Sniper: Τα μέσα – έξω της Goldman Sachs στη ΔΕΗ, «φωτιά» στη πληροφορική βάζει η Q&R, η μετοχή του Τραμπ και οι σορτ!

07:16 27/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συμβαίνουν πράγματα και θάματα σε αυτό τον κόσμο και δεν είναι όλα ακριβώς τετράγωνα και λογικά. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές και υποχωρούν. Στις ΗΠΑ έχουν πράγματι μία δυναμική οικονομία, είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς υδρογονανθράκων στον κόσμο και ηγούνται στην τεχνολογική κούρσα. Αλλά είναι και ακριβοί.

Στην Ευρώπη όμως έχουν στασιμότητα ενώ είναι επίσης και ακριβοί. Κι εκεί ανεβαίνουν. Εμείς δεν ακολουθούμε. Αν υποχωρήσουν αυτοί, εμείς θα ακολουθούμε, μόνον στη διόρθωση;

Αλλά το πιο τρελό από όλα όσα συμβαίνουν έγινε

με τη μετοχή της πλατφόρμας social media του Τραμπ. Θα τα πούμε παρακάτω.

Να αρχίσουμε όμως με τα δικά μας, αφού ευτυχώς δεν βλέπουμε τέτοια μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και εμείς λίγη από την εισαγόμενη τρέλα κι έξαψη. Για παράδειγμα, όπου συναντάς τη Goldman Sachs ή το Helikon και είναι κατά σύμπτωση και οι δύο παρόντες σε κάποιες μετοχές.

Έχει η Goldman Sachs πρόβλημα με τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, από το πολύ το μέσα - έξω στη ΔΕΗ; Έχουν ζαλιστεί και οι ίδιοι; Εξηγούμαστε:
- Στις 19 Μαρτίου εμφανίζεται με ποσοστό 1,68% σε μετοχές (6,41 εκατ. μετοχές) και σύνολο 5,15% στη ΔΕΗ, σε μετοχές, swap και άλλα μέσα.
- Στις 21 Μαρτίου δύο μέρες αργότερα, δηλώνει ότι είχε 560.000 μετοχές ή ποσοστό μετοχών 0,15% και μηδέν σε swap και άλλα μέσα, αλλά η ΔΕΗ το εξηγεί μία χαρά στην ανακοίνωση. Ότι είχε δηλαδή στις 21 Μαρτίου το 5,15% συνολικά σε μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα από 0,15% στις 8 Μαρτίου. Με άλλα λόγια τη μέρα που είχε υποχρέωση της προηγούμενης δήλωσης και δήλωνε 0,15% σε μετοχές, είχε φορτώσει επιπλέον 8,5 εκατ. μετοχές και φαινόταν ότι είχε πουλήσει.

Τι ποσοστό δήλωσε λοιπόν στις 26 Μαρτίου η GS; Το 2,40% σε μετοχές, από 0,15% πριν, δηλαδή από 560.000 μετοχές έφθασε στα 9,14 εκατ. μετοχές. Συν ένα ποσοστό 2,75% σε χρηματοπιστωτικά μέσα. Είναι ποσοστό που φαίνεται να απέκτησε στις 21 Μαρτίου.

Τι κάνει όμως η ΔΕΗ απέναντι σε αυτό το σχεδόν καθημερινό trading, το οποίο αποκάλυψε και παρακολουθεί το EMEAgr; Από ότι φαίνεται κάνει το απολύτως ορθό. Αγοράζει ίδιες μετοχές. Όχι για trading.

Τι προκύπτει από τις κινήσεις της ΔΕΗ; Έχει πλέον 19,67 εκατ. μετοχές της ή ποσοστό 5,149%. Τα οποία αντικρίζονται ακριβώς στη θέση της Goldman Sachs, μόνο που η ΔΕΗ έχει όλο το μερίδιο σε μετοχές κι όχι στον αέρα…

Κατόπιν αυτών, μεγάλη συμμετοχή πάνω από 5% στη ΔΕΗ εμφανίζονται να έχουν στην ειδική σελίδα του ΧΑ με τις μεταβολές ποσοστών δικαιωμάτων ψήφου, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών με 34,12%, το CVC που έχει το 10% η Helikon που έχει 1,88% μόνο σε μετοχές αλλά έχει και σε χρηματοπιστωτικά μέσα μερίδιο 5,09% με τελευταία αλλαγή στις 22 Μαίου 2023. Σύνολο θέσης του fund 6,97%. Και η ΔΕΗ με ίδιες μετοχές περίπου 5,15%.

