Ελεύθερος Σκοπευτής: Ο στρατηγικός ρόλος των μεγάλων μερισμάτων

08:21 24/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εστιάζοντας στα μεγάλα μερίσματα, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να αλλάξουν το προφίλ των ξένων επενδυτών που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας τους μακροπρόθεσμους. Αυτούς δηλαδή που θέλουν μερισματικές αποδόσεις και μένουν σταθερά τοποθετημένοι σε μετοχές εταιριών που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Η ΔΕΗ, είχε πολλά καλά και ενδιαφέροντα νέα αλλά σημειώστε ότι θέλει να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων, διανέμοντας αρχικό μέρισμα το 35% των

κερδών, επιστρέφοντας στην εποχή διανομής μερισμάτων μετά από 10 χρόνια. Με στόχο να αυξάνει κάθε χρόνο τα κέρδη EBITDA κατά 15% θέλει να φθάσει στο σημείο να διανέμει περισσότερα από τα μισά κέρδη της σε μερίσματα. Το 55%, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι 9 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δάνεια από τα οποία το 80% έχει εξασφαλισθεί ήδη. Σε μία τριετία λοιπόν η ΔΕΗ θα έχει αυξήσει την ισχύ της σε 13,1 GW από 10,7 σήμερα, αλλά με μία μεγάλη διαφορά. Σήμερα το 43% της ισχύος προέρχεται από πράσινη ενέργεια. Σε μία τριετία εκτός από την αύξηση της ισχύος, ο λιγνίτης θα έχει μηδενιστεί εντελώς και η ισχύς θα προέρχεται κατά 68% από ΑΠΕ.

Η μεγάλη μέτοχος της Alpha Real Services, πρώην Αστικά Ακίνητα, είναι φυσικά η Alpha Bank που επωφελείται από την επιστροφή κεφαλαίων 30,8 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει λαμβάνειν αλλά θα αποκτήσει επίσης ακίνητα που θα της πουλήσει η Alpha Real Services. Η μητρική τράπεζα δεν προτίθεται να θέσει εκτός αγοράς την Alpha Real Services. Η επιστροφή είναι 2,2 ευρώ ανά μετοχή.

Επιμένοντας στα μερίσματα που έχουν σημασία για την προσέλκυση σταθερών επενδυτών, να θυμίσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα κινείται για μέρισμα 25% επί των κερδών του 2023. Με ισχυρά κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα. Μετά τη τελευταία ομολογιακή έκδοση, ο δείκτης MREL της Εθνικής Τράπεζας φθάνει στο 25,70%. Δηλαδή είναι σχεδόν 300 μονάδες βάσης πάνω από την απαίτηση των εποπτικών αρχών και επίσης είναι ήδη 44 μονάδες πάνω από τον στόχο για τον επόμενο χρόνο.

Οπότε δεν πρέπει να μας κάνει καμιά εντύπωση πλέον το γεγονός ότι κατάφερε να μειώσει στο 4,5% το επιτόκιο. Δεν είχε τρέχουσα ανάγκη η Εθνική Τράπεζα και ειδικά από εδώ και πέρα, θα μπορεί να κινείται με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Καθώς αναμένονται εισροές σε ομόλογα και μετοχές στο ΧΑ και καθώς περιμένουμε και τη Moody’s το Μάρτιο, (μήνας που περιμένουμε και το placement της Τράπεζας Πειραιώς για να καταλάβουμε πως μπορεί να είναι το κλίμα εκείνες τις ημέρες) για να δούμε αν θα μας αναβαθμίσει επιτέλους, ο οίκος. Έχασε την αγορά μένοντας με επιμονή πίσω από όλους τους άλλους οίκους που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία. Βεβαίως αναβάθμισε τις τράπεζες η Moody’s όχι όμως εξ ολοκλήρου κι όχι όλες.

Στο μεταξύ όμως ένας από τους μεγαλύτερους οίκους διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, η Vanguard Asset Management, αυξάνει τις θέσεις της σε ελληνικά ομόλογα. «Καθώς υπάρχει ξεκάθαρα μία στροφή στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», είπε στο Bloomberg ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

Αυτόν τον μήνα, ο Koutny αύξησε τις θέσεις που είχε ανοίξει στα τέλη του περασμένου έτους. Πλέον τηρεί overweight θέσεις στα ισπανικά ομόλογα, ενώ έχει αυξήσει τις overweight θέσεις του στην Ελλάδα και έχει επίσης αγοράσει μερικά ιταλικά ομόλογα.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν 36,9 δισ. ευρώ τοποθετημένα σε ελληνικά ομόλογα. Οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα είναι οι καλύτερες εδώ και 18 μήνες. Το ελληνικό δημόσιο έχει την ευκαιρία να δανεισθεί με λογικά επιτόκια και οι επενδυτές μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες κερδίζουν.

Στην πρόσκληση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μεταξύ των θεμάτων είναι η αγορά ιδίων μετοχών. Άρα τελικά η εταιρία θα συνεχίσει τις αγορές ιδίων; Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο ων 6 εκατ. μετοχών που διέθεσε σε ξένους θεσμικούς, προερχόταν από αγορές ιδίων μετοχών που είχαν γίνει χαμηλότερα, αφήνοντας και ταμειακό κέρδος στην εταιρεία.

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των 200.000 ομολογιών της Autohellas. Από τα καθαρά κεφάλαια 195,4 εκατ. ευρώ που άντλησε η εταιρεία, ποσό 100 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για εξόφληση τραπεζικού δανεισμού εντός εξαμήνου (180 ημερών). Ποσό 56 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων του Ομίλου εντός ενός έτους. Ποσό περίπου 39,4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης.

Τοποθετήσεις εντοπίστηκαν στα blue chips, με ξένους επενδυτές να παίρνουν θέσεις στη ΔΕΗ, στη Mytilineos σε Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και JUMBO. Με νέα και εξελίξεις όλες οι μετοχές, ανακοινώσεις ΔΕΗ, αποτελέσματα η Mytilineos, placement η Πειραιώς, μερίσματα Εθνική Τράπεζα και JUMBO.

Και η Wall Street το βιολί της.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-o-stratigikos-rolos-ton-megalon-merismaton.htm
Τυχαία Θέματα