Αλλαγή σκυτάλης στις τράπεζες, ξεκίνησαν re-ratings με Εθνική, εντός στόχων η Πειραιώς, η Q&R και η αύξηση

08:16 1/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεν τελειώνει τρίμηνο, αλλά τετράμηνο σήμερα, πάντως ο μεγάλος τζίρος χθες και τα μεγάλα πακέτα στις τράπεζες μυρίζουν αλλαγή σκυτάλης. Οι αγοραστές δεν είναι Έλληνες αλλά ξένοι σε αυτά τα επίπεδα τιμών και εκείνο που έχει παίξει ρόλο, είναι το discount των ελληνικών μετοχών σε σχέση με αυτές του εξωτερικού, τα re- ratings στις αξιολογήσεις που ξεκίνησαν με την αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και ασφαλώς τα μερίσματα που

έρχονται μετά από 15 και πλέον χρόνια.

Μαζί με τα πακέτα της Austriacard από το placement για το 15% των μετοχών συνολικής αξίας 32,8 ο τζίρος ξεπέρασε τα 190 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική έγινε τζίρος 29,59 εκατ. ευρώ και τα 4,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Στη Eurobank, ο τζίρος ξεπέρασε τα 27,5 εκατ. ευρώ μαζί με πακέτα αξίας 5,8 εκατ. ευρώ. Στην Πειραιώς ο τζίρος έφθασε τα 26,22 εκατ. ευρώ μαζί με πακέτα αξίας 1,42 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Bank ο τζίρος ήταν 7,31 εκατ. ευρώ με μικρότερα πακέτα. Συνολικά, έγιναν πολλά κομμάτια στο ταμπλό αλλά έγιναν επίσης και μεγάλα πακέτα.

Η αγορά περίμενε στα αλήθεια να κάτσουν τα έσοδα των τραπεζών από τόκους; Μα με τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο και ακόμα και με πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, δεν μπορεί να εξαλειφθεί ο δανεισμός.

Τα έσοδα από τόκους της Πειραιώς έφθασαν τα 518 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Είναι μόλις 19 εκατ. ευρώ λιγότερα από το καλύτερο τρίμηνο της τράπεζας εδώ και 16 χρόνια που δεν έχει δώσει μέρισμα, μπορεί και περισσότερο. Το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι. Στο πρώτο τρίμηνο το 2023, τα έσοδα από τόκους ήταν 447 εκατ. ευρώ. Ξεκινάει από πολύ υψηλή αφετηρία η Πειραιώς φέτος και η απόδοση 16,5% είναι πολύ μεγάλη. Και το κόστος των καταθέσεων μικρό. Και είναι σαφές ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα κινηθούν και προς τις δύο πλευρές, όχι μόνον στα δάνεια.

Σε γενικές γραμμές η Πειραιώς είναι απολύτως εντός στόχων όταν δεν τους ξεπερνάει, όπως στη μείωση του κόστους στα αυξημένα κεφάλαια και στην απόδοση κεφαλαίων.

Στα 5,27 ευρώ είναι η (ενσώματη) λογιστική αξία της μετοχής της Πειραιώς. Στα 5,35 ευρώ είναι η τιμή-στόχος της JP Morgan, από τις 19 Φεβρουαρίου και τα 3,94-3,98 ευρώ τότε. Στην τιμή-στόχο το σπάσαμε το ταμπού. Μένει να το σπάσουμε και στο ταμπλό γιατί οι ελληνικές μετοχές, είναι με discount λέμε. Η μετοχή διαπραγματευόταν και τότε όπως και τώρα, με P/E στο 5,7 και περίπου στο 0,70 της λογιστικής αξίας, με 0,60 προσδοκώμενο για το 2025, σε όρους P/TBV.

Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση πρώτου τριμήνου, ήρθε η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Εθνική Τράπεζα. Η Moody’s την είχε επίσης αναβαθμίσει ως προς τις καταθέσεις σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτήν και τη Eurobank. Είναι θέμα χρόνου νέες αναβαθμίσεις τόσο στην Εθνική όσο και στις άλλες τράπεζες, που θα πάρουν σειρά.

Μερικές φορές και να θέλεις να είσαι ευγενής δεν μπορείς. Βλέπεις ένας ωραίο στολισμένο μαγαζί, με τα φωτάκια του, τα κλαράκια του, στο βάθος κήπος. Και λες, μπορεί και να έχει κανένα μεζέ και μπαίνεις μέσα. Δε βλέπεις τίποτα. Τίποτα. Μηδέν. Έσοδα; Μηδέν. Εδώ έγινε το θαύμα θαυμάτων με τα εκατομμύρια κερδών από μηδέν έσοδα. Τα ψάρια και οι άρτοι δεν πιάνουν χαρτωσιά.

Στο μεταξύ, έφυγε και ο νερόμυλος. Το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι πλέον 0%, έναντι 10,42%». Βροχή τα μηδενικά.

Στις 21 Mαΐου, οι μέτοχοι της QUALITY & RELIABILITY, αποφασίζουν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 30,1 εκατ. ευρώ και η εταιρία αλλάζει επίπεδο οριστικά. Βεβαίως, η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να σημάνει και τη συγκέντρωση των μετοχών σε λιγότερα χέρια.

Αυτή τη στιγμή στην εταιρία, μέτοχοι με ποσοστά από 5% και άνω στην εταιρία, είναι η κ. Σωτηράκου Σοφία Τριάντη με ποσοστό 31,999%, ο κ. Ξιώνης Εμμανουήλ με 11,481% και ο κ. Πασχαλάκης Παναγιώτης με ποσοστό 9,996%.

Το σχέδιο προβλέπει να εκδοθούν έως και 27,345 εκατ. νέες μετοχές, ενώ η εταιρία έδωσε και εικόνα για το πότε και πως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια. Έτσι προβλέπεται να διατεθούν εντός τριών ετών:

-Περίπου 19 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση συμμετοχών ή και την πραγματοποίηση εξαγορών σε άλλες εταιρείες πληροφορικής. Οι εν λόγω συμμετοχές δεν έχουν προσδιοριστεί προς το παρόν.

-Περίπου 5 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτου για τις ανάγκες στέγασης των κεντρικών γραφείων της εταιρείας.

-Περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση ισόποσου μέρους των υφισταμένων δανείων της εταιρείας.

-Περίπου 4 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη δαπανών ανάπτυξης νέων προϊόντων και την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.  

Όσο πιο γρήγορα πάρουμε διαζύγιο από τη Wall Street, τόσο καλύτερα. Πρέπει να διορθώσουν και διορθώνουν. Οι αδιόρθωτοι. Εμείς κλείσαμε το μήνα με άνοδο 1,84%. Αυτοί έκλεισαν με πτώση 3% στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Κάτω από τον απλό 50άρη εδώ και 12 συνεδριάσεις ο S&P 500.

Στις 15 μετοχές που παρακολουθεί η στήλη-τις 10 τις ξέρετε, οι επτά και οι ARM,  AMD, και Trump Media, μόλις 4 ανέβηκαν χθες, και η μία ήταν του Trump. Αυτή η μετοχή από τα 22,84 δολάρια που είχε τσακιστεί στις 16 Απριλίου, έκλεισε χθες στα 49,93 δολάρια…

Keywords
Αναζητήσεις
allagi-skytalis-stis-trapezes-xekinisan-re-ratings-me-ethniki-entos-stochon-i-peiraios-i-qr-kai-i-afxisi.htm
Τυχαία Θέματα