνίζεται για κάποιο λόγο, από τους ανθρώπους που συναναστρέφονται τους ασθενείς, από τα social media, τα media. Αγγίζουν εντελώς επιδερμικά το θέμα.

Τα διαφορετικά πρόσωπα της κατάθλιψης

Υπάρχει τεράστια παραφιλολογία γύρω από το θέμα αυτό. Οι άνθρωποι γυρεύουν την ενημέρωση σε λάθος σημείο. Όπως, για παράδειγμα, σειρές που προβάλλει το Netflix, όπου αναπαράγονται κάποια ατυχή στερεότυπα σχετικά με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Η κατάθλιψη έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα και στον καθένα εμφανίζεται με άλλη μορφή. Έχει τόσες πολλές παρανοήσεις το στίγμα που μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και για το άτομο που πάσχει. Αφού το αρνητικό στίγμα μπορεί να κάνει κάποιον να ντρέπεται να παραδεχτεί τον τρόπο που νιώθει ή να ζητήσει βοήθεια από τον φόβο μήπως ντροπιαστεί και χαρακτηριστεί υποτιμητικά.

Επίσης, μπορεί να στιγματίζουμε τον εαυτό μας, νιώθοντας ντροπή απλώς για το ότι είμαστε αυτό που είμαστε, λόγω του τρόπου που μας κάνει να νιώθουμε μια ολόκληρη κοινωνία, σε όλες της της μορφές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάθλιψη δεν παρουσιάζεται με την ίδια μορφή σε όλους. Μπορεί να είναι κάτι που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι ένα άτομο έχει κατάθλιψη, ή μπορεί να είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να μαντέψεις για κάποιο άνθρωπο που πάσχει.

Αν διερωτάσαι τι σου συμβαίνει

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι επιλογή και δεν είναι κάτι που μπορούμε μόνοι μας να το ελέγξουμε. Άλλες χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις ή το ζάχαρο, στιγματίζονται! Γιατί η κατάθλιψη πρέπει να είναι διαφορετική; Γιατί οι άνθρωποι μας καταδικάζουν για κατάθλιψη; Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά δικά τους θέματα, δεν χρειάζεται να δίνουν συνεχώς εξηγήσεις για το πώς νιώθουν, για το τι είναι και τι δεν είναι.

Δεν χρειάζεσαι έναν λόγο για να έχεις κατάθλιψη:

Μπορεί να είσαι όμορφη και καταθλιπτικήΜπορεί να είσαι επιτυχημένη και σε κατάθλιψηΜπορεί να είσαι νέα και σε κατάθλιψηΜπορείς να έχεις τα πάντα και να είσαι ακόμα σε κατάθλιψηΑν σήμερα δεν νοσείς

Φαντάσου έναν κόσμο όπου η κατάθλιψη να θεωρείται ακριβώς για αυτό που είναι. Μια κατάσταση υγείας όπως όλες οι άλλες. Για να κάνουμε το στίγμα να σπάσει, χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται σεβασμός απέναντι στον άλλον άνθρωπο που παλεύει με αυτό το τέρας.

Αν σήμερα νοσείς

Με ποιους τρόπους θα ήθελες να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το πώς είναι ένας ασθενής στην πράξη και να σπάσει επιτέλους το στίγμα. Ίσως έχεις δει και εσύ την καμπάνια που κάνουν οι άνθρωποι πιο γνωστοί και παραδέχονται ότι πέρασαν και εκείνοι κατάθλιψη.

Βρες το θάρρος και τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια.

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βάζοντας μια τελεία στο στίγμα της κατάθλιψης. Πες το με το όνομά της, διάβασε, μάθε! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα