Βιβλία αφιερωμένα σε γυναίκες που προσθέτουν το λιθαράκι τους στον αγώνα για ουσιαστική ισότητα

20:40 8/3/2021 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια μέρα αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα αυτού του πλανήτη. Μια ημέρα που θεσπίστηκε 112 χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντική γιατί ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, δυστυχώς τα αυτονόητα δικαιώματα της γυναίκας δεν αναγνωρίζονται παντού. Είναι ένας αγώνας μέχρι να υπάρξει μια πραγματική ισότητα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, συγκεντρώσαμε μια λίστα με βιβλία για γυναίκες που πρέπει να διαβαστούν από κάθε γυναίκα και άντρα.

Πρόκειται για βιβλία που υμνούν τις γυναίκες, μιλούν για σπουδαίες γυναίκες και προσθέτουν

το λιθαράκι τους σε αυτό τον αγώνα για την ισότητα. Πολλά απ’ αυτά τα βιβλία ανήκουν και στην κατηγορία των παιδικών/ εφηβικών αναγνωσμάτων και αποτελούν ένα υπέροχο δώρο για τα παιδιά μας!

Βιβλία για γυναίκες που πρέπει να μπουν στην booklist σου

Το σκισμένο τούλι

Λάθος νύφες σε λάθος γάμο. «Σκισμένα τούλια» τις αποκαλούσε η Νένα, το πρώτο πιστολάκι του συνοικιακού κομμωτηρίου, τις γυναίκες αυτές. «Πάει, σκίστηκε κι αυτηνής το τούλι», σκεφτόταν όταν έβλεπε στον λουτήρα πελάτισσα να ξεφυλλίζει περιοδικά σιγοκλαίγοντας τον άντρα που της βγήκε σκάρτος.

Στην Αθήνα του σήμερα, πέντε γυναίκες ενώνουν τις τεθλασμένες γραμμές τους και σχηματίζουν μια ραγισμένη καρδιά. Η Νένα θα γνωρίσει τον άντρα της ζωής της τη μέρα που παντρεύεται έναν άλλον. Ο βιασμός της Μάρως οδηγεί σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη που θ’ αφήσει εποχή. Η Σολφέζ και η Μιράντα θα περάσουν από φωτιά και σίδερο μέχρι να βγουν στο φως. Η Ιοκάστη στα χρόνια της δύσης της θα ζήσει έναν εφηβικά παράφορο έρωτα.

Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».

Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.

Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες

Το βιβλίο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς. Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Η συνέχεια του ευπώλητου, σύμφωνα με τις λίστες των New York Times, βιβλίου που ενέπνευσε κορίτσια σε όλο τον κόσμο να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάζουν υψηλότερους στόχους και να αγωνίζονται σκληρότερα. Το Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 2 είναι μια εξ ολοκλήρου νέα συλλογή με εκατό ιστορίες της καληνύχτας που τιμούν εξαιρετικές γυναίκες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Βασίλισσες και ακτιβίστριες, μπαλαρίνες και δικηγόροι, πειρατίνες και προγραμματίστριες, αστροναύτισσες και εφευρέτριες – μια καταπληκτική καταγραφή και μια υπενθύμιση πως είναι τελικό εφικτό να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι που θέτει ο καθένας.

Ο τρίτος τόμος της της ευπώλητης σειράς για παιδιά. Το Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες: 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους: κάποιες για να βρουν νέες ευκαιρίες και κάποιες άλλες από ανάγκη. Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την Άσμα Καν, την Κάρμεν Μιράντα, τη Ριάνα και πολλές άλλες. Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, αλλά και πρωταθλήτριες στο τζούντο και το σκάκι, αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες θα εμπνεύσουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπου κι αν οδηγούν.

5 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

Είμαι Επικίνδυνη

100 μοναδικές ιστορίες. 100 επικίνδυνες μαρτυρίες. 100 γυναίκες τόλμησαν να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία, με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη», και η καθεμία να φωτίσει μια διαφορετική πλευρά των όσων βιώνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα του σήμερα.

