Αυτός ο πίνακας έσπασε το ρεκόρ του ακριβότερου έργου τέχνης σε ευρωπαϊκή δημοπρασία

10:15 28/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ένα πορτρέτο του Gustav Klimt πουλήθηκε για 85,3 εκατ. λίρες (108,4 εκατομμύρια δολάρια) από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο χθες, Τρίτη 27.06, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του ακριβότερου έργου τέχνης που έχει πουληθεί σε δημοπρασία στην Ευρώπη. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2010, όταν το L’homme qui marche του Giacometti πουλήθηκε για 65 εκατομμύρια λίρες στο Λονδίνο.

Το «Dame mit Fächer» (Η Κυρία με τη Βεντάλια), που δημιουργήθηκε το 1917-1918, είχε εκτιμηθεί

στα 65 εκατ. λίρες. Ωστόσο, 10 λεπτά αλλεπάλληλων προσφορών ώθησαν το έργο πολύ παραπάνω από την εκτίμησή του. Στα 85,3 εκατ. λίρες είναι επίσης το ακριβότερο έργο του Klimt που έχει πουληθεί σε δημοπρασία.

Το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι κληρονόμοι του Paul Allen πούλησαν το «Birch Forest» του Klimt για 104,6 εκατομμύρια δολάρια.

Το «Dame mit Fächer» είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1994, όταν πουλήθηκε για 11,6 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό ανατιμήθηκε περίπου κατά 834%.

Λίγα λόγια για το πορτρέτο

Το έργο «Κυρία με τη βεντάλια» είναι ένα από τα λίγα πορτρέτα του Κλιμτ που βρίσκονται ακόμη σε ιδιωτικά χέρια. Ασυνήθιστα, έχει τετράγωνο σχήμα, μετρώντας περίπου ένα μέτρο τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος. Σε αντίθεση με πολλά από τα πιο γνωστά πορτρέτα του Κλιμτ, το έργο δεν ήταν παραγγελία, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ζωγραφίστηκε για δική του ευχαρίστηση. Ο πίνακας στο παρελθόν ανήκε στον βιεννέζο βιομήχανο Έρβιν Μπούλε, φίλο και υποστηρικτή του Κλιμτ. Αργότερα αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης Ρούντολφ Λέοπολντ, ο οποίος το 1994 τον πούλησε στην οικογένεια του σημερινού ιδιοκτήτη στον οίκο Sotheby’s έναντι 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων – , νέο ρεκόρ δημοπρασίας τότε για τον Αυστριακό καλλιτέχνη. Ο πίνακας δεν είχε εμφανιστεί έκτοτε σε δημοπρασία, αν και εκτέθηκε πέρυσι στο Belvedere, ένα αυστριακό μουσείο που στεγάζει το «Φιλί» και πολλά άλλα σημαντικά έργα του Κλιμτ.

Keywords
Αναζητήσεις
aftos-o-pinakas-espase-to-rekor-tou-akrivoterou-ergou-technis-se-evropaiki-dimoprasia.htm
Τυχαία Θέματα