To ESG είναι πλέον μονόδρομος για όλους

08:01 16/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το ESG αλλιώς η Περιβαλλοντική και Κοινωνική (εταιρική) Διακυβέρνηση έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Αυτό που άλλαξε από την παλιά Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, είναι πως κάθε δράση μιας επιχείρησης πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ουσιαστικά δεν είναι κάποια καινούρια προσέγγιση, μάλλον αυτό που μπορεί να υποστηρίξει

κανείς είναι πως είναι η μετεξέλιξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι πως υπάρχουν και κάποια νέα στοιχεία τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν.

Θετικό κίνητρο για την χρηματοδότηση
Όσο περνούν τα χρόνια η υιοθέτηση και τήρηση μιας πλήρους ESG στρατηγικής θα είναι προαπαιτούμενο και κίνητρο για πρόσβαση σε κονδύλια και χρηματοδότηση. Όπως έδειξε και η περίπτωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η οποία σχεδίασε χρηματοδοτικό προϊόν στην βάση του ESG, πλέον όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κονδύλια με ευνοϊκούς όρους θα πρέπει να έχουν επενδυτικό πλάνο που να συμμορφώνεται με την βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική ευθύνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε δάνεια από 25.000 έως 400.000 ευρώ με αποπληρωμή εντός δεκαετίας και περίοδο χάριτος έως και 3 έτη. Κατά την υλοποίηση του σχεδίου ο δανειολήπτης θα ελέγχεται ως προς την τήρηση των κριτηρίων που σχετίζονται με το ESGκαι το 20% του δανείου, δηλαδή έως και 80.000€ μετατρέπεται σε επιχορήγηση.

Πεδία συμμόρφωσης
Η άμεση συμμόρφωση μπορεί να προέλθει από την το GHGProtocolή Πρωτόκολλο για το Αέριο του Θερμοκηπίου. Με βάση αυτό το πρωτόκολλο ο ιδιωτικός τομέας έχει τον τρόπο να συντάξει εκθέσεις για τις εκπομπές της κάθε επιχείρησης του. Αυτό πρέπει να αφορά τις εκπομπές από ιδιόκτητα ή νοικιασμένα περιουσιακά στοιχεία, την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας (ζήτησε κανείς ιδιόκτητες ΑΠΕ για επιχειρήσεις;) και –τώρα αρχίζει το ωραίο- το Εκτεταμένο Δίκτυο Προμηθευτών.  Μέχρι πρόσφατα γίνονταν μόνο τα δύο πρώτα, τώρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το Ευρωκοινοβούλιο και σας λέει «Όχι πια», θα κάνετε αναφορές και για τις εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου που προκύπτουν από τους προμηθευτές σας! Δηλαδή το τρικ με το οποίο κάποιος θα έκανε outsource τις πιο ρυπογόνες πρώτες ύλες τελείωσε! Πλέον, οι αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν κάθε είδους μόλυνση, αέρα, νερό, γη ΚΑΙ ξεχωριστή αναφορά για τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα! Αυτού του είδους οι αναφορές πρέπει να αρχίσουν να συντάσσονται από 1/1/24. Δηλαδή σε 8 μήνες! Αγχωθήκατε; Αν όχι θα έπρεπε! Επειδή πλέον και η παραμικρή επένδυση θα εγκρίνεται μόνο αν έχουν κατατεθεί όλες οι εκθέσεις που θα μελετώνται από ειδικούς. Σε αντίθετη περίπτωση ξεχνάει κάποιος την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν στην διάθεσή τους αυτά τα στοιχεία ώστε να κρίνουν αν συμφέρει να προχωρήσουν σε επένδυση.

Καμία Περίοδος Χάριτος για το ESG
Ανεπίσημα -δεν το μάθατε από εμάς- δεν θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για την συμμόρφωση προς τις στρατηγικές αυτές. Γιατί; Διότι παρότι το πεδίο και κυρίως η εφαρμογή αυτών των πολιτικών είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο, θεωρούνται από την ΕΕ ύψιστης σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη. Βέβαια αν ενδιαφέρεστε σοβαρά να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμμορφωθείτε και να είστε σύννομοι σας προτείνουμε να μελετήσετε το Sustainability Reporting Standards Roadmap του EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group).

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συντάσσονται οι εκθέσεις για τον ιδιωτικό τομέα, πλέον όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Το δεύτερο που πρέπει να μελετήσετε είναι το Πλάνο για το Μηδενική Ρύπανση Υδάτων, αέρα και γης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπου οι πρώτοι στόχοι οφείλουν να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2030. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι πως το Non Financial Reporting μετασχηματίστηκε σε Corporate Sustainability Reporting Directive ή Ντιρεκτίβα (Οδηγία) Αναφοράς Εταιρικής Βιωσιμότητας.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Business Voice #14

Keywords
Τυχαία Θέματα