Φόρτσα Μπάρτσα, η ιστορία της EpsilonNet, ο σωστός επενδυτής και η αγορά που κρύβει ειδήσεις

08:14 26/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η μετοχή της EpsilonNet κορύφωσε στα 12 ευρώ. Ήταν κλείσιμο και ενδοσυνεδριακό υψηλό. Και τώρα με τιμή 12 ευρώ ανά μετοχή, από εκεί που την έριξαν οι πωλήσεις σχεδόν στα 9 ευρώ, πριν λίγες ημέρες και στα 10,10 ευρώ προχθές, θα αγοράσει η General Antlantic τις μετοχές της μειοψηφίας.

Το θεωρητικό P/E στα 32,5 των περυσινών κι όχι των φετινών κερδών, με το οποίο αγοράζει τώρα το fund, είναι φθηνότερο από το περυσινό στην ίδια τιμή. Την οποία δεν κράτησε και πολύ τότε.

Λίγες μέρες αργότερα,

στις 20 Σεπτεμβρίου, η εταιρία βγάζει διορθωτική ανακοίνωση λόγω των stock options σε στελέχη και εργαζομένους με αποτίμηση κατά την ημερομηνία παραχώρησης. Ο παράγοντας του χρόνου…

Αποτέλεσμα να μειωθούν τα κέρδη ομίλου και εταιρίας και να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ θεσμικών που παρά την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στην εταιρία, τσακίζουν τη μετοχή και παίρνουν διαζύγιο. Αλλά όπως φαίνεται, όχι όλοι, όχι εντελώς.

Μετά από αυτό το πικρό χάπι, η εταιρία και η μετοχή αναρρώνει από την περιοχή των 12 ευρώ που ήταν κάπου στα 9 ευρώ και ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα 2023. Με μία μικρή γρατζουνιά όμως.

Με την ανακοίνωση στις 21 Μαρτίου 2024 των αποτελεσμάτων 2023, η εταιρία αναφέρει ότι υπάρχει επίπτωση 390.000 ευρώ στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου από τη λογιστική «αναδιατύπωση» του ιδίου θέματος. Το 2023 η επίπτωση σε καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ ήταν 1,91 εκατ. ευρώ.

Η επίπτωση στα αναμενόμενα μεγαλύτερα φετινά κέρδη που είναι και η τελευταία είναι 390.000 ευρώ. Αλλά φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα για εξοργισμένους θεσμικούς που αρχίζουν τους πυροβολισμούς…

Ήταν θέμα αρχής επειδή υπήρχε ασήμαντη ουρά στις επιπτώσεις; Προφανώς έτσι θα αντιλήφθηκαν το θέμα. Αλλά πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε τι λένε τώρα για όλα αυτά. Διότι για λίγα χιλιάρικα τσαλαπάτησαν την τιμή μίας εξαιρετικής εταιρίας, της μεγαλύτερης και ηγέτιδας στον κλάδο, έχασαν λεφτά για τους πελάτες τους και αποδείχθηκε τελικά ότι είχαν και άδικο. Άσε να φωνάζει ένας γραφικός τύπος εκεί στη στήλη sniper.

Ποιος είναι ο πιο κερδισμένος μέτοχος από όλα αυτά; Το Barca fund που έχει το 6,05% της εταιρίας από το Σεπτέμβριο του 2020. Πόσο είχε εκείνο το Σεπτέμβρη η τιμή της μετοχής στην ΕΝΑ; Κάτω από τα 0,70 ευρώ… Φόρτσα Μπάρτσα που ήταν και στην Entersoft. Αγόρασε προνομιακά, περίμενε 3-4 χρόνια και του βγήκε.

Δεν ξέρουμε τι καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής από όλα αυτά. Δεν υπάρχει τύχη. Το Barca ήξερε τι έκανε. Η Εθνική Τράπεζα ήξερε τι έκανε. Ο κάτοχος Αμοιβαίου θα πάρει τελικά 20%-30% στα λεφτά του φέτος και είναι και πολύ καλά κι ας έχει πουλήσει ο Ψ διαχειριστής που «δεν άντεξε άλλο την ασυνέπεια». Ο μέσος ιδιώτης που δεν αγοράζει Αμοιβαία, δεν θα πάρει πάντως ούτε αυτά, για να ξέρουμε τι λέμε. Πουλημένος με ζημιά είναι τώρα ή σκέφτεται να πουλήσει, αλλά δεν θέλει να την γράψει και αγωνιά γιατί βλέπει ότι η αγορά διορθώνει πάλι.

Δεν βρίσκει έναν-δύο καλούς στόχους, να κάτσει εκεί στα αυγά του για όσο χρειαστεί και ψάχνει κάθε εβδομάδα ποιο χαρτί μπορεί να δώσει κέρδη; Τρίχες. Αυτά είναι για τους επαγγελματίες κι αυτοί στο τέλος, το πιάτο του κυνηγού και του ψαρά παλεύουν να γεμίσουν με το trading. Η επένδυση είναι αλλιώς, έχει κανόνες και απαιτεί αυτοπειθαρχία.

Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι τελικά έχει πιο πολύ σημασία να επενδύεις με το σωστό τρόπο, παρά να επιλέγεις τις μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση. Το οποίο πόσες φορές δηλαδή θα το πετύχεις;

Ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε ισχυρό πρώτο τρίμηνο και επιβεβαίωσε ότι επιδιώκει την εισαγωγή του σε διεθνές χρηματιστήριο σε 12-18 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αλλά παραμένοντας και στο ΧΑ στο οποίο η εταιρία, είναι εισηγμένη από το 1995. Αν δεν είναι το Λονδίνο μπορεί να είναι και το Παρίσι; Ποιος ξέρει; Αυτό που πρέπει θα γίνει πάντως, η εταιρία θα διεθνοποιηθεί και χρηματιστηριακά.

Τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, σημείωσαν αύξηση στα 158 εκατ. ευρώ  (+10%) και είναι επίδοση ρεκόρ πρώτου τριμήνου στην κερδοφορία της εταιρίας και επετεύχθη με οδηγό τις ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μεταλλουργίας.

Παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 12%, στα 252 εκατ. ευρώ, έναντι 225 εκατ. πέρυσι. Μετά τις ανακοινώσεις ακολούθησε μπαράζ θετικών σχολίων και αναβαθμίσεων από ελληνικούς και ξένους οίκους.

Η αγορά κρύβει ειδήσεις λέμε…

Keywords
Αναζητήσεις
fortsa-bartsa-i-istoria-tis-epsilonnet-o-sostos-ependytis-kai-i-agora-pou-kryvei-eidiseis.htm
Τυχαία Θέματα