Υπόθεση παρακολουθήσεων: Με ποιον δημοσιογράφο ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων στον Άρειο Πάγο; – Το λογισμικό Predator και το πολωμένο πολιτικό σκηνικό

12:07 11/8/2022 - Πηγή: iPop

Ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 11/8, ο κύκλος των καταθέσεων στον Άρειο Πάγο σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα αυτή τη στιγμή καταθέτει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει από καιρό προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με το Predator.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ο δημοσιογράφος θα καταθέσει σήμερα για όσα έχουν περιέλθει εις γνώσιν του για το θέμα, το οποίο ήδη αποτελεί αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ έχει εγείρει, πέραν των πολιτικών παραμέτρων, και συνταγματικές αλλά και

νομικές πτυχές.

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Με ποιον δημοσιογράφο ξεκινούν οι καταθέσεις;

Ο κ. Τέλλογλου έχει κάνει μακρά έρευνα όσον αφορά στην υπόθεση και μετά από αυτόν, στις 16 Αυγούστου, θα καταθέσει και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είχε πέσει θύμα παρακολούθησης.

Το μεσημερι με πηραν απο την εισαγγελεια του Αρειου Παγου.Δε μου ειπαν τι με θελουν.Τους ειπα οτι θα παω αυριο.Τοπα στη γυναικα μου και το δικηγορο μου.Το απογευμα ξυπνησα και ειδα οτι ειχαν"ενημερωσει"αυτοι.Καληνυχτα και καλη τυχη.#Predator

— Anastasios Telloglou (@telloglou) August 10, 2022

«Τον Απρίλιο ζητούσα να ενημερώσω για την παρακολούθησή μου τον προηγούμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα ,και με παρέπεμπαν στην εισαγγελία πρωτοδικών. Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος με κάλεσε να τον ενημερώσω στις 16 Αυγούστου. Ποτέ δεν είναι αργά.» ανέφερε ο κ. Κούκακης, σε σχετική ανάρτησή του. 

Τον Απρίλιο ζητούσα να ενημερώσω για την παρακολούθηση μου τον προηγούμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και με παρέπεμπαν στην εισαγγελία πρωτοδικών. Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος με κάλεσε να τον ενημερώσω στις 16 Αυγούστου. Ποτέ δεν είναι αργά. pic.twitter.com/lRZP3MdPyV

— Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 10, 2022

Προς το παρόν δεν έχει κληθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει υποβάλει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, αναφέρεται στο πώς έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ για την ουσία των καταγγελιών διεξάγεται χωριστή έρευνα από εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Την ίδια ώρα, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζονται όσον αφορά στο πολύκροτο ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατήγγειλε χθες και πάλι την κυβέρνηση και τις πρακτικές της, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι είναι το Predator και πώς λειτουργεί;

Το predator είναι ένα λογισμικό που αν εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο του «στόχου», μετατρέπει την συσκευή σε έναν κοριό και μέσω αυτού μπορεί ο κάτοχός του να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες στο smartphone καθώς και όλους τους κωδικούς που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό. Στόχοι έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αλλά και πολίτες που έπεσαν θύματα διαδικτυακών απατών.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο λογισμικό;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στέλνεται ένα μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των υποψήφιων θυμάτων, το οποίο τους ζητά να μεταβούν σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Εάν το θύμα το πατήσει, τότε το Predator αποκτά πλήρη πρόσβαση στο smartphone.

Τι έχει συμβεί με το Predator και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παραλίγο να πέσει θύμα του λογισμικού παρακολούθησης Predator πρόσφατα, για τον λόγο αυτό έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, δεν έκανε ποτέ «κλικ» στον σύνδεσμο, οπότε συσκευή του δεν μολύνθηκε.

Τον Απρίλιο, δύο δημοσιογράφοι του ερευνητικού μέσου Inside Story, ο Τάσος Τέλλογλου και η Ελίζα Τριανταφύλλου αποκάλυψαν ότι ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Θανάσης Κουκάκης, κατασκοπευόταν από το λογισμικό Predator για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το Inside Story αποκάλυψε ότι 50 ιστότοποι είχαν σκοπό να «μολύνουν» τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και απλών πολιτών στην Ελλάδα.

Η έρευνα του Reporters United για την συγκεκριμένη παρακολούθηση αποκάλυψε ότι επιχειρηματίες με τους οποίους είχε συναλλαγές ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το Predator.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνάς, ο Δημητριάδης έστειλε εξώδικη δήλωση κατά του Reporters United, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην παραίτησή του.

Στις 30 Ιουλίου, μάλιστα, ο Διοικητής της ΕΥΠ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να ομολόγησε πως πράγματι η υπηρεσία παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο ύστερα από αίτημα «ξένων μυστικών υπηρεσιών». Τόσο, όμως, ο κ. Κοντολέων, όσο και διάφοροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο λογισμικό.

Αυτή τη στιγμή και με βάση αυτά τα δεδομένα έχει ξεκινήσει ο κύκλος καταθέσεων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Υπόθεση παρακολουθήσεων: Με ποιον δημοσιογράφο ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων στον Άρειο Πάγο; – Το λογισμικό Predator και το πολωμένο πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόθεση, Άρειο Πάγο –, Predator,ypothesi, areio pago –, Predator