Η Ευρώπη στην (οικονομική) σκιά ενδεχόμενης επανεκλογής Τραμπ

07:02 19/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να σκορπά ανησυχία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ξεκινήσει τα σχέδια για δική της αμυντική βιομηχανία, ενώ ήδη ξοδεύει 380 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η ΕΕ στέλνει πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ μπλοκάρουν το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων που αναμενόταν να προσφέρουν

οι ΗΠΑ για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ η Ουάσιγκτον δεν θα υποστηρίξει τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά ποσά για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, δήλωση που προκάλεσε σοκ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Ζουρνέ, να ζητά από τις δυνάμεις της Ευρώπης να είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενο «σοκ»

«Όλοι άκουσαν τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές. Δεν θα σταματήσω να μιλώ σε όλους τους ηγέτες για την καταλληλότητα της συμμαχίας μας, η οποία λειτουργεί προς όφελος όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», είχε δηλώσει προ ημερών ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Τα «κλαψουρίσματα» και η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, «τα έψαλλε» στους Ευρωπαίους που ασχολούνται με τα όσα λέει ο Ντοναλντ Τραμπ και τους κάλεσε να επικεντρωθούν στο τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη από μόνη της για να στηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ρούτε ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε «να σταματήσουμε να μουρμουρίζουμε και να κλαιγόμαστε και να γκρινιάζουμε για τον Τραμπ».

Ο Ολλανδός ζήτησε να αυξηθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί η αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης να εξαρτάται από το τι γίνεται στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τους Αμερικανούς. Εγώ δεν είμαι Αμερικανός και δεν μπορώ να ψηφίσω στις ΗΠΑ. Ας συνεργαστούμε με όποιον είναι διαθέσιμος. Ακούω συνέχεια αυτές τις δύο μέρες το κλάμα και τη γκρίνια για τον Τραμπ. Ας το σταματήσουμε αυτό».

Στην ίδια Διάσκεψη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που μείνει στην προεδρία της Κομισιόν και μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα δημιουργήσει θέση για Επίτροπο Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική βάση της. Είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης μας και, ταυτόχρονα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτά τα δύο πάνε μαζί». 

Το κόστος για την Ουκρανία και τα 380 δισ. για τις αμυντικές δαπάνες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, ενώ την ίδια στιγμή άφησε αιχμές για το πολύ μεγάλο ποσό που δαπανάται από την ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι τα 50 δισ. τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει όλα να τα βλέπουμε στην προοπτική τους. Έστω και αν φαίνεται ότι είναι πολλά τα χρόνια, το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα λίγων δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε».

Την ανησυχία του για το πως χειρίζεται τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής η ΕΕ εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Κυριακή υπογράμμισε πως κάθε χρόνο η Ένωση ξοδεύει 380 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν και χώρες που δεν μπορούν να συμμετέχουν στις δαπάνες με το ποσό που ζητά το ΝΑΤΟ

«Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα η Ευρώπη στηρίζονταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι όμως ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ οι επενδύσεις στην ασφάλεια; Κι όμως, ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ΄ ότι συζητείται.

Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: Η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη-μέλη και η ΕΕ μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δισ. ευρώ για την ασφάλειά μας, για την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014. Και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα».

Το πάνω χέρι οι Ρεπουμπλικάνοι 

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά τεράστια κονδύλια και φαίνεται να έχει στο (πολύ) πίσω μέρος του μυαλού της το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε ενδεχόμενες απειλές, ενώ ετοιμάζει πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δείχνουν απλά να παρατηρούν.

Μπορεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να δηλώνουν αισιόδοξοι για το ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υποσχεθεί για να βοηθήσουν στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ μπλοκάρουν την ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, προ ημερών ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί στη Γερουσία όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και «μπλόκαραν» το νομοσχέδιο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-evropi-stin-oikonomiki-skia-endechomenis-epaneklogis-trab.htm
Τυχαία Θέματα