«Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου»: Συνέδριο για την καινοτομία και τις ΚοινΣΕΠ

16:52 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν στην Κοζάνη το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Το επίκαιρο αυτό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όπως αναδείχθηκε από τις εισηγήσεις, η κοινωνική οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει στην

ελληνική περιφέρεια και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, που μετασχηματίζει την οικονομία της και διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας. Όπως προέκυψε, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών.

Μέσα από τη γόνιμη συζήτηση απαντήθηκαν ερωτήματα, όπως πως δημιουργούνται οι ΚοινΣΕΠ και ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές. Το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν πως μέσα από τη δραστηριότητά τους αναδύονται ευκαιρίες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ενώ χορηγός επικοινωνίας το Επιμελητήριο Κοζάνης. Μετά το πέρας των εργασιών, ακολούθησε έκθεση – παρουσίαση των 14 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι, η κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είναι το πεδίο για αυτούς που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους συμμετέχοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν θέλουμε μόνο επενδύσεις, αλλά αυτές που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θέλουμε ανάπτυξη συμπεριληπτική που να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες.

Οι ΚοινΣΕΠ εισάγουν στην ιδέα της επιχειρηματικότητας ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην τολμούσαν ένα επιχειρηματικό βήμα. Παρουσιάζουν ευελιξία, διαθέτουν κίνητρα, προτάσσονται σε μια σειρά δημόσιων διαδικασιών και έχουν πολλά ανταγωνιστικά οφέλη. Δίνουν διέξοδο στη δημιουργικότητα και στηρίζουν την καινοτομία. Παράγουν θέσεις εργασίας και διανέμουν εισόδημα στους πολλούς. Προστατεύουν τους πιο αδύναμους στην επιχειρηματική και παραγωγική αλυσίδα από τους πιο ισχυρούς. Καταπολεμούν την κερδοσκοπία, τον αποκλεισμό, τη φτώχεια. Υπηρετούν την οικογένεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και άλλους δημόσιους στόχους».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε: «Είναι σημαντικό να εξηγούμε στον κόσμο με απλό τρόπο, τι είναι η κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, πόσες και ποιες ευκαιρίες δίνει σε νέους ανθρώπους, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, άλλες ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν δουλειά και εισόδημα. Να μείνουν στον τόπο τους. Και, επίσης, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πόσο πολύ μπορούν οι ΚοινΣΕΠ να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ο στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Αυξάνοντας τις ευκαιρίες και μειώνοντας τις ανισότητες».

Η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα του προγράμματος ”Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή” του ΕΣΠΑ, ακολουθώντας τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάστηκε διακριτή προτεραιότητα για την κοινωνική καινοτομία με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ενδυνάμωσης των εμπλεκόμενων φορέων, δράσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας ανέργων και ειδικά ευάλωτων ομάδων, μηχανισμούς και εργαλεία για τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα». 

Keywords
Αναζητήσεις
kainotomo-kai-meno-ston-topo-mou-synedrio-gia-tin-kainotomia-kai-tis-koinsep.htm
Τυχαία Θέματα