Γιατί η ύλη δεν είναι διαφανής;

Η σωστή ερώτηση θεωρώ πως είναι: αφού τα άτομα στο μεγαλύτερο τους μέρος είναι κενό γιατί τότε η ύλη δεν είναι διαφανής; Η απάντηση είναι απλή και αξίζει να την ξέρεις.

Πράγματι αν “δούμε” το άτομο στο εσωτερικό του θα διαπιστώσουμε πως οι αποστάσεις μεταξύ ηλεκτρονίου και πυρήνα είναι πραγματικά τεράστιες, σε σχετική σύγκριση φυσικά με τα μεγέθη τους. Αυτό όμως που ξεχνάμε είναι πως σε αυτό ακριβώς το κενό “ζουν” πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν ως αίτιο την ύπαρξη και την κίνηση των ηλεκτρονίων.

Έτσι λοιπόν, η διάδοση των κυμάτων φωτός (μην ξεχνάτε πως το φως

είναι κύμα) δυσχεραίνεται τόσο πολύ, έτσι ώστε τελικά η ύλη να είναι μη διαπερατή. Για να είμαστε όμως απόλυτα τυπικοί, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε άλλα μήκη κύματος του φωτός.

Με απλά λόγια, το “ορατό φως” είναι ένα μικρό μονάχα μέρος του “συνολικού φωτός”. Υπάρχουν ακόμα οι ακτίνες Χ, οι ακτίνες γ, τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα και άλλα, τα οποίο ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να δει.

Αν λοιπόν ρίξεις ακτίνες Χ ακόμα και σε ένα πολύ πυκνό αντίκειμενο, τότε αυτές επειδή έχουν πολύ μικρό μήκος κύματος μπορούν και διεισδύουν πολύ εύκολα στην ύλη κάνοντας την να φαίνεται πάρα πολύ διαπερατή, σαν να είναι διαφανής!

Στο “ορατό φως” να είσαι πάντως σίγουρος πως η ύλη είναι πράγματι αδιαφανής!

Keywords
Τυχαία Θέματα