Η γερμανική ματιά για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου χρέους

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, έδωσε τη δική του οπτική για τα όσα θα διαδραματιστούν στην ελληνική οικονομική σκηνή έως το 2032.

Συγκεκριμένα, έχει «δεύτερες σκέψεις» γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και επισημαίνει πως μπορεί το ελληνικό δημόσιο χρέος να μην προκαλεί «πονοκεφάλους», αλλά τα πράγματα ενδεχομένως να αλλάξουν το 2032, όταν οι τόκοι για τα δάνεια που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας από το 2013, θα προστεθούν στον λογαριασμό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το υπέρογκο χρέος. Η Ελλάδα, με ποσοστό χρέους 161% επί της οικονομικής απόδοσης, έχει το υψηλότερο επίπεδο χρέους απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πάντως, το δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο, καθώς το 71% των υποχρεώσεων της χώρας αποτελείται από δάνεια από δημόσιους πιστωτές.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν πληρώνει τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2013. Λόγω αυτού η Αθήνα έχει εξοικονομήσει έως τώρα κόστος αναχρηματοδότησης ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν από το 2032. Από εκείνη τη χρονιά οι τόκοι που τελούν σε αναβολή θα συνυπολογιστούν στο χρέος. Και μέχρι τότε θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το 2032 απειλείται μία απότομη αύξηση του δείκτη χρέους, όπως και του κόστους αναχρηματοδότησης. Εάν επιπλέον οι συνθήκες στην αγορά είναι αντίξοες, η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι στην κρίση.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει «μετρημένη» δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της.

«Προϋπόθεση για την ταχεία μείωση του χρέους είναι μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα επιτρέπει δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά και επενδύσεις που θα προωθήσουν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Keywords
Αναζητήσεις
i-germaniki-matia-gia-to-mellon-tou-ellinikou-dimosiou-chreous.htm
Τυχαία Θέματα