Εξαγορά ΙΕΚ ΑΚΜΗ – Το υψηλό τίμημα, οι μεγάλες επενδύσεις και η «ανοιχτή πόρτα» για ιδιωτικά πανεπιστήμια

07:00 5/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έντονο είναι το «παρασκήνιο» πίσω από την εξαγορά του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του, συνδεδεμένου με αυτό, Μητροπολιτικού Κολλεγίου, από την BC Partners.  Και μπορεί η είδηση της μεγάλης συμφωνίας να κυριαρχεί από το πρωί της Δευτέρας στα ΜΜΕ και στα επιχειρηματικά «πηγαδάκια», η αλήθεια όμως είναι ότι το «προξενιό» για τον συγκεκριμένο γάμο είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες

πριν.

Άλλωστε, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν «δώσει τα χέρια» από τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες.  Πως όμως φτάσαμε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως να στρέψει το βλέμμα της -και να ανοίξει το πορτοφόλι της- στην ελληνική εκπαίδευση;


Οι ασφαλείς αμυντικές επενδύσεις και η… συνταγματική αναθεώρηση

Αμυντικές επενδύσεις θεωρούνται εκείνες που δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά κατά διαστήματα και, «στα χαρτιά» τουλάχιστον, παρουσιάζονται πιο ασφαλείς -ειδικά σε καιρούς και εποχές ανασφάλειας- και αποτελούν «αγαπημένες» επιλογές των private equity funds που διαχειρίζονται κεφάλαια τρίτων.

Στην κατηγορία αυτή, των αμυντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβάνονται -εκτός των άλλων- και οι επενδύσεις στην Υγεία, την Τεχνολογία, τις Τηλεπικοινωνίες και τις Εκδόσεις, κλάδους στους οποίους η BC Partners έχει επενδύσει ήδη σημαντικά κεφάλαια. Αμυντικές θεωρούνται και οι επενδύσεις στην Εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, η εξαγορά του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία ακόμα ανάλογη κίνηση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;


Αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή αποτίμηση που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ (και ίσως φτάνει τα 250 εκατ.), μάλλον όχι, ή τουλάχιστον όχι ακριβώς.

Ο Νίκος Σταθόπουλος έχει αποδείξει ότι κάθε του κίνηση είναι εξαιρετικά μελετημένη και αποτελεί έναν επιχειρηματία που ξέρει πώς να «διαβάζει» την αγορά και να προβαίνει σε κινήσεις με κριτήριο όχι μόνο το «σήμερα» αλλά και την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το σημείο-κλειδί πίσω από το μεγάλο deal είναι οι σοβαρές πιθανότητες, σε περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση ανανεώσει τη θητεία της, να προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του άρθρου 16 το οποίο απαγορεύει σήμερα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα «ανοίξει η πόρτα» για παροχή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Deal με σταθερές βάσεις – Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια

Ακόμα όμως κι αν το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιωθεί, η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται εξαιρετικά ελπιδοφόρα και με τα σημερινά δεδομένα. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όμιλος ΑΚΜΗ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τα οικονομικά του μεγέθη παρουσιάζουν αύξηση χρόνο με τον χρόνο. Για το 2022 ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 25 εκατ. ευρώ.

Οι ιδρυτές και σημερινοί βασικοί μέτοχοι του ομίλου ΑΚΜΗ, Ντίνος Ροδόπουλος και Καλλιόπη Ροδοπούλου δε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι έχουν δώσει την «ψυχή» τους όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το «παιδί» τους σε ηγέτη της αγοράς.


Μόνο τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις τους ανέρχονται σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας να λειτουργήσει ένα δίκτυο 27 εκπαιδευτηρίων και υποκαταστημάτων με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε 22.000 σπουδαστές. Σπουδαστές που μπορούν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κλάδων και έχουν ισχυρές πιθανότητες να απασχοληθούν σε μία από τις χιλιάδες επιχειρήσεις με τις οποίες έχει αναπτύξει συνεργασία ο Όμιλος ΑΚΜΗ.

Η φοίτηση διαρκεί 1 ή 2 χρόνια, με τους απόφοιτους να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σε περίπτωση που επιθυμούν να εξελίξουν τις σπουδές τους και να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους – το οποίο δεν είναι ισάξιο ενός ΑΕΙ-, μπορούν να ενταχθούν στα πανεπιστημιακά προγράμματα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, μέλους του ομίλου ΑΚΜΗ.

Με δεδομένα τα στοιχεία που αναλύσαμε, είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που η συνταγματική μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί, ο όμιλος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ξεκινάει με ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.


Το υψηλό τίμημα και η επόμενη μέρα

Όπως αναφέραμε ήδη, πρόκειται για μία εξαγορά με πολύ υψηλό τίμημα, αφού η αξία της επιχείρησης αποτιμήθηκε σε ένα ποσό μεταξύ 200 – 250 εκατ. ευρώ. Η BC Partners θα εξαγοράσει από τους βασικούς μετόχους ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 85%-90%, ενώ ο Ντίνος Ροδόπουλος και η Καλλιόπη Ροδοπούλου, θα διατηρήσουν ένα ποσοστό 10%-15%.

Στην ανακοίνωση της εξαγοράς σημειώνεται ότι οι δύο εμβληματικές μορφές του Ομίλου θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση, θεωρείται όμως αρκετά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα αποχωρήσουν από την καθημερινή διοίκηση.


ΒC Partners – Επενδύσεις άνω των 6 δισ. στην Ελλάδα

Μεγάλη είναι η διείσδυση της BC Partners στην ελληνική αγορά, αφού τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εκείνες στις Pharmaten, Pet City, Wind και Nova για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη οπτικών ινών.

Η BC Partners «τάραξε τα νερά» του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου με την εξαγορά της ΤΙM Hellas το 2005 έναντι 1,6 δισ. ευρώ, την οποία μετά πούλησε στην Orascom έναντι 3,5 δισ., αλλά και την εξαγορά της Hyat Regency το 2006, με το τίμημα να φτάνει το 1 δισ. ευρώ.


Η συμφωνία αυτή αποτελεί την δεύτερη επενδυτική κίνηση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), του ειδικού επενδυτικού βραχίονα της BC Partners που επενδύει αμιγώς στην Ελλάδα, μετά την επένδυση στο Pet City. Η BC Partners έχει σήμερα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 δισ. ευρώ. Ιδρύθηκε το 1986 και από τότε έχει ολοκληρώσει 124 επενδύσεις αξίας άνω των 160 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα επενδύει το 11ο private equity fund.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα