Μαρία Αγγελικούση: Η «χρυσή» κληρονόμος στον θρόνο της παγκόσμιας ναυτιλίας

14:51 19/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ενώ είχε «χτίσει» μια οκτάχρονη καριέρα στην Ιατρική στη Μεγάλη Βρετανία, τελικά το να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της ήταν μονόδρομος. Αναμενόμενο, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας της ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές.

Ο λόγος φυσικά για τη Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος απεβίωσε το 2021, σε ηλικία 72 ετών, προδομένος από την καρδιά του. Παρά το γεγονός ότι αρχικά άλλος ήταν ο κλάδος που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της, εντέλει η απόφαση του πατέρα της να την φέρει πίσω στην Ελλάδα

το 2008, προκειμένου να μαθητεύσει μαζί του, αποδείχθηκε σωστή, καθώς σήμερα η Μαρία Αγγελικούση αποτελεί το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ελλάδα και μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, με περιουσία 5,3 δισ., μετά τη Βίκυ Σάφρα.

Το όνομά της αποτελεί το 50% του brand Maran, που φέρουν τα πλοία της μεγαλύτερης ιδιωτικής ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του κόσμου. Όταν ο πατέρας της αποφάσιζε το 2018 να χρησιμοποιήσει το όνομα Maran στους τρεις ξεχωριστούς βραχίονες της εταιρείας, τα τάνκερς, τα gas carriers και τα dry bulkers, ήταν μία κίνηση που μαρτυρούσε τον ρόλο για τον οποίο προόριζε τη μοναχοκόρη του. Τής είχε, εξάλλου, καταστήσει σαφές πως εκείνη αποτελεί το μέλλον της εταιρείας. Η αποχώρηση των επί χρόνια κορυφαίων στελεχών της Angelicoussis Shipping, Γιάννη Πλατσιδάκη και Σταύρου Χατζηγρηγόρη και η άνοδος νεότερων insiders, όπως η γενική διευθύντρια της Maran Gas Δέσποινα Μουστάκα, έκανε σαφές ότι η εταιρεία εγκαινιάζει μία νέα εποχή προς την ενεργειακή μετάβαση.

Ενώ αρχικά πολλοί είχαν αμφισβητήσει το γεγονός ότι θα τα καταφέρει, δεδομένου ότι πρόκειται για μια γυναίκα σε έναν-κατά πλειοψηφία- ανδροκρατούμενο χώρο αλλά και ότι ξεκίνησε την ενασχόληση με τη ναυτιλία σε σχετικά μεγάλη ηλικία, η επικεφαλής της Angelicoussis Shipping απέδειξε πως όχι μόνο είναι ικανή να κλείνει μεγάλα deals, αλλά να παίρνει και τις σωστές αποφάσεις. Απόδειξη, ο ολοένα και αυξανόμενος στόλος της Angelicoussis Shipping, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που βρίσκονται υπό παραγγελία, περιλαμβάνει 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η «χρυσή» κληρονόμος ακολουθεί πάντοτε τη συμβουλή του πατέρα της, να μένει σε αυτά που γνωρίζει και να μην αναλώνεται υπερβολικά. Φαίνεται πως η συμβουλή αυτή, μαζί με το χαμηλό προφίλ και την οξυδέρκεια, οδήγησαν την Αγγελικούση στην επιτυχία και στην κατάκτηση της κορυφής στον κλάδο της ναυτιλίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Business Voice #6

Keywords
Τυχαία Θέματα