Διχασμένη η Νέα Υόρκη για το Μεσανατολικό

Στη Νέα Υόρκη, που ζουν περίπου δύο εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, έγιναν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεις: από τη μία πλευρά υπέρμαχοι της παλαιστινιακής υπόθεσης και από την άλλη συγκεντρώσεις υπέρ των εβραίων και του Ισραήλ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι κοντά σε όλες τις συγκεντρώσεις προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Αναλυτικότερα, στο κέντρο του Μανχάταν μερικές

εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι Αμερικανοί και ξένοι συγκεντρώθηκαν υπό τα συνθήματα «η Νέα Υόρκη στο πλευρό της Γάζας» και «Ισραήλ πήγαινε στον διάβολο», ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να βοηθούν στρατιωτικά τον σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν νέοι που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό προξενείο του Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό με συνθήματα κατά των εβραίων «εποίκων» και του «ρατσιστικού σιωνιστικού» καθεστώτος.

Οι νεαροί φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες ζητούσαν από τα μεγάφωνα την «απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και «το τέλος του εποικισμού και της κατοχής των αραβικών περιοχών». Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές που ήταν περιστοιχισμένοι από αστυνομικούς, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επιθετική φιλοϊσραηλινή ομάδα, η οποία τους φώναζε υβριστικά συνθήματα.

Από την άλλη πλευρά, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε στη συναγωγή Emanu-El προσευχή για τους νεκρούς τους Ισραήλ.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και διαφόρων θρησκειών προσευχήθηκαν, κρατούσαν κεριά και κουνούσαν σημαίες στα χρώματα του Ισραήλ, ενώ κάποιοι έκλαιγαν. Ο Αμερικανός ραβίνος του ναού Τζόσουα Ντέιβιντσον διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ, του λαού μας». Η συνάδελφός του ραβίνος Μελίσα Μπάιερ- Γουίτμαν δήλωσε ότι «η εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης και η ευρύτερη κοινότητα των φίλων μας, την οποία είδαμε σήμερα εδώ, (…) θα στέκεται πλάι-πλάι, αλληλέγγυα επί ημέρες και μήνες».

Σημειωτέον, ότι στις ΗΠΑ ζει η μεγαλύτερη κοινότητα εβραίων παγκοσμίως μετά το Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με το Pew Research Institute, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικες εβραίοι και άλλοι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν τουλάχιστον έναν γονιό εβραίο.

Επίσης, η χώρα μετρά περίπου 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους, οι 600.000 με 750.000 από τους οποίους ζουν στη Νέα Υόρκη.

Keywords
Αναζητήσεις
dichasmeni-i-nea-yorki-gia-to-mesanatoliko.htm
Τυχαία Θέματα