Η «άνθηση» της καινοτομίας στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

07:01 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τη συμμετοχή δεκάδων ομιλητών συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (10 – 13 Απριλίου). Τοποθετήθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη τραπεζών, αλλά και στελέχη επιφανών επιχειρηματικών Ομίλων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος

τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, καθώς και στα έργα αποθήκευσης.

«Είμαστε ήδη μεγάλος παίκτης και φιλοδοξούμε να γίνουμε ολοκληρωμένος παίκτης στην περιοχή», δήλωσε ο Κ. Μαύρος. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα. Υπογράμμισε ότι η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι η πράσινη κιλοβατώρα κι όσο παράγεις φθηνότερη ενέργεια, οι τιμές θα υποχωρούν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που ”πρασινίζει” συνεχώς».

«Η Ελλάδα σημαντικός παίκτης στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο»

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στάθηκε στο ότι υπάρχει ανάγκη για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ρουμανίας – Μολδαβίας.  

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο μέσω του IGB, του ΤΑΡ και του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους υποδομές πρέπει να στηρίζονται από την ΕΕ, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και να επιτευχθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

«Οι ΑΠΕ διαμορφώνουν το μέλλον της πράσινης ενέργειας»

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Αθανάσιος Δαγούμας, στάθηκε στο ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το μέλλον σχετικά με τις τεχνολογίες που αφορούν την πράσινη ενέργεια.

«Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους και στόχος είναι πλέον να εξάγουμε και να επενδύσουμε σε άλλες τεχνολογίες, να εξάγουμε τεχνολογία και να συνεργαστούμε με το εξωτερικό».

Δήλωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο για το υδρογόνο, τον κύκλο ζωής του και το ρόλο που μπορεί να παίξει παρέχοντας ασφάλεια στο επενδυτικό κοινό για να προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις.

«Η ναυτιλία είναι μέρος του DNA της οικονομίας μας»

Ο Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος στο «The International Propeller Club» στο Λιμάνι Πειραιά και ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Franman Group» στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα παγκόσμιο success story για περισσότερο από 40 χρόνια. Επισήμανε την ανάγκη προώθησης των Ναυτιλιακών Συνεργατικών Σχηματισμών (Maritime Clusters) στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, ενώ τόνισε τη δυναμική των ναυπηγείων ως μοχλό ανάπτυξης και μεγέθυνσης της ελληνικής ναυτιλίας. «Η ναυτιλία είναι μέρος του DNA, είναι μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Σταμάτης Τσαντάνης, διευθύνων σύμβουλος της «Seanergy Maritime Holdings» στην Ελλάδα επισήμανε ότι σε όλες τις προκλήσεις, είτε είναι κρίσεις, είτε πανδημίες, ακόμα και εμπόλεμες καταστάσεις, η ναυτιλία προσφέρει καλές υπηρεσίες στον κόσμο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μεταφορά πρώτων υλών, ενέργειας, αγαθών, έτσι ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να κινείται. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενσωμάτωση «επαναστατικών» ιδεών σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού και χρήση των νέων τεχνολογιών.

«Καμπανάκι» από τον Σκυλακάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι είναι η πιο «πράσινη» ήπειρος. Ωστόσο, σημείωσε πως «όταν κινείσαι πιο γρήγορα, αλλά δεν φέρνεις αποτέλεσμα, διότι ο υπόλοιπος πλανήτης δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα, μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή, αυτό που συμβαίνει τώρα δηλαδή. Και να έχεις μπροστά σου, στα επόμενα χρόνια, να πληρώσεις και την προσαρμογή, που είναι τρομακτικά τα κόστη και άγνωστα. Ξέρουμε τόσα για το καινούργιο κλίμα όσα ξέρει κάποιος που είναι στην λιακάδα και κοιτάει ένα σκοτεινό δωμάτιο από μια χαραμάδα».

Σχετικά την Εθνική στρατηγική που ακολουθείται επί αυτών των ζητημάτων, ο Θ. Σκυλακάκης σχολίασε πως θα πρέπει εκεί «που οι τεχνολογίες ωριμάζουν, να είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε τις επιδοτήσεις. Συνεπώς, να επιδοτούμε πολύ περισσότερο το CapEx, παρά το OpEx. Το τελευταίο είναι πολύ πιο “επικίνδυνη” επιδότηση, διότι δεν ξέρεις πότε θα σταματήσει, ιδίως αν υπάρχει και πιθανότητα να έχεις δραματική πτώση των τιμών της ενέργειας».

«Οι πολίτες αναζητούν την ψηφιακή μετάβαση»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε ότι πλέον οι ίδιοι οι πολίτες αναζητούν την ψηφιακή μετάβαση και το «επόμενο βήμα» σε αυτή, επισημαίνοντας πως 240.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που πλέον είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτοί οι οποίοι αναζητούν την ψηφιακή μετάβαση. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, 240.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι, 125.000 φίλαθλοι “κατέβασαν” σε μικρό χρονικό διάστημα το gov.gr. wallet για να μπορέσουν να εισάγουν το εισιτήριό τους. Πάνω από 10 με 15.000 άνθρωποι για αυτήν την Κυριακή έχουν περάσει το εισιτήριό τους στο ψηφιακό πορτοφόλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαστεργίου.

«Η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 600 εργαζόμενους στην AI το 2024»

Ο Στράτος Μολυβιάτης, Group COO της Εθνικής Τράπεζας,  δήλωσε πως ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί ένα προσεχτικό μονοπάτι σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αναμένοντας και το τελικό πλαίσιο των ρυθμιστικών κανόνων που θα εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε πως «τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο augmented AI workforce, που θα είναι ενεργό σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζικών πεδίων. Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι στελεχωμένη με 25 άτομα. Ήδη, η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 250 εργαζόμενους στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και σκοπεύει έως το τέλος του 2024 να αυξήσει τον αριθμό στους 600 εργαζόμενους».
 
