Evergrande: Η άνοδος και η κάθοδος – Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης

18:01 29/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε σήμερα τη ρευστοποίηση της China Evergrande, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, εντός της καθορισμένης προθεσμίας που είχε δοθεί από τον Αύγουστο.

Σημειωτέον, ότι οι μετοχές της Evergrande και των εισηγμένων θυγατρικών της ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση μετά την εντολή εκκαθάρισης.

Αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά στις ήδη εύθραυστες κινεζικές αγορές κεφαλαίων και ακινήτων.

Οι εκκαθαριστές που θα αναλάβουν τον έλεγχο θα προετοιμάσουν έρευνα για να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, ώστε να αποπληρώσει τα χρέη του. Ωστόσο, οι εκκαθαριστές θα μπορούσαν να προτείνουν ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους σε υπεράκτιους πιστωτές, που κατέχουν χρέος 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Όμιλο Evergrande, εάν κρίνουν ότι η εταιρεία είχε αρκετά περιουσιακά στοιχεία. Οι εκκαθαριστές θα ερευνήσουν επίσης τις υποθέσεις της εταιρείας και μπορούν να παραπέμψουν οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά από διευθυντές του Ομίλου στους εισαγγελείς του Χονγκ Κονγκ.

Για όλα τα παραπάνω η Evergrande μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της διαταγής εκκαθάρισης, αλλά η διαδικασία εκκαθάρισης θα προχωρήσει εν αναμονή της προσφυγής.

Οι προκλήσεις και τα σενάρια

Από την στιγμή που η Evergrande ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η ναυαρχίδα της μονάδας και ο πρόεδρός της Hui Ka Yan ερευνώνται από τις αρχές για απροσδιόριστα εγκλήματα, οι μετοχές πήραν την κατιούσα.

Τα ομόλογα του δολαρίου της Evergrande προσφέρθηκαν περίπου στο ένα σεντ για το δολάριο την Παρασκευή.

Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande πωλήθηκαν ή κατασχέθηκαν από τους πιστωτές, αφήνοντας τις δύο μονάδες της εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ – Evergrande Property Services Group (6666.HK), ανοίγει νέα καρτέλα και Evergrande New Energy Vehicle Group (0708.HK), ανοίγει νέα καρτέλα. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους είχε πέσει στα 973 εκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή.

Ένας εκκαθαριστής θα μπορούσε να πουλήσει τις συμμετοχές της Evergrande στις δύο μονάδες, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν αγοραστές.

Ο εκκαθαριστής θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο των θυγατρικών της Evergrande σε όλη την ηπειρωτική Κίνα αντικαθιστώντας τους νομικούς εκπροσώπους τους έναν προς έναν, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Ακόμη και αν ένας εκκαθαριστής κατείχε τις μονάδες που έχουν έργα στην ξηρά, πολλές από αυτές έχουν ήδη εξαγοραστεί από πιστωτές, έχουν παγώσει από τα δικαστήρια, έχουν μικρή αξία ή βρίσκονται ακόμη και σε αρνητικά ίδια κεφάλαια λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων.

Το πλήγμα στις κεφαλαιαγορές

Ενώ η εκκαθάριση του Ομίλου με περιουσιακά στοιχεία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκαλέσει κρουστικά κύματα στις ήδη εύθραυστες κεφαλαιαγορές, οι ειδικοί είπαν ότι δεν θα προσφέρει ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να εκτυλιχθεί η ρευστοποίηση για άλλους εμπόλεμους επενδυτές.

Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των έργων και του χρέους της Evergrande, η διαδικασία θα περιλάμβανε πολλές αρχές και πολιτικές εκτιμήσεις.

Η ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων κατασκευής κατοικιών θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία, τον κλάδο και την κυβέρνηση.

Γιατί ο Όμιλος Evergrande αντιμετωπίζει προβλήματα;

Η Evergrande επεκτάθηκε επιθετικά για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας με δανεισμό άνω των 300 δισ. δολαρίων. Το 2020, το Πεκίνο έφερε νέους κανόνες για τον έλεγχο του ποσού που οφείλουν οι μεγάλοι κατασκευαστές ακινήτων.

