Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το φιλανθρωπικό έργο, η παγκόσμια ακτινοβολία και η παρακαταθήκη

11:30 30/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Εάν θα έπρεπε να δοθεί ένας τίτλος για τον «μύθο» που ακούει στο όνομα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αυτός θα ήταν «η μεγάλη κυρία της φιλανθρωπίας». Από τη Δευτέρα 24.07 η μοναδική Eλληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», έφυγε για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας. Μία τεράστια προσωπικότητα που χάρισε αμέριστη αγάπη και αμέτρητα χαμόγελα σε χιλιάδες παιδιά που νοσηλεύτηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», ενώ υπήρξε μητέρα

όχι μόνο των πέντε δικών της παιδιών, αλλά και όλων εκείνων που έζησαν μέσα στον κόσμο που εκείνη έχτισε.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Ερμιόνη, που χαρακτήριζε πάντα «τόπο της καρδιάς της» και καταφύγιό της. Από εκεί καταγόταν η μητέρα της Ευαγγελία, ενώ ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης είχε ρίζες από την Αρκαδία. Για τις γυμνασιακές σπουδές της μετακόμισε στον Πειραιά, όπου γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη. 

Η γνωριμία με τον Βαρδή

Ένας μεγάλος σταθμός στη ζωή της υπήρξε φυσικά και ο σύζυγός της, τη σχέση της με τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «καρμική». Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν ακόμα μαθήτρια και εκείνος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού. Έχτισαν, κόντρα στις δυσκολίες, είτε οικονομικές είτε άλλης φύσεως, όπως η εξορία επί χούντας, στην Αμοργό, μια δεμένη και πολυαγαπημένη οικογένεια. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.

Εξάλλου, η μητρότητα ήταν πάντα ο ύψιστος ρόλος στη ζωή της αλλά και η πηγή έμπνευσής της για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο το οποίο δημιούργησε. Ευαίσθητη, δυναμική, αεικίνητη, επιθυμούσε πάντοτε να κάνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου ευτυχισμένους, ιδίως τους γονείς των άρρωστων παιδιών που νοσηλεύονταν στην ογκολογική μονάδα. 

Το τεράστιο έργο της

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν αναγνωρισμένη και αναγνωρίσιμη για το έργο της παντού. Το 2020 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Είναι επίσης η μόνη Ελληνίδα μέχρι τώρα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Στη διάρκεια της πολυκύμαντης διαδρομής της έλαβε πολλούς ακόμα τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας, το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το Βραβείο «Ripple of Hope» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το Βραβείο Hellenic American Leadership του “The Hellenic Initiative”, το Βραβείο «Malala» του European Student Council.

Keywords
Αναζητήσεις
marianna-vardinogianni-to-filanthropiko-ergo-i-pagkosmia-aktinovolia-kai-i-parakatathiki.htm
Τυχαία Θέματα