Lambda Automata: Η ελληνική Startup που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ως «όπλο» για την πρόληψη των πυρκαγιών

12:01 10/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Lambda Automata ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 από τον Δημήτρη Κώττα, πρώην μηχανικό στην Apple στις ΗΠΑ που επέστρεψε το καλοκαίρι του ίδιου έτους στην Ελλάδα. Σύντομα, στην ιδρυτική ομάδα προστέθηκαν ο Γεώργιος Κοντογιάννης, μηχανικός λογισμικού με προϋπηρεσία σε οργανισμούς όπως το Bloomberg,

καθώς και o Θεόδωρος Ντάκουρης, και ο Ιωάννης Σουριαδάκης με εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, και μηχανολογίας, αντίστοιχα.

Η βασική τεχνολογία της εταιρείας είναι μια πλατφόρμα λογισμικού και HW που επιτρέπει την σύντηξη (fusion) διαφόρων αισθητήρων σε τακτικό επίπεδο (κάμερες, ηλεκτρο-οπτικά, ραντάρ, πληροφορίες ανοιχτών πηγών, χάρτες κλπ). Αυτή η ψηφιοποίηση της επιχειρησιακής εικόνας σε ένα τρισδιάστατο καμβά σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την επιτάχυνση διαφόρων κρίσιμων λειτουργιών στο πεδίο (π.χ., τον εντοπισμό, παρακολούθηση, αναγνώριση, επικοινωνία και αναφορά διαφόρων συμβάντων ενδιαφέροντος).

Το πρώτο προϊόν της Lambda Automata, το Outpost, κατάφερε να εντυπωσιάσει χάρη στη σημαντική συμβολή του στον γρήγορα και αποτελεσματικό εντοπισμό πιθανών απειλών. Στην ουσία, πρόκειται για αυτόνομους πύργους επιτήρησης, οι οποίοι λειτουργούν με πλήρη αυτονομία, δημιουργούν ένα 3D μοντέλο μιας περιοχής σε πραγματικό χρόνο, και αναγνωρίζουν απειλές (από πυρκαγιά μέχρι αεροσκάφη) μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, μπορούν να  αυτόνομα να εντοπίσουν, αναγνωρίσουν, παρακολουθήσουν γεωγραφικά μία σειρά από πιθανές απειλές (σκάφη, οχήματα, αεροσκάφη, στήλες φωτιάς ή ανθρώπους). Όλη η επεξεργασία γίνεται τοπικά ώστε να υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε επικοινωνία δεδομένων.

Τα λ-Outposts έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, μπορούν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία και να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, ως ένας αυτόνομος στόλος με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης.  Δεύτερον, φέρουν μπαταρίες και φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και δικές τους επικοινωνίες, ώστε να μην χρειάζονται επιπλέον υποδομές.  Ακόμα,  η τεχνολογία εντοπισμού απειλών σε πραγματικό χρόνο που αναπτύσσει η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας, αναβαθμίζοντας τις ικανότητές τους δραστικά.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το Outpost μία πολύ οικονομική και ολοκληρωμένη λύση για εγκατάσταση παρατηρητηρίων σε μαζική κλίμακα.

Έτσι λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2022 η Marathon Venture Capital επέλεξε να επενδύσει στην Lambda Automata με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ομάδας και της τεχνολογίας της εταιρείας, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. 

Σίγουρα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις στην υπολογιστική όραση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την ταχύτητα και τον τρόπο που οι μηχανές αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Ωστόσο, η Lambda Automata,  είναι εδώ για να εκσυγχρονίσει τα συστήματα άμυνας, πολιτικής προστασίας και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης και των συμμάχων της. 

Keywords
Αναζητήσεις
lambda-automata-i-elliniki-startup-pou-chrisimopoiei-tin-techniti-noimosyni-os-oplo-gia-tin-prolipsi-ton-pyrkagion.htm
Τυχαία Θέματα