Έρχεται πακέτο πώλησης F-35 και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ σε Ελλάδα

15:56 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πλησιάζει η στιγμή της έγκρισης πώλησης των F-35 στην Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο αεροπορικός στόλος της Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μόνο με τα παλιά F-16 που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, αφήνοντάς την ένα βήμα πίσω.

Σημειώνεται πως το πακέτο θα περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, η δέσμευση της πώλησης των F-35 «έπεσε στο τραπέζι»  κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα θα αποτελέσει τη πρώτη χώρα της περιοχής, μετά το Ισραήλ, που θα αποκτήσει τα συγκεκριμένα μοντέλα μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα εκτοξεύσουν τη δύναμη της αεροπορικής δύναμης της χώρας.

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα έχει και δεύτερη λειτουργία, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία, σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένα βασικό σημείο που θα καθορίσει το πως θα αξιολογήσει το θέμα των τουρκικών F-16.

Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, εμπόδιο παραμένει η στάση του Κογκρέσου, ωστόσο η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι με την προώθηση του πακέτου των F-35 στην Ελλάδα θα καθησυχασθούν και οι ανησυχίες που υπάρχουν σε μέλη της Γερουσίας και της Βουλής για την ασφάλεια της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζητούν και έγγραφες εγγυήσεις ότι τα F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων χωρών.

Διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των συνεννοήσεων με την Ουάσιγκτον, δήλωνε χθες ότι είναι «θέμα χρόνου» η προώθηση στο Κογκρέσο της επιστολής για τα F-35 και έθετε συγκεκριμένο πλαίσιο για τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

Keywords
Αναζητήσεις
erchetai-paketo-polisis-f-35-kai-dorean-stratiotiki-voitheia-apo-ipa-se-ellada.htm
Τυχαία Θέματα