Η κυβέρνηση ανεβάζει τις προσδοκίες – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος και στα 1.500 ο μέσος μισθός έως το 2027

15:45 14/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, μέσω των μεταρρυθμίσεων, είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα το 2027 να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στα 900 ευρώ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως για τον κατώτατο μισθό έχουν γίνει αυξήσεις που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

«Μένει

να ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, πόσο θα πάει ο κατώτατος μισθός. Υπάρχει μία προεκλογική δέσμευση για την τετραετία στα 950 ευρώ και ο λόγος που θα τηρηθεί κ. Αυτιά είναι ότι αντίστοιχη δέσμευση της προηγούμενης τετραετίας τηρήθηκε στο διπλάσιο, ίσως και παραπάνω. Τι είχε πει το 2019 ο Πρωθυπουργός; Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό διπλάσια ως προς το ποσοστό της ανάπτυξης, το μέσο ποσοστό ανάπτυξης της τετραετίας. Το μέσο ποσοστό ανάπτυξης της προηγούμενης τετραετίας ήταν περίπου 4,5%.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20% όχι 9% που ήταν η προεκλογική δέσμευση. Γιατί; Διότι έχουμε όλες αυτές τις κρίσεις, την εισαγόμενη ακρίβεια και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Τώρα, λοιπόν, έχουμε έναν στόχο: 950 ευρώ ο κατώτατος, 1500 ευρώ ο μέσος. Για τον κατώτατο θα έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις όπως προβλέπεται, ετήσιες. Σου λέει “τον κατώτατο μισθό τον αυξάνεις με μία δική σου απόφαση, πρωτοβουλία νομοθετική όπως προβλέπει ο νόμος. Ωραία. Πως θα αυξήσεις τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα;”.

Πρώτα, θα τον αυξήσεις με το ξεπάγωμα των τριετιών που είναι μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση. Και βέβαια και η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει τον μέσο μισθό. Δεύτερον, με όλες αυτές τις σημαντικές ειδήσεις της οικονομίας. Τι είπατε πριν; Ότι έχουμε, επιτέλους, μία ανεργία, τη χαμηλότερη της δεκαπενταετίας και σε ποιοτικούς επιμέρους δείκτες έχει πέσει και για τους νέους και για τις γυναίκες».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-anevazei-tis-prosdokies--sta-950-evro-o-katotatos-kai-sta-1500-o-mesos-misthos-eos-to-2027.htm
Τυχαία Θέματα