Το «ραντάρ» του ΧΑ δεν τα προλαβαίνει όπως φαίνεται τα μέσα - έξω της Goldman Sachs ή δεν δίνει σημασία. Σε τρεις μέρες συν το ΣΚ πέντε ή και τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, θα έχει εξαφανιστεί, γιατί χθες είχε πωλήσεις η μετοχή της ΔΕΗ.

Αλλά δεν πειράζει, ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ακολουθεί τη σωστή πολιτική. Κοιτάζει την πρόοδο της Επιχείρησης ενώ επίσης φροντίζει να αγοράζονται ίδιες μετοχές. Τις τελευταίες 154.200 μετοχές η ΔΕΗ τις αγόρασε στις 21 Μαρτίου. Και με την ευκαιρία να θυμίσουμε, ότι έτσι αγοράζουν μετοχές οι σωστοί επενδυτές, χωρίς βία. Λίγο-λίγο και ανάλογα με το κεφάλαιο που διαθέτει ο καθένας.

Η ΔΕΗ, ανακοίνωσε, ότι ολοκλήρωσε εξαγορά από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες.

Έλληνες θεσμικοί, μας λένε χθες, σε ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Τσιμπολόγησαν. Συνεχίζονται επίσης οι αγορές στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Δεν είχε πολλά βραχυχρόνια κέρδη προς κατοχύρωση η Alpha Bank αλλά αντιμετώπισε κι αυτή ρευστοποιήσεις χθες.

Προσεγμένο το κλείσιμο στη Eurobank αλλά το ερώτημα είναι αν ολοκλήρωσε ο… πωλητής. Το Helikon για να μην το αδικούμε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ διατηρεί τη θέση του. Δηλαδή 1,57% σε μετοχές και 3,51% σε δικαιώματα, σύνολο 5,08%. Δεν έχει αλλάξει θέση από τις 25 Ιανουαρίου 2023. Και το Capital, φυσικά παραμένει με 5,135% χωρίς αλλαγή από την 1η Δεκεμβρίου 2020. Εντάξει το Capital είναι, έχουν κορυφαίο όνομα και όχι τυχαία.

Βλέπουμε η αγορά το έπιασε αμέσως το υπονοούμενο με την ΕΥΔΑΠ. Και η μετοχή συνεχίζει αν και συγκρατημένα μετά το ξέσπασμα. Ωστόσο,  η εταιρία θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου όπως είναι γνωστό και συνεπώς ως προς αυτό δεν μπορούν να καλλιεργούνται προσδοκίες. Το πτωτικό ρίσκο από την άλλη είναι ασήμαντο, ενώ τη διαφορά στην τιμή, μπορούν να κάνουν οι μερισματικές αποδόσεις.

Εκείνη που έχει όμως σενάρια είναι η μετοχή των ΕΛΠΕ, όπου οι ταύροι είναι πιο συγκρατημένοι πλέον, αλλά αυτό δεν αναιρεί την καλή παρουσία της μετοχής.

Είχαμε πει ότι τα deals και το ενδιαφέρον, μπορεί να εστιασθεί στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας. Ήδη ο κλάδος έχει δώσει deals και συνεχίζει, διότι τα κεφάλαια του ΤΑ που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργούν ευκαιρίες και ανακατατάξεις στον κλάδο.

