Raspberry Pi, Το νέο τεχνολογικό gadget για μικρούς και μεγάλους

Goodbyte

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου το πολυδιαφημισμένο Raspberry Pi ή αλλιώς ο υπολογιστής των 25$. Ας ξεκινήσουμε από την τιμή. ΨΕΜΑ. Δεν σου έρχεται στην τιμή των 25$ γιατί ως γνωστό δεν γίνεται ποτέ ακριβής μετατροπή από δολάρια σε ευρώ αλλά με ισοτιμία 1 προς 1 δηλαδή 1€ = 1$. Άρα 25 ευρώ συν μεταφορικά, συν ΦΠΑ, συν κάποιο κέρδος φτάνουμε τελικά στα 40-45 ευρώ.

Παρ’όλα αυτά μπορώ να πω ότι είναι μια αξιόλογη πλακέτα με κάποια αρκετά καλά χαρακτηριστικά.

Θα πούμε και γι’αυτά τα θετικά αλλά πρώτα να σας πω 2-3 πράγματα για αυτό.

Αρχικά η ιδέα πίσω από το Raspberry Pi βρίσκεται πολύ πίσω χρονολογικά από το OLPC ( One Laptop Per Child). Μετά ήρθε η ιδέα για ένα πολύ φθηνό υπολογιστή για προσελκύσει μικρούς μαθητές και οικονομικά διαθέσιμο στα σχολεία ώστε τα παιδιά να μάθουν προγραμματισμό. Και αργότερα αφού έγινε γνωστό σε τεχνολογικούς geeks (όπως εγώ) άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό.

Μετά από την τρέλα και την υπερβολική ζήτηση που είχε το raspberry πολλοί θέλησαν να πάρουν μερίδιο από την πίτα και βγήκαν αρκετά alternatives ( και ίσως και καλύτερα) π.χ. beagleboard που υποστηρίζει την ιδέα του ανοικτού κώδικα.

Τέλος να σας πω ότι είναι μόνο μια πλακέτα και για να λειτουργήσει χρειάζεται πληκτρολόγιο και ποντίκι (συμβατό με το raspberry), οθόνη Η/Υ ή τηλεόραση με υποδοχή HDMI και ένα φορτιστή σαν του κινητού μας. Μπορείς από κει και πέρα να βάλεις και άλλα πράγματα όπως μία θήκη, ασύρματο σετ πληκτρολόγιο ποντίκι, ασύρματο adapter wifi & bluetooth και άλλα πολλά.

Αρκετά όμως με τα ιστορικά. Πάμε να δούμε τα θετικά και γιατί έχει γίνει τόσο ντόρος με αυτό και τις παραλλαγές του. Καταρχήν είναι ένα ολοκληρωμένο τσιπ με επεξεργαστή, μνήμη ram και γραφικά. Σκεφτείτε το κινητό σας χωρίς την οθόνη touch που έχει. Η πλακέτα στην αρχή βγήκε μόνο με 256 ram, μία θύρα usb και χωρίς ethernet. Αργότερα αναβαθμίστηκε στο υπάρχων μοντέλο που περιλαμβάνει το SoC της Broadcom BCM2835 (κλειστού κώδικα δυστυχώς) με ARM11 700Mhz, 512 ram. Επίσης διαθέτει micro usb, DSI Connector Display ( βγήκε οθόνη για το raspberry full hd 9″), RCA Video, Audio Jack, 2 USB 2.0, Ethernet kai HDMI έξοδος με δυνατότητα να παίξει full HD/30fps. Από κάτω έχει μία υποδοχή να βάλετε μια SD κάρτα από τη οποία κάνει και εκκίνηση το σύστημα. Σαν πλακετούλα δεν τα “σπάει” αλλά με αρκετή προσπάθεια, βοήθεια και υπομονή μπορεί να κάνει “παπάδες”.

Και εδώ λοιπόν είναι το κυρίως θέμα μας. Από την στιγμή που ήρθε στα χέρια των developer βάλανε την φαντασία να καλπάζει και δημιούγησαν ότι βάλει ο νους σου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μπαίνεις στο internet να σερφάρεις, να γράφεις και ότι κάνεις με τον η/υ σου, να μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε smart tv, να το κάνεις “κατεβαστήρι” για ταινίες-προγράμματα-μουσική-βιβλία κ.α. , FTP server, Media Server…. Και δεν σταματάει εδώ αφού κάποιο πανεπιστήμιο πήρε 64 Raspberry Pi’s και έφτιαξε server για προσομοίωση ενώ άλλοι δημιούργησαν διάφορες ρομποτικές κατασκευές.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι να επισημάνω ότι υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα, με προτεινόμενες διανομές linux για εγκατάσταση, με πάρα πολλές οδηγίες, με πολλές ιδέες και μια φοβερή κοινότητα. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε και για πολλές ακόμα ιδέες, οδηγίες εγκατάστασης διανομών, δυνατότητες του Raspberry Pi και άλλα..

Συντάκτης: Νίκος Σπυρόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα