Με κέρδη 1,5% η πρώτη εβδομάδα για το ΧΑ που διαμορφώνει βάση στις 1.300 μονάδες

20:30 5/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με κέρδη 1,5% έκλεισε την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς το ΧΑ, που άντεξε στα μηνύματα των διεθνών αγορών κι όχι μόνον αυτό, αλλά αποδείχθηκε έξυπνη αγορά για να προηγηθεί στο rebound της Παρασκευής έναντι των Ευρωπαίων κλείνοντας επίσης με κέρδη και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας. 

Το ΧΑ δείχνει αντοχές και φάνηκε ακόμα κι όταν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη ήταν αρνητικό. Η πτώση ήταν οριακή και η απροθυμία πωλήσεων μεγάλη. Δεν γίνονταν συναλλαγές κι η αγορά κρατούσε στάση αναμονής. Αλλά ακόμα κι έτσι οι μισές μετοχές κινούνταν ανοδικά διατηρώντας τη διάθεση των προηγούμενων αγορών.

Οι

αντοχές αυτές βασίζονται στο ξεκάθαρο σενάριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές σε Ευρώπη και ειδικά σε ΗΠΑ που αναμένουν κι ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων για να έχουν σενάριο που να εξυπηρετεί άνοδο των τιμών με πολλές εταιρίες να αποτιμώνται σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο αν δεν υπάρχει προσδοκία για μεγάλα κέρδη που δύσκολα θα προκύψουν χωρίς σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους.

Η αγορά δεν επηρεάστηκε επίσης, ούτε από την αναμενόμενη μικρή αύξηση του πληθωρισμού λόγω τιμών στα τρόφιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα βελτιώθηκαν κι άλλο και είδαμε επιτέλους, μονοψήφια ανεργία μετά από 10 και πλέον χρόνια. Ισχυρή αγορά εργασίας είναι σημάδι ανάπτυξης και σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση και τζίρους στο εμπόριο, λιγότερα «κόκκινα δάνεια» και καλύτερα φορολογικά έσοδα.

Το ΧΑ κράτησε την Παρασκευή πάνω από τις 1.300 μονάδες. Γλίστρησε ελαφρά στην αρχή της συνεδρίασης, δημιούργησε βάση πάνω από τις 1.300 μονάδες μεταξύ 13.00 – 13.30 και αφού έκανε «κοιλιά», άρχισε να ανηφορίζει. Λίγο αργότερα το παρακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά μόνον το Μιλάνο έκλεισε ανοδικά όπως το ΧΑ. Στο Λονδίνο αποσυντονίστηκαν και επηρεάστηκαν από το Dow Jones που άνοιξε ανοδικά και γύρισε αρνητικά, το ίδιο και στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Δεν πρόλαβαν ούτε στη Μαδρίτη να χαρούν και στο τέλος ξαναγύρισαν οριακά στο μείον.

Το ΧΑ όμως δεν είχε τέτοια διάθεση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.311,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06% ούτε μία μονάδα κάτω από τα υψηλά της ημέρας.  Συνολικά 54 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 50 πτωτικά. Ήταν ακριβώς ανάποδα όταν ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε.

ΔΕΗ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς ήταν οι ηγέτες blue chips. Οι συναλλαγές έφθασαν τα 75,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,81 εκατ. ευρώ σε 4 μικρά πακέτα κυρίως της ΕΤΕ, της Motor Oil και του Jumbo.

Keywords
Αναζητήσεις
me-kerdi-15-i-proti-evdomada-gia-to-cha-pou-diamorfonei-vasi-stis-1300-monades.htm
Τυχαία Θέματα