Μικρή διόρθωση πάνω από τις 1400 μονάδες και εβδομαδιαία κέρδη για την αγορά

19:19 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την πιο άτονη συνεδρίαση της εβδομάδας φύλαγε για την Παρασκευή το ΧΑ, κάτι περίπου αναμενόμενο, μετά την ένταση και τον ενθουσιασμό και τις πολύ μεγάλες συναλλαγές, που έφερε η μεγάλη εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ).

Η εισαγωγή αυτή έφερε επίσης νέα κεφάλαια από το εξωτερικό και την Ελλάδα στο ΧΑ και ελπίζεται ότι θα διαμορφώσει και μία άλλη κουλτούρα για την ελληνική αγορά γενικότερα, όπου παλαιότερα είχαν επικρατήσει βραχυπρόθεσμες λογικές

με κυνήγι υπεραξιών κι όχι
αναζήτηση μερισμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αγορά είναι η σύνθεση πολλών διαφορετικών απόψεων, είναι σημαντικό και πολύ ευχάριστο γεγονός, η εισαγωγή μετοχών μίας εταιρίας με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.  Ταυτόχρονα όμως και μίας μετοχής που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον με βασικό πλεονέκτημα τα μερίσματά της προς τους μετόχους.

Καθώς λοιπόν οι βραχυχρόνιοι και τα όποια funds είχαν τρυπώσει για να πάρουν υπεραξίες αποβιβάστηκαν, η μετοχή αυτή έχει ήδη αρχίσει και βρίσκει ισορροπίες. Ήδη από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, θα κάνει ντεμπούτο και στο Γενικό Δείκτη και θα μπορέσει να συμβάλει με τα χαρακτηριστικά σταθερότητας που εκτιμάται ότι θα έχει. Αναμένεται επίσης να εισαχθεί ταχύτατα, όπως ήδη διαβάσατε στο emea.gr σε διεθνείς δείκτες.

Το ΔΑΑ έκανε την Πέμπτη μικρότερους όγκους συναλλαγών που υποχώρησαν στα 15,56 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι υπερέβησαν τους τζίρους άλλων μετοχών. Ήταν οι μεγαλύτεροι της αγοράς. Έκλεισε με οριακή υποχώρηση διατηρώντας τα μεγάλα κέρδη πάνω από τα 9 ευρώ, στα 9,17 ευρώ.

Μαζί του «κατέβασαν ταχύτητα» και οι μισές από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, υποχώρησε λίγο και η μετοχή του ΟΤΕ και υποχώρησε συνολικά και ο τζίρος της αγοράς μαζί με τα πακέτα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στις 1.401,01 μονάδες, μετά από μικρή διορθωτική κίνηση 0,28% σε στενό εύρος τιμών, διατηρώντας το ονομαστικό όριο των 1400 μονάδων, που δεν απασχολεί από τεχνικής απόψεως πάντως.

Αντίθετα τεχνικά η αγορά διατηρεί την ανοδική τάση της, μεσοχρόνια και βραχυχρόνια. Με την πρόσφατη διόρθωση επιβεβαίωσε την ισχύ στηρίξεων ακόμα και βραχυχρόνια και οι αφομοιώσεις και διορθώσεις σε μικρό εύρος λειτουργούν ενισχυτικά στην αγορά, που δείχνει ότι έβγαλε και τον «αέρα» και μπορεί να συσπειρωθεί για την ερχόμενη κίνηση καθώς αναμένονται σημαντικές ειδήσεις.

Η μάχη των 5.000 μονάδων στη Wall Street

Ειδικά οι ξένοι αγοραστές ήταν περισσότερο αποτραβηγμένοι την Παρασκευή, καθώς όλα τα βλέμματα ήταν στη Wall Street που είχε τη δική της εντυπωσιακή μάχη να δώσει γύρω από το όριο των 5.000 μονάδων του δείκτη S&;P 500. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης οι πτωτικοί παίκτες καθυστέρησαν την κατάληψη του ορίου, αν και απέτυχαν να προκαλέσουν πτωτικό κλείσιμο.

Οι ταύροι ήταν έτοιμοι και μετά τις ρευστοποιήσεις και τη βουτιά που προηγήθηκε πριν τη λήψη, πήραν το rebound και ξαναγύρισαν ψηλά, όχι όμως και στο πεντοχίλιαρο.

Πολύ ενδιαφέρον και το άνοιγμα της συνεδρίασης την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη, με το δείκτη Dow Jones να βουτά με το κεφάλι και τους ταύρους συγκεντρωμένους σε S&;P 500 και Nasdaq που τινάχτηκαν σαν βέλη ανοδικά συντρίβοντας ο πρώτος το όριο των 5.000 μονάδων, στην αρχή της συνεδρίασής τους.

Στο ΧΑ, λοιπόν, αντίθετα, είχε την απολύτως αναμενόμενη και ελαφρώς απαραίτητη ησυχία, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα 112,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,56 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 1.225,06 μονάδες με πτώση 0,51% καθώς οι βαρύτεροι τίτλοι της Eurobank και Εθνικής διόρθωσαν ελαφρώς, ενώ αντίθετα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσαν μικρή άνοδο.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,26% στις 3.408,07 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM υποχώρησε επίσης κατά 0,13% στις 2.397,39 μονάδες.

Η εβδομάδα πάντως ήταν ανοδική παρά τις δύο διορθωτικές συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,16%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,19%, ο μεγάλος FTSE 0,9% και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε με άνοδο 2,57%.

Keywords
Αναζητήσεις
mikri-diorthosi-pano-apo-tis-1400-monades-kai-evdomadiaia-kerdi-gia-tin-agora.htm
Τυχαία Θέματα