Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Η προσυμπλήρωση της δήλωσης και οι διορθώσεις

12:39 21/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συμπληρώθηκε το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου, αλλά οι δηλώσεις εισοδήματος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Δεν έχουμε δει ακόμα ούτε τα έντυπα, ούτε τις οδηγίες. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι φετινές δηλώσεις δεν θα είναι απλά προσυμπληρωμένες όπως τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα είναι έτοιμες προς υποβολή και αν ο φορολογούμενος δεν έχει τίποτα να αλλάξει, δεν θα χρειαστεί καν να την υποβάλλει. Στην λήξη της προθεσμίας η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα όπως είναι ήδη έτοιμη και προσυμπληρωμένη.

Αυτό αποτελεί σίγουρα μια πρόοδο, καθώς η αμέλεια ή η καθυστέρηση δεν θα σημαίνει

μη υποβολή δήλωσης, ούτε κάποιος θα μπορεί πλέον να καθυστερεί δολίως την χρέωση με τον φόρο που οφείλει. Ωστόσο, παραμένει το ερωτηματικό αν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια τέτοια απόφαση.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Στις απλές περιπτώσεις ασφαλώς και μπορεί. Οι λογιστές όμως έχουμε το προνόμιο να συναντάμε κάθε χρονιά τις δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες και εντυπώνονται στο μυαλό μας. Γι΄αυτές άλλωστε αναλώνουμε τον περισσότερο χρόνο, αυτές μας προκαλούν το περισσότερο άγχος, για αυτές νιώθουμε μια πελώρια μοναξιά, καθώς δεν αισθανόμαστε την ΑΑΔΕ ως αρωγό στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις, αλλά περισσότερο ως τιμωρό.

Μια τέτοια περίπτωση αντιμετωπίσαμε στο λογιστικό μας γραφείο πέρυσι. Συγκεκριμένα για μια δήλωση ενός νεαρού 22 ετών. Η δήλωση φαινόταν πολύ απλή. Φοιτητής, συγκατοικούσε με τους γονείς του, είχε και ένα μικρό εισόδημα 2.500 ευρώ από ένα beach bar στην Χαλκιδική. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Το εισόδημα των 2.500. Ουδέποτε εργάστηκε, σε κανένα beach bar. Το θέμα είναι ότι ενώ το γνωστοποίησε αυτό στην ΑΑΔΕ, αυτή όχι μόνο δεν διόρθωσε την δήλωση, αλλά δήλωσε και αδυναμία! «Αφού έχει δηλωθεί το εισόδημα από τον εργοδότη, αυτός και μόνο μπορεί να το διορθώσει».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Business Voice Week

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-i-prosyblirosi-tis-dilosis-kai-oi-diorthoseis.htm
Τυχαία Θέματα