Τα νέα μέτρα οδήγησαν την Evergrande να προσφέρει τις ιδιοκτησίες της σε μεγάλες εκπτώσεις για να διασφαλίσει ότι εισέρχονταν χρήματα για να διατηρήσει την ρευστότητα της. Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε τις μετοχές της Evergrande να χάσουν το 99% της αξίας τους τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να παλεύει να καλύψει τους τόκους των χρεών της.

Τον περασμένο Αύγουστο, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, καθώς εργαζόταν σε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές.

Το χρονοδιάγραμμα του χρέους

Αύγουστος, 2021

Πολλά έργα Evergrande σε όλη τη χώρα σταματούν την κατασκευή λόγω καθυστερημένων πληρωμών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η εποπτική αρχή τραπεζών καλούν ανώτερα στελέχη και προειδοποιούν ότι η Evergrande πρέπει να μειώσει τους κινδύνους χρέους της και να δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα.

Σεπτέμβριος, 2021

Χάνει δύο πληρωμές κουπονιών υπεράκτιων ομολόγων συνολικού ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πληρωμές έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Η Evergrande προσλαμβάνει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να εξετάσουν τις επιλογές, προειδοποιώντας για κινδύνους cross-default εν μέσω βουτιάς στις πωλήσεις ακινήτων.

Νοέμβριος, 2021

Ο ιδρυτής Hui Ka Yan πουλά 1,2 δισεκατομμύρια μετοχές αξίας 2,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων HK (342,7 εκατομμύρια δολάρια), μειώνοντας το μερίδιό του στην Evergrande στο 67,9% από 77%.

Μάρτιος, 2022

Η Evergrande αναστέλλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της, επικαλούμενη την αδυναμία της να δημοσιεύσει ελεγμένα αποτελέσματα πριν από τις 31 Μαρτίου και μια έρευνα για τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων στον οποίο κατασχέθηκαν 13,4 δισεκατομμύρια γιουάν καταθέσεων από τράπεζες.

Νοέμβριος, 2022

Μια έπαυλη που ανήκει στον πρόεδρο της Evergrande, στον διάσημο οικιστικό θύλακα The Peak του Χονγκ Κονγκ, κατασχέθηκε από τη δανείστρια China Construction Bank (Ασία).

Δεκέμβριος, 2022

Η Evergrande ανακοινώνει ότι έχει ξαναρχίσει τις εργασίες σε 631 προπωλημένα και μη παραδοθέντα έργα.

Ιανουάριος, 2023

Η Evergrande λέει ότι ο τότε ελεγκτής της PricewaterhouseCoopers παραιτήθηκε εν μέσω διαφωνιών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των λογαριασμών της για το 2021.

Φεβρουάριος, 2023

Μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπιστώνει ότι οι διευθυντές της Evergrande έπεσαν «κάτω από τα πρότυπα» λόγω της συμμετοχής τους στην εκτροπή δανείων που εξασφαλίστηκαν από τη μονάδα Evergrande Property Services (6666.HK).

Μάρτιος, 2023

Η Evergrande ανακοινώνει σχέδια για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της, δίνοντας στους πιστωτές μία πληθώρα επιλογών για να ανταλλάξουν το χρέος τους σε νέα ομόλογα και μέσα που συνδέονται με μετοχές που υποστηρίζονται από τον όμιλο και τις δύο εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εταιρείες του.

Απρίλιος, 2023

Η Evergrande λέει ότι το 77% των κατόχων χρεών κατηγορίας Α και το 30% των κατόχων χρεών κατηγορίας Γ έχουν υποβάλει την υποστήριξή τους για την πρόταση αναδιάρθρωσης.

Ιούλιος, 2023

Η Evergrande καταγράφει καθαρή ζημία 476 δισεκατομμυρίων γιουάν και 105,9 δισεκατομμυρίων γιουάν για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, έναντι καθαρού κέρδους 8,1 δισεκατομμυρίων γιουάν το 2020, όταν η λειτουργία της ήταν κανονική.