Οι ιστορίες τους θα εμπνεύσουν, θα προκαλέσουν και τελικά θα αφυπνίσουν, σε μια χώρα στην οποία τόσες γυναίκες διαπρέπουν καθημερινά παρά τις αντιξοότητες.

Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες.

Το βιβλίο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ και με την υποστήριξη του Women on Top.

Με λένε Μαλάλα

Κατάγοµαι από µια χώρα που δηµιουργήθηκε τα µεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν µεσηµέρι…

Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση.

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού.

Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους.

Το βιβλίο που θα µας κάνει όλους να πιστέψουµε πραγµατικά ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο.

Τρεις γυναίκες

Η επιθυμία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία για τη σεξουαλική ζωή τριών Αμερικανίδων, βασισμένη σε μια έρευνα σχεδόν δεκαετίας.

Μας συναρπάζει και μας βασανίζει. Ελέγχει τις σκέψεις μας, καταστρέφει τη ζωή μας, και ζούμε μόνο γι’ αυτήν. Κι όμως δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ γι’ αυτήν. Και σαν μια θαμμένη δύναμη στις ζωές μας, η επιθυμία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη –μέχρι τώρα. Η δημοσιογράφος Λίζα Ταντέο έχει διασχίσει έξι φορές τη χώρα για να μιλήσει με συνηθισμένες γυναίκες από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα, οι Τρεις γυναίκες, είναι το βαθύτερο πορτρέτο της επιθυμίας που γράφτηκε ποτέ κι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς.

Οι Τρεις γυναίκες βασίστηκαν σε πολλά χρόνια διεξοδικής έρευνας και, με την εκπληκτική αμεσότητά του, το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου στη σημερινή Αμερική, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα κι ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις κι ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μια εξαιρετική συγγραφέα– που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.

20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

20 κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες!

Ποιο ήταν το μυστικό αυτών των κοριτσιών;
Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους.

Έπειτα, επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν.

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους προσεκτικά και να αναλογιστείτε τα σπουδαία κατορθώματα στη ζωή τους.

30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ

Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν το δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Γύρισε το βιβλίο από την άλλη (ή και όχι), βρες μία βολική θέση και έλα να γνωρίσουμε μαζί 30 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Θα τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Βιβλία αφιερωμένα σε γυναίκες που προσθέτουν το λιθαράκι τους στον αγώνα για ουσιαστική ισότητα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
βιβλια, λιθαρακι, new york times, new york, αθηνα, φως, york, times, νέα, σεφ, ελλαδα, women, top, υγιή, βρες, ipop, google, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, βασιλισσα ελισαβετ, κοινωνια, ημερα της γυναικας, ipop, μια ημερα, γυναικα, γωνια, ονειρα, περιοδικα, σεφ, σημερινη, φως, times, αγαπη, αρθρο, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, αρωγη, ασμα, αφορμη, βιβλιο, βρες, γελιο, γινεται, γονεις, δυναμη, δυστυχως, δειχνει, δωρο, εγινε, ελενα, εκπαιδευση, ελισαβετ, εμπνευση, εξι, εποχη, επιθυμια, ερευνα, ζωη, ζωης, υγιή, ιδια, η φωνη, ιοκαστη, λαθος, λεωφορειο, λιζα, μυστικο, μπορεις, νεα υορκη, νεφερτιτη, παραμυθια, παιδια, παθος, πακισταν, ριανα, ροουλινγκ, σιδερο, συνεχεια, σειρα, σιωπη, σκεψεις, τζουντο, τριτη, φωνη, χερι, χιουμορ, αγωνας, μπιγιονσε, δικαιωματα, χωρα, κοιλαδα, καρδια, new york times, new york, νυφες, πενα, πωληση, ταξιδι, top, θεματα, υπεροχο, women, york
Τυχαία Θέματα