Κλειδώνοντας τον ΦΠΑ, ξεκλειδώνουν τα My Data

12:12 28/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου*

Πάρα πολλοί συνάδελφοι λογιστές, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι πολύ πρόωρη απόφαση, καθώς ακόμα δεν έχουν στρώσει βασικές λειτουργίες. Π.χ. οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων, οι εισαγωγές, παραστατικά που περιέχουν ταυτόχρονα και αγορές και δαπάνες και επενδυτικά αγαθά, παρουσιάζουν προβλήματα, είτε γιατί η πλατφόρμα My Data δεν είναι έτοιμη, είτε γιατί το λογισμικό που έχει μια επιχείρηση δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί, είτε γιατί ο καταχωρητής δεν έχει προλάβει να εμπεδώσει τον σωστό τρόπο καταχώρησης.

Ειδικά στο τελευταίο πρέπει να

δοθεί προσοχή, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε ο χρόνος ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμοστεί σωστά μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

Το ότι τα My Data διανύουν τον 44ο μήνα ζωής τους, δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί ο χρόνος για να εφαρμοστούν σωστά: όλοι αυτοί οι μήνες ήταν επιβαρυμένοι με έκτακτες υποχρεώσεις λόγω πανδημίας και λοκντάουν, συνεχείς αλλαγές σε όλο το πεδίο των φορολογικών και εργασιακών νόμων και διαδικασιών, ακόμα και της ίδιας της πλατφόρμας My Data, ενώ τα πανάκριβα πρόστιμα για την παραμικρή καθυστέρηση ζουν και βασιλεύουν, όσο και αν οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν εδώ και πάνω από πέντε χρόνια ότι είναι πράγματι παράλογα και πρέπει σύντομα να εξορθολογιστούν.

Επίσης, απουσιάζει παντελώς ο προγραμματισμός των εργασιών. Είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, ούτε τα έντυπα, ούτε τις οδηγίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice

*Ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης και μέτοχος/υπεύθυνος λογιστής της εταιρίας New Accounts ΑΕ

Keywords
Αναζητήσεις
kleidonontas-ton-fpa-xekleidonoun-ta-my-data.htm
Τυχαία Θέματα