Μία από τις εταιρείες που πρωταγωνιστεί είναι η Quality & Reliability. Μετά την είσοδο της κας Σωτηράκου -Τριάντη, συζύγου του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, που έχει ήδη το 32% την περασμένη Παρασκευή πέρασε πακέτο για περίπου 5% των μετοχών της εισηγμένης στην Marbella Investments.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αγοραστής είναι ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης και η αγορά αναμένει ότι θα δημιουργηθεί στην εταιρία μετοχικό σχήμα φίλιων εφοπλιστικών δυνάμεων με νέα είσοδο, ενώ μέρος των παλαιών μετόχων μείωσε ήδη τις θέσεις του, μετά την απόκτηση του 37% της εταιρίας από εφοπλιστές.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Γεώργιος Ρουμελιώτης του Αθανασίου πούλησε στις 22 Μαρτίου 1.370.000 μετοχές και το ποσοστό του στην εταιρία από 7,022% έπεσε στο 2,012 %. Αντίστοιχα το 5,010% των μετοχών απέκτησε η εταιρεία Marbella Investments.

Στο μεταξύ, στον απόηχο του deal, ξεσηκώθηκε όλος ο κλάδος, με την ξεχασμένη  CPI, να ανεβαίνει σε δύο μέρες, τόσο ώστε να σημειώσει νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Από κοντά με αντίστοιχο υψηλό και η πολύ πιο δραστήρια στο ταμπλό ΙΛΥΔΑ (μόνο που το νέο υψηλό είναι ρεκόρ τιμής 14 ετών). Στα 17 εκατ. ευρώ η δική της κεφαλαιοποίηση στα 9,2 εκατ. ευρώ για την ξεχασμένη CPI.

Πάμε όμως λίγο στο εξωτερικό για να δούμε τι συμβαίνει. Αφήνουμε απέξω πολιτικούς σχολιασμούς, για να εστιάσουμε στην χρηματιστηριακή τρέλα και πόλωση που προκαλεί στις ΗΠΑ η μετοχή του Τραμπ. Γιατί η μετοχή της εταιρίας του έγινε φούσκα με το καλημέρα…

Ο Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες κρίθηκε ένοχος για οικονομική απάτη μαζί με τους γιούς του και του επιβλήθηκε δικαστική εγγύηση 454 εκατ. δολάρια. Αλλά ήταν τυχερός, καθώς το – όχι ανώτατο - δικαστήριο δέχθηκε μείωση της εγγύησης σε 175 εκατ. δολάρια, τα οποία όμως πρέπει να καταβάλει εντός δεκαημέρου, αν δεν θέλει να χάσει την περιουσία του, μεταξύ άλλων και τον περίφημο πύργο στη Νέα Υόρκη, Tramp Tower. Η υπόθεση μπορεί να κάνει 1-2 χρόνια να τελεσιδικήσει, οπότε, αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ.

Έχει επιστρατεύσει το «δικό μας» επενδυτή της Τράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις  -γεύματα για να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία του Τραμπ. Αλλά δεν είναι αρκετά, ακόμα κι αν πρέπει να ακουμπήσεις πάνω από 800.000 δολάρια για να συμφάγεις στο Μαϊάμι με τον Τραμπ. Δηλαδή ήταν που ήταν μείον και χρειαζόταν χρήματα για την πολιτική εκστρατεία του, «έκατσε» και πολύ μεγάλο έκτακτο έξοδο. Αλλά φαίνεται ότι μπορεί να τα βρήκε.

Καθώς τα social media τον απέκλεισαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, είχε δημιουργήσει δική του πλατφόρμα. Η πλατφόρμα αυτή δεν πήγαινε καλά - εδώ χάνει λεφτά το πρώην twitter και τώρα X του Μασκ. Πλέον είναι δεκτός, ως υποψήφιος, αλλά δεν θέλει να περιορισμούς στις αναρτήσεις του.

Πέρυσι η εταιρεία του μπήκε μέσα 49 εκατ. δολάρια. Ωστόσο ακολούθησε τις συμβουλές και μπήκε μέσω εισηγμένου οχήματος-κελύφους στο χρηματιστήριο, στο άψε-σβήσε. Το οποίο χθες πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έφθασε να έχει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. δολάρια και η μετοχή να ανεβαίνει 50%. Έγιναν όμως 2,15 δισ. δολάρια μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο Τραμπ έχει το 60% της εισηγμένης, αλλά και εξάμηνη απαγόρευση πώλησης των μετοχών του… Μία λύση είναι να πάρει μετοχοδάνειο, με εγγύηση των μετοχών του για να τακτοποιήσει τη δικαστική εκκρεμότητα. Όλα καλά λοιπόν;

