Γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο 30ετές ομόλογο είναι μόνον η αρχή

08:27 25/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων ισοδυναμεί η αθρόα προσφορά και η υπερκάλυψη κατά 11 φορές της νέας έκδοσης του ελληνικού δημοσίου, με ένα 30ετές ομόλογο.

Οι επενδυτές διαγκωνίστηκαν, προσέφεραν πάνω από 33 δισ. ευρώ και ο ΟΔΔΗΧ ομολογάντλησε τελικά 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να προσγειωθεί στο 4,15% δηλαδή 165

μονάδες βάσης πάνω από το mid swap. Η εικόνα των υπερδεκαπλάσιων κεφαλαίων που προσφέρθηκαν μιλά μόνη της, για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις και το ΧΑ. Ωστόσο αυτό είναι μόνον η πρώτη εντύπωση, γιατί υπάρχει αρκετό βάθος πίσω από αυτή την επιτυχία. 

Η ελληνική κυβέρνηση με την κίνηση αυτή αποκόμισε τα πρώτα οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την αξιολόγηση των θετικών της προοπτικών από τον οίκο S&P. Όμως καθώς «το ένα χέρι νίβει το άλλο», η έκδοση του 30ετούς και της μεγάλης υποδοχής που έτυχε από την αγορά, διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για τις επόμενες ελληνικές εκδόσεις και αυτές με τη σειρά τους βελτιώνουν την εικόνα του ελληνικού χρέους δημιουργώντας συνθήκες για νέες αναβαθμίσεις.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που η έκδοση ενός ιδιαίτερα μακροχρόνιου ομολόγου, συνοδεύεται από την αποφασιστική κίνηση για μείωση του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον μέσω της αύξησης του ΑΕΠ που επιτυγχάνει η χώρα μετά το 2020 και την πανδημία, αλλά και σε ονομαστικούς όρους, με πρόωρη εξόφληση έως και 5 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα διάσωσης GLF.

Η πρόωρη εξόφληση, λόγω του ότι το δάνειο έχει γίνει ακριβό μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι ακριβότερο από το 30ετές ομόλογο, δημιουργεί όφελος έως και 40 εκατ. ευρώ από τόκους. Αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα οφέλη από την κίνηση αυτή, η οποία είναι πολιτική, γιατί ξεκλειδώνει –είπαμε- αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης λόγω της μείωσης του χρέους.

Επίσης βελτιώνει την εικόνα της χώρας στα μάτια των επενδυτών και των εταίρων και πιέζει μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, χαμηλότερα. Πέραν αυτών όμως με τη σημαντική μείωση του χρέους και την πρόωρη εξόφληση μέρους του στους εταίρους, διαμορφώνει και μία καλύτερη εικόνα για τη χώρα στα πλαίσια διεκδίκησης οικονομικών συμφερόντων μας στην Ευρωζώνη.

Πάνω στην επιτυχία αυτή λοιπόν, υπάρχει η στόχευση να κτιστεί η επόμενη και αυτό είναι η πεμπτουσία του ενάρετου κύκλου που θα θέλαμε να διαμορφωθεί στην οικονομία. Οι επιχειρηματικές επιτυχίες δεν έρχονται σε ένα σαθρό έδαφος. Μόνον εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση -όχι ότι δεν έχουμε κι από αυτές. Αλλά οι επιχειρηματικές επιτυχίες και η καλή πορεία μίας αγοράς, χτίζονται πάνω σε σταθερό δημοσιονομικό έδαφος και σε θετικές μεταρρυθμίσεις, που απελευθερώνουν δυνάμεις στην οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
giati-i-psifos-ebistosynis-ton-ependyton-sto-30etes-omologo-einai-monon-i-archi.htm
Τυχαία Θέματα