Η ΕΚΤ αλλάζει το «αφήγημα» για τα επιτόκια στην ΕΕ

07:02 18/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε πως η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Μιλώντας στο Bloomberg House στο Νταβός η Λαγκάρντ , δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται «στον σωστό δρόμο», αναφορικά με αγώνα τους να τιθασεύσουν τις

τιμές καταναλωτή και ότι είναι ο ρόλος τους τέτοιος, ώστε να πουν τι είναι πιθανό να συμβεί.

«Θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό. Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν εδραιωθεί στο επίπεδο όπου θα θέλαμε να τους δούμε».

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να έχει καταγράψει ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι καθοδικοί.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, οι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αδύναμες προοπτικές για το μέλλον.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική για όλο τον Ιανουάριο. Παράλληλα, οι αγορές περιμένουν τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων για το έτος, με την πρώτη μείωση να αναμένεται Μάρτιο ή Απρίλιο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-allazei-to-afigima-gia-ta-epitokia-stin-ee.htm
Τυχαία Θέματα