Όχι ακριβώς. Διότι οι σορτ παίκτες της Wall Street φαίνεται ότι έχουν ήδη ορμήσει για να κατασπαράξουν τη μετοχή. Οι ανοικτές θέσεις στο μέσο στοίχημα της Wall Street, δεν ξεπερνούν το 3%-4% για τις μετοχές που δανείζονται και πουλάνε «αέρα». Οι ανοικτές θέσεις στη μετοχή του Τραμπ, όμως φθάνουν ήδη το 11% του συνόλου των μετοχών, από την πρώτη μέρα στης συνεδρίασης. Το θέμα είναι με τι τιμή μετοχής θα δανεισθεί λοιπόν, για να μη του βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα. Γιατί αν τη βουλιάζουν κάθε μέρα, τι ποσό και με τι κούρεμα θα δεχθεί το collateral μία τράπεζα; Τρέλα.

Για το τέλος λίγο μήλο. Η Apple. Η μετοχή ενόψει της αναμενόμενης παγκόσμιας διάσκεψης προγραμματιστών της εταιρείας, υποχωρεί. Μετά τη μήνυση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης βάσει του αντιμονοπωλιακού νόμου Μπάιντεν, με την κατηγορία ότι έβλαψε μικρούς ανταγωνιστές της χρησιμοποιώντας το μεγάλο της μέγεθος, αντιμετωπίζει προβλήματα και στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή όμως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυκλοφορεί πως μπορεί να έχει σημαντικά νέα στη διάσκεψη. Ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να ανακοινωθούν τώρα ή αργότερα φέτος, λέγεται ότι είναι, η πιθανότητα συνεργασίας της με την Alphabet (Google).

Το άλλο που αξίζει σχολιασμού είναι η τάση της Microsoft, να αποφεύγει τις εξαγορές εταιρειών, εξαγοράζοντας τις γνώσεις και τη συνεργασία κορυφαίων στελεχών και διοικήσεων του ανταγωνισμού που δουλεύουν σε καινοτομίες.

Keywords
goldman sachs, sniper, sachs, δεη, πληροφορικη, goldman sachs, sniper, sachs, alpha bank, υπουργειο δικαιοσυνης, ηπα, media, σημαίνει, swap, συμμετοχή, εταιρεία, cvc, fund, πασχα, ceo, land, power, ισχύ, εχαε, οπαπ, jumbo, alpha, eurobank, capital, ευδαπ, ελπε, deals, κας, νέα, deal, cpi, ιλυδα, τραπεζες, twitter, λύση, εκκρεμότητα, κουρεμα, apple, google, microsoft, χρηματιστηριο, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, παναγιωτης ρουμελιωτης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, εξαψη, το θεμα, ακινητα, ευδαπ, εχαε, ηπα, θεμα, ιλυδα, μηλο, οικονομια, πειραιως, ρουμανια, alpha, apple, capital, ceo, cpi, cvc, eurobank, jumbo, microsoft, αγορα, αιολικο παρκο, αξιζει, αργιες, βρισκεται, δικη, δωσει, δυναμικο, εγινε, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, εκκρεμότητα, εκστρατεια, ελπε, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, εφοπλιστης, ιδια, η δικη, υποθεση, κας, κεφαλαιο, λεφτα, λειτουργια, λύση, ληξη, λογια, μηδεν, μειωση, μηνυση, νεα υορκη, ονομα, πηγαινε, προβληματα, πωλησεις, ρεκορ, ρισκο, συμμετοχή, σφυρι, ταση, τιμη, τρελα, ισχύ, φυσικα, χαρα, ψηφιακη, αγορες, deals, deal, δικαιωματα, fund, γνωσεις, χωρα, εισβολη, land, media, πακετο, πληροφοριες, power, σημαίνει, swap, τυχερος, τρελο, θεσεις
Αναζητήσεις
sniper-ta-mesa--exo-tis-goldman-sachs-sti-dei-fotia-sti-pliroforiki-vazei-i-qr-i-metochi-tou-trab-kai-oi-sort.htm
Τυχαία Θέματα