Αύγουστος, 2023

Η Evergrande λέει ότι σχεδιάζει να ζητήσει προστασία βάσει του Κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, ο οποίος προστατεύει μη αμερικανικές εταιρείες που υπόκεινται σε αναδιαρθρώσεις από πιστωτές, που ελπίζουν να τους μηνύσουν ή να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η Evergrande αναφέρει ζημία 33 δισεκατομμυρίων γιουάν τον Ιανουάριο-Ιούνιο, έναντι απώλειας 66,4 δισεκατομμυρίων γιουάν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande επαναλαμβάνεται μετά από 17 μήνες, με το 79% της αγοραίας αξίας της να έχει χαθεί από την τελευταία διαπραγμάτευση.

Σεπτέμβριος, 2023

Η Εθνική Διοίκηση Χρηματοοικονομικού Κανονισμού της Κίνας εγκρίνει τη σύσταση μιας κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας που θα αναλάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Evergrande Life Insurance, μιας εταιρείας που ανήκει σε επένδυση 50% της Evergrande.

Η αστυνομία στη νότια Κίνα λέει ότι έχει συλλάβει προσωπικό στην Evergrande Financial Wealth Management, μια έμμεση θυγατρική της Evergrande που ανήκει εξ ολοκλήρου.

Η Evergrande αναβάλλει τη συνάντηση του προγράμματος που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 26 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη την ανάγκη επανεκτίμησης των όρων της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης.

Η Evergrande λέει ότι δεν είναι σε θέση να πληροί τα προσόντα για την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων, καθώς η ναυαρχίδα της χερσαίας μονάδας Hengda Real Estate Group ερευνούνταν από την κινεζική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών για ύποπτη παραβίαση της αποκάλυψης πληροφοριών.

Η Evergrande ανακοινώνει ότι ο ιδρυτής της ερευνάται για ύποπτα «παράνομα εγκλήματα».

Οκτώβριος, 2023

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ δίνει στην Evergrande αναβολή πέντε εβδομάδων για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά λέει ότι η επόμενη ακρόαση τον Δεκέμβριο θα είναι η τελευταία πριν ληφθεί απόφαση για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Νοέμβριος, 2023

Η Evergrande κάνει την τελευταία στιγμή αναθεωρημένη πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους σε υπεράκτιους πιστωτές πριν από την ακρόαση, επιδιώκοντας να αποτρέψει μια πιθανή επικείμενη ρευστοποίηση.

Δεκέμβριος, 2023

Η Evergrande έλαβε απροσδόκητα άλλη μια αναβολή από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, δίνοντας στον προγραμματιστή περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσει ένα ανανεωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης υπεράκτιου χρέους.

Η ad hoc ομάδα κατόχων ομολόγων της Evergrande λέει ότι αντιτίθεται σθεναρά στους αναθεωρημένους όρους αναδιάρθρωσης.

Ιανουάριος, 2024

O αντιπρόεδρός της Liu Yongzhuo έχει συλληφθεί και βρίσκεται υπό ποινική έρευνα.

Η ad hoc ομάδα κατόχων ομολόγων της Evergrande συμμετέχει στην αίτηση εκκαθάρισης κατά του προγραμματιστή.

Η Evergrande εκδόθηκε διαταγή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ σε ακρόαση στις 29 Ιανουαρίου.

($1 = 7,8201 δολάρια Χονγκ Κονγκ)

Ποια είναι η Evergrande

Ο επιχειρηματίας Hui Ka Yan ίδρυσε την Evergrande, παλαιότερα γνωστή ως Hengda Group, το 1996 στο Guangzhou, στη νότια Κίνα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η Evergrande Real Estate διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις σε όλη την Κίνα.

Ο ευρύτερος Όμιλος Evergrande περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την απλή ανάπτυξη ακινήτων.

Οι δραστηριότητές της κυμαίνονται από τη διαχείριση περιουσίας έως την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Κατέχει ακόμη και ένα μερίδιο ελέγχου σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, την Guangzhou FC.

Keywords
Αναζητήσεις
evergrande-i-anodos-kai-i-kathodos--oi-epiptoseis-tis-katarrefsis.htm
Τυχαία Θέματα