Η ΕΕ ενέκρινε πρόταση για «χαλάρωση» των όρων της ΚΑΠ

22:25 26/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν πρόταση για τη «χαλάρωση» των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, καταλήγοντας σε μια γρήγορη συμφωνία στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euronews, οι εντεταμένες διαμαρτυρίες των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί λόγω των ασφυκτικών συνθήκων που προκαλεί η ΚΑΠ, έφεραν μια πρώτη «αντίδραση» από την Κομισιόν που αποφάσισε ότι πλέον θα υπάρχουν πιο ευέλικτοι κανόνες για σοδειές, προστασία

εδάφους και φυτοφάρμακα.

Μικρές προσαρμογές

Το σχέδιο κειμένου πέρασε από το Συμβούλιο της ΕΕ με μικρές μόνο προσαρμογές στην αρχική έκδοση που παρουσίασε η Κομισιόν στις 15 Μαρτίου. Οι νέοι και πιο ευέλικτοι κανόνες ωφελούν επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις: εκείνες με λιγότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τους όρους της ΚΑΠ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιμένει στο να γίνουν αλλαγές στην ΚΑΠ,  πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ανάμεσα σε άλλα, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-enekrine-protasi-gia-chalarosi-ton-oron-tis-kap.htm
Τυχαία Θέματα