Μεγάλο στοπ στο πρωϊνό ράλι στο πετρέλαιο, οι δανεικές μετοχές των τραπεζών, ο Ευάγγελος το γάλλιο και ο 200άρης

08:16 19/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε αγρύπνια μας έχει υποχρεώσει η ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ανησυχήσει τους πάντες κι έχει αναστατώσει τις αγορές οι οποίες αντιδρούν τρελά. Όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες, οι traders έκαναν πύραυλο τις τιμές του αργού πετρελαίου επαναφέροντας την τιμή του brent στα 90 δολάρια, για να δεχθεί ξανά στοπ και πωλήσεις εκεί και να υποχωρήσει μέσα σε μία ώρα, ξανά κάτω και από τα 89 ευρώ!

Βλέποντας για πότε έχασε τα μισά από τα πρώτα μεγάλα κέρδη η τιμή του, δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί, ότι αν

αποτύχουν και τώρα οι ανατιμητές στο πετρέλαιο, δεν έχουν πολλές ελπίδες για τη συνέχεια. Θα τους ξεδοντιάσουν εντελώς. Στις αγορές αυτές πάντα υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που παίζει μπάλα κι όπως φαίνεται ήταν σε επιφυλακή.

Αλλά έτσι είναι οι αγορές της Ασίας και οι πιονιέροι traders των νομισμάτων στις πλατφόρμες, τα γνωρίζουν αυτά σχεδόν 20 χρόνια. Οι Ασιάτες έπαιζαν ανάποδα τις τιμές γιατί ήταν μόνοι τους και χτυπούσαν π.χ. το δολάριο αξημέρωτα και όταν ξυπνούσαν οι Αμερικάνοι κι έπαιρναν μπροστά, όλος ο κόσμος ερχόταν τούμπα. Και γινόταν καθημερινά αυτό, μπορεί να γίνεται ακόμα. Στο πετρέλαιο πάντως έγινε, ήδη σήμερα τι ξημέρωμα, αφού οι Ασιατικές αγορές ήταν ανοιχτές όταν έσκασε η είδηση.

Οι πληροφορίες δεν είναι όλες επιβεβαιωμένες και θέλει προσοχή. Λίγη ψυχραιμία. Άλλοι λένε για πυραύλους, άλλοι λένε για αεροπορικό χτύπημα, άλλοι για drones. Από τα μέσα του Ιράν μεταδίδονται πληροφορίες ότι το χτύπημα ήταν αποτυχημένο και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν έπαθαν τίποτα.

Μαζί με το πετρέλαιο, αυξήθηκε και η τιμή του χρυσού, αλλά παραμένει ακόμα κάτω από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του. Ο χρυσός ανεβαίνει όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, αλλά με σκληρό δολάριο και επιτόκια 5% τι νόημα έχει;

Έχει για χώρες με μεγάλο πληθωρισμό όπως η Τουρκία και το Ιράν και για χώρες που είναι αποκλεισμένες από συναλλαγές κι έχουν ανάγκη να στηρίξουν το νόμισμά τους, όπως η Ρωσία.

Οι περισσότερες θέσεις των συμβολαίων του δείκτη FTSE έχουν ρολάρει για το συμβόλαιο που θα λήξει το Μάιο. Απέμειναν πλέον 1.554 ΣΜΕ Απριλίου. Αντίθετα έχουν ανοίξει για τον επόμενο μήνα 3.270 θέσεις.

Στη Eurobank όπως και στην Alpha Bank, έχουν δανειστεί περίπου 129.000 μετοχές από προχθές. Πιθανότατα όπως και με την περίπτωση της Alpha Bank, θα επηρεάσουν θετικά. Έχει σημασία σε τι χέρια έχουν καταλήξει.

Με συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Eurometaux, άνοιξε τις εργασίες στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μη Σιδηρούχων Μετάλλων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και με άρθρό του στο  Euractiv, ζητά από την Κομισιόν να καλύψει το χάσμα ανταγωνισμού στο κόστος επένδυσης και στο κόστος λειτουργίας, για να μπορέσουν οι Ευρωπαϊκές εταιρίες να μπουν στις τεχνολογίες της αποθήκευσης ενέργειας. Έδωσε την είδηση ότι η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο). Θέλει να μπει δυνατά για το γάλλιο ο Μυτιληναίος και προωθεί την υπόθεση.

Η μετοχή γι αυτό αντέδρασε έτσι χθες και πρωταγωνίστησε στο ταμπλό. Σημείωσε μεγάλη άνοδο και έχει επανέλθει πάνω από το 200άρη, που είχε χάσει για ένα διάστημα προκαλώντας εγκεφαλικά στους πιστούς της.

Η εταιρία μεγαλώνει σημαντικά. Και αλλάζει. Ο κ. Μυτιληναίος είναι η κινητήρια δύναμη σε κάθε επίπεδο, που δημιούργησε μία μεγάλη και σημαντική εταιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως μεγάλωνε η εταιρία και οι απαιτήσεις, χρειάστηκε να αλλάξει η δομή της, η οργάνωσή της.

Σε αυτά τα μεγέθη που έχει ανέλθει η εταιρία, δημιουργούνται υποχρεωτικά ομάδες κι επίπεδα διοίκησης για να μπορέσει να προχωρήσει. Στα παλαιά ικανά στελέχη, προστίθενται και νέα ικανά στελέχη κι όλα μαζί, πρέπει να βρεθούν- πως το λέει ο Γιάννης Αντετοκούμπο- «στην ίδια σελίδα» για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό που έχει οραματιστεί και σπρώχνει προς τα εμπρός ο ικανότατος επιχειρηματίας.

Ένα ευρώ μέρισμα το Jumbo του κ. Βακάκη. Έχει ανοίξει το σεντούκι, το έκανε κι όταν έπεσε η πρώτη ρουκέτα στην Ερυθρά Θάλασσα, γιατί δεν θα το έκανε και τώρα; Δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί η αγορά. Αποτυχημένοι οι σορτ στη μετοχή. Πάντως επειδή έχω διεστραμμένο μυαλό, οραματίζομαι κι εγώ, μία… εξέταση κατ΄ αντιπαράσταση του κ. Βακάκη, με τη διοίκηση του ΟΛΠ. Για να βγάλω συμπέρασμα. Γιατί στα ψιλά υπάρχει μία κάποια διαφορά στις εκτιμήσεις. Και δε μιλάω για την κρουαζιέρα. Μια χαρά τα πάει η κρουαζιέρα. Αλλά για την παλιά ρότα των κοντέϊνερ…

Πάντως υπήρχε μία πονηρή είδηση χθες που έλεγε ότι μυστήριο ιρανικό πλοίο με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, στο οποίο αποδίδεται ρόλος βοηθείας στους Χούθι (τον οποίο αρνείται το Ιράν), έφυγε για τον Περσικό Κόλπο.

Keywords
Αναζητήσεις
megalo-stop-sto-proino-rali-sto-petrelaio-oi-daneikes-metoches-ton-trapezon-o-evangelos-to-gallio-kai-o-200aris.htm
Τυχαία Θέματα