Πληροφορίες για ανταπόδοση των χτυπημάτων από το Ισραήλ, αναστατώνουν τις αγορές

08:04 19/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά από μία μεγάλη βουτιά περισσότερο από 3% στις τιμές του αργού πετρελαίου, που συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση στη συνέχεια, σήμερα τα ξημερώματα οι τιμές στο αργό επανήλθαν βίαια με άνοδο μεγαλύτερη από 3%. Επί της ουσίας ανέκτησαν το χαμένο έδαφος, με πληροφορίες που τα διεθνή μέσα μετέδιδαν για νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αρκετές από τις οποίες δεν είχαν ακόμα επιβεβαιωθεί..

Να σημειωθεί, ότι ειδικά οι πρώτες πληροφορίες για τη φύση και έκταση των «χτυπημάτων»

ή εκρήξεων, δεν είναι επιβεβαιωμένες ενώ έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να επιβεβαιωθούν, αφού οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν υπό την πίεση των πρώτων ειδήσεων.

Το αμερικανικό ABC News, μετέδωσε πάντως πρώτο, ότι Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πληροφορίες τους, για ισραηλινούς πυραύλους που έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν. Σύμφωνα με τα reports που λάμβαναν στη συνέχεια οι traders του αργού πετρελαίου, και το Reuters μετέδιδε ανάλογες πληροφορίες, επικαλούμενο μάλιστα και το ιρανικό πρακτορείο Fars, ότι στην περιοχή του Ισπαχάν (που έχει συνδεθεί με πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν), ακούστηκαν εκρήξεις.

Αυτό που φοβήθηκαν οι traders του πετρελαίου, είναι ότι μπορεί να εκτοξεύθηκαν ισραηλινοί πύραυλοι στο Ιράν, σε τοποθεσία που θα μπορούσε να υπάρχει ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στο CNN ότι ο στόχος του Ισραήλ δεν ήταν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισπαχάν παραμένουν άθικτες.

Εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος διαβεβαίωσε πως αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους. Από ιρανικής πλευράς δηλαδή γίνεται λόγος για επίθεση με drones.

Υπήρχαν επίσης νωρίς το πρωί αναφορές που πρώτο δημοσίευσε το αμερικανικό κανάλι, αλλά ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν χτυπήθηκαν επίσης τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία, (όπου δρουν σιιτικές ομάδες οι οποίες θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν).

Το Bloomberg μετέδωσε λίγα αργότερα, ότι η πτώση των τιμών του αργού αντιστράφηκε, μετά από μη επαληθευμένες αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε, ότι «το Ισραήλ είχε πει στις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζε μια απάντηση κατά της Τεχεράνης σε 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders «περίμεναν όλη την εβδομάδα για μια ισραηλινή απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και drone της Ισλαμικής Δημοκρατίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη ρητορική μεταξύ των δύο να κλιμακώνεται καθώς το Ιράν προειδοποίησε να μην χτυπηθούν οι  πυρηνικές εγκαταστάσεις του».

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές για χτυπήματα στη Μέση Ανατολή μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι χειρότεροι φόβοι έχουν γίνει πραγματικότητα, δήλωνε στο Bloomberg, ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

Keywords
Αναζητήσεις
plirofories-gia-antapodosi-ton-chtypimaton-apo-to-israil-anastatonoun-tis-agores.htm
Τυχαία Θέματα