Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω Covid-19; Ο αντίκτυπος του ιού στις ζωές μας

13:32 10/12/2020 - Πηγή: iPop

Ανθρώπινα δικαιώματα και κορονοϊός: Πώς η Covid-19 έχει επηρεάσει τα δικαιώματά μας αυτή την εποχή της πανδημίας; Πόσος σεβασμός υπάρχει τελικά απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας Covid-19; Διατηρούνται ή καταπατώνται τελικά; Πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε μια τέτοια κρίση;

Ανθρώπινα δικαιώματα και κορονοϊός:
Τι συμβαίνει εν μέσω πανδημίας;

Η πανδημία Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνητικές αποφάσεις να δεσμεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του πληθυσμού για την προστασία του συνόλου από τον ιό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι περιορισμοί και το lockdown έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του δικαιώματος στην ελευθερία (άρθρο 5). Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει νόμιμη εξαίρεση από αυτό το δικαίωμα για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή), οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να λάβουν μέτρα για τη διαφύλαξη ζωών, κάτι που έκαναν αυτό το διάστημα, χωρίς φυσικά να γίνονται διακρίσεις, αλλά δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, για παράδειγμα στις εγκύους ή στους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το άρθρο 2, το κράτος έχει επίσης την υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις του καθήκοντός του να προστατεύει ζωές. Είναι πιθανό ότι ορισμένες έρευνες τα επόμενα χρόνια θα διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις του άρθρου αυτού λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού αριθμού θανάτων σε κέντρα φροντίδας.

Ο κορονοϊός και πολλοί κανονισμοί έκτακτης ανάγκης έχουν ψηφιστεί γρήγορα και με ελάχιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό δημιουργεί πολλές φορές μία σύγχυση σχετικά με το κατά πόσο προστατεύονται τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αυτό εμπλέκει το άρθρο 7, σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιες αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ποινικά αδικήματα είναι αρκετά σαφή, έτσι ώστε τα άτομα να κατανοούν πότε παραβιάζουν το νόμο.

#Maskednotmuted: Πόσο εύκολο είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού;

Επιπλέον, το δικαίωμα συγκέντρωσης και αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας (άρθρα 10 και 11) περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος. Παρ’ όλο που επιτρέπονται ορισμένες διαμαρτυρίες, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον έχει ληφθεί μια συνεπής προσέγγιση για την αποτροπή συγκεντρώσεων, ειδικά όταν παραβιάζονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι φυλακισμένοι έχουν αντιμετωπίσει πολλές παραβιάσεις στα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να κρατούνται στα κελιά τους για 23 ώρες την ημέρα και οι επισκέψεις στη φυλακή να σταματούν εντελώς για μήνες. Πολλές οικογένειες δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους σε κέντρα φροντίδας, παρεμποδίζοντας επίσης τα δικαιώματά τους στο άρθρο 8.

Όλα αυτά συμβαίνουν για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές από μια πανδημία που μας έχει δείξει το χειρότερό της πρόσωπο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία να αποδυναμώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής του κοινού και άλλων ελευθεριών σε περιόδους κρίσης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω Covid-19; Ο αντίκτυπος του ιού στις ζωές μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα