Ελεύθερος Σκοπευτής: Τα μυστικά του Γενικού Δείκτη και των δεικτών FTSE

07:58 15/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γενικός Δείκτης δεν είναι όλη η αγορά. Κάθε αγορά όμως έχει δείκτες και η δουλειά τους είναι να την αντιπροσωπεύουν και να δίνουν μία εικόνα. Και ο Γενικός Δείκτης κάνει τη δουλειά του, παρά τις επιμέρους γκρίνιες επενδυτών κάποιες φορές, που θα ήθελαν μερικούς τίτλους με μεγαλύτερη συμμετοχή και βάρος, (για να ανεβαίνει περισσότερο ή να υποχωρεί λιγότερο, όταν είναι πτωτική η αγορά).

Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο και το σημαντικό είναι οι επενδυτές. Αυτοί έχουν δώσει στο ΧΑ ανοδική τάση, ενώ

άλλες αγορές έχουν διακυμάνσεις και δυσκολεύονται.

Ο Γενικός Δείκτης και οι δείκτες FTSE έχουν τα μυστικά τους. Για παράδειγμα, ο σημαντικότερος τίτλος για το Γενικό Δείκτη, ειδικά μετά το placement και την αύξηση διασποράς της, είναι η Εθνική Τράπεζα. Βαραίνει πάνω από 10% στη διαμόρφωσή, του ενώ ακολουθεί η Coca –Cola, με βάρος 9,72%. Οι επόμενοι κατά σειρά σημαντικοί τίτλοι με βάρος για το Γενικό Δείκτη είναι η ΔΕΗ με 5,39%, η Τράπεζα Πειραιώς με 5,29%, η Eurobank με 5,15%, η Alpha Bank με 5,12%.

Αν λοιπόν η Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς ή Alpha Bank έχουν διάθεση, έχει και η αγορά διάθεση ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός μετοχών από εταιρίες με βάρος στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, όπου αυξημένο βάρος κοντά στο 5% έχουν επίσης και ακολουθούν οι Mytilineos και ΟΠΑΠ.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει λιγότερες μετοχές 25 συνολικά και διαφορετικά βάρη, αν και περίπου οι ίδιοι τίτλοι είναι αυτοί που τον κινούν, αλλά με διαφοροποιήσεις ως προς τη συμμετοχή τους, που παίζουν το ρόλο τους στη σημασία για την πορεία του δείκτη.

Η Εθνική Τράπεζα και εδώ είναι πλέον η πρώτη μετοχή και βαραίνει με 10,9% αλλά ο δεύτερος βαρύτερος τίτλος είναι της Eurobank με 10,27% και πολύ κοντά της η Mytilineos με 9,64%, και η Coca-Cola με 9,68%. Ακολουθεί η Alpha Bank με 8,21% ο ΟΠΑΠ ΜΕ 7,32% και η Jumbo με 6,70% πάνω από τη ΔΕΗ που έχει βάρος 6,42%. Με 6% είναι ο ΟΤΕ που έχει χάσει βάρος και στους δύο δείκτες, καθώς ήταν εξαίρεση, με πτωτική πορεία πέρυσι.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-ta-mystika-tou-genikou-deikti-kai-ton-deikton-ftse.htm
Τυχαία Θέματα