Σχετικά με το πόσο απειλεί η μη ρυθμισμένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης τις θέσεις εργασίας και επηρεάζει τις ευρύτερες εργασιακές συνθήκες, ο Στ. Μολυβιάτης διευκρίνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε μεταξύ δύο ακραίων σεναρίων. Από τη μία είναι τα σενάρια καταστροφής σχετικά με τη χρήση της AI και από την άλλη η υπόσχεση μιας τεχνολογικής ουτοπίας. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση».

«Η Eurobank δίνει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ στη βιωσιμότητα»

Ο επικεφαλής ESG της Eurobank, Πάκης Παπαδημητρίου, μίλησε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών στη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οραματιζόμαστε να είμαστε η κορυφαία τράπεζα που δημιουργεί ευημερία για τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους και το κοινωνικό σύνολο, μέσα από πρωτοποριακές λύσεις. Το όραμά μας στοιχειοθετείται σε μια στρατηγική με δύο διαστάσεις Επίδρασης ESG (δηλαδή χρηματοοικονομική επίδραση του χαρτοφυλακίου και επιχειρησιακή επίδραση της λειτουργίας), ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο με βάση το οποίο ξανασχεδιάζουμε τις δραστηριότητες και την λειτουργία μας την επόμενη δεκαετία προς ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον, μια πολύμορφη, συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία, και ένα περιβάλλον ισχυρής διακυβέρνησης που ενισχύει την εμπιστοσύνη της αγοράς».

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά το πλάνο των γεωτρήσεων

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κα. Σδούκου έθεσε το ερώτημα «Αν έχουμε τελικά παραγωγή φυσικού αερίου προτιμούμε να εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;» υπενθυμίζοντας στη συνέχεια τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. «Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα έχει στιβαρό οικονομικό περιβάλλον»

Ο Παναγιώτης Βλαχόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Investment Officer της Τράπεζας Πειραιώς, στάθηκε στο ότι η επώδυνη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα οδήγησε στην «εκκαθάριση» μη βιώσιμων οικονομικών οντοτήτων και διαδικασιών, «με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πλέον ένα πιο στιβαρό οικονομικό περιβάλλον και απαλλαγμένη από προβλήματα του παρελθόντος να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις τρέχουσες εξελίξεις».

Mιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Navigating the global landscape in 2024: Τhe Greek Perspective», ο Π. Βλαχόπουλος έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της τεχνολογίας όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι είναι θετική ιδέα η ίδρυση ενός sovereign wealth fund στη χώρα, σκέψη αδιανόητη έως και λίγα χρόνια πριν.

«Η καινοτομία στο DNA της Alpha Bank»

Ο Chief Digital Officer της Alpha Bank, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, πως η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Alpha Bank, ως η Τράπεζα που εισήγαγε τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη χώρα το 1981 και που το 2021 έδωσε τη δυνατότητα φωνητικής καθοδήγησης στα ΑΤΜ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. «H καινοτομία είναι μία από τις κεντρικές αξίες του οργανισμού μας και για αυτό φροντίζουμε να εξετάζουμε συνεχώς νέα εργαλεία τεχνολογίας και να ενσωματώνουμε στοιχεία καινοτομίας σε μοντέρνα έργα και πρωτοβουλίες».

Παράλληλα, ανέφερε πως η τράπεζα αναζητά πάντα καινοτόμες λύσεις που έχουν στο επίκεντρο την διευκόλυνση της ζωής των Πελατών της. Γι’ αυτό και είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με startups και fintech επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν όραμα και εξειδίκευση. «Επιδιώκουμε ενεργά συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις και ειδικά με fintech, καθώς μέσα από τέτοιες συνεργασίες έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες μας με νέες καινοτόμες, και να επιταχύνουμε την υλοποίηση πρωτοβουλιών που θεωρούμε ότι έχουν αξία για τους Πελάτες και την Τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
εθνικη τραπεζα, alpha bank, συμμετοχή, υπουργοι, τραπεζες, δεη, ελλαδα, εταιρεία, igb, απε, dna, πειραιας, success, gov, group, τίθενται, βασεις, επηρεάζει, eurobank, global, greek, fund, alpha, ατμ, νέα, σταση εργασιας, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, κοινωνια, υιοθετηση, οικονομικη κριση, επιδοτησεις, εθνικη, εργαλεια, ηπειρος, θεμα, πειραιως, πλαισιο, πυλη, υδρογονο, φυσικο αεριο, alpha, dna, eurobank, αλεξανδρα, απε, ατμ, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυα, υπαρχει, ενεργεια, ενεργα, εργα, επενδυσεις, επηρεάζει, εταιρεία, ευημερια, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, η πρασινη, η στροφη, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κλιμα, κομβος, λειτουργια, λιμανι πειραια, μικρο, μονα, ναυτιλια, νοημοσυνη, παντα, οραμα, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πρασινη, προβληματα, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συμβαινει τωρα, συμμετοχή, σχεδιο, υλοποιηση, φυσικο, ψηφιακη, ψηφιακο, κωνσταντινος, group, αλυσιδα, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, δωματιο, εκπομπες, ενωση, ετοιμη, εθνικο, fund, global, gov.gr, gov, greek, χωρα, igb, κυριακη, μαυρος, μπροστα, πηγες, success, τραπεζα, θεσεις
Αναζητήσεις
i-anthisi-tis-kainotomias-sto-epikentro-tis-defteris-meras-tou-oikonomikou-foroum-ton-delfon.htm
Τυχαία Θέματα