Ο μήνας Μάρτιος εκπλήσσει θετικά και τους πιο αισιόδοξους

08:12 26/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εξαιρετικός μήνας αποδεικνύεται ο Μάρτιος για το ΧΑ εκπλήσσοντας και τους πιο αισιόδοξους. Ο μήνας έφερε ένα ιστορικό placement για τις μετοχές του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, που έσπασε όλα τα ρεκόρ διεθνώς, ενώ ταυτόχρονα με την είσοδο κεφαλαίων και παρά το trading που παρατηρήθηκε στη μετοχή της Πειραιώς και τις άλλες τραπεζικές μετοχές και τα blue chips, οι μετοχές παρέμειναν σε τροχιά υψηλών πολλών ετών και οι στηρίξεις άντεξαν, ενώ οι πιέσεις

δείχνουν να έχουν εκτονωθεί.

Μαζί με αυτά όμως παρατηρούμε μία πολύ μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με εξαίρεση την πρώτη Μαρτίου με τζίρο περίπου 85 εκατ. ευρώ και την προηγούμενη Παρασκευή ενόψει τριημέρου, που ο τζίρος έπεσε στα 91 εκατ. ευρώ, δεν υπήρξε ούτε μία συνεδρίαση με συναλλαγές μικρότερες των 114 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα είδαμε συνεδριάσεις με πολύ μεγάλη αξία συναλλαγών κι όχι μόνον επειδή οι επενδυτές πήραν τις μετοχές της Πειραιώς. Ήταν μήνας των ρεκόρ ο Μάρτιος μέχρι τώρα και τάραξε τα νερά, καθώς βαδίζουμε προς το καθολικό Πάσχα και η Wall Street, όπως και οι αγορές στην Ευρώπη, πηγαίνουν από το ένα ρεκόρ στο άλλο.

Μικρή σημασία έχει η τελευταία μικρή διόρθωση της Wall Street, με το δείκτη S&P καλά τοποθετημένο πάνω από τις 5.200 μονάδες, και το EuroStoxx σε τιμές ιστορικού ρεκόρ.

Παντού σε όλο τον κόσμο, παρατηρούν το ρυθμό του πληθωρισμού να υποχωρεί και περιμένουν μείωση των επιτοκίων που θα διαμορφώσει φθηνότερους όρους χρηματοδότησης και θα διαμορφώσει φιλικότερο περιβάλλον για τις επενδύσεις. Με την ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τα περιοριστικά επιτόκια εκτιμάται ότι η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά ευνοώντας περαιτέρω τις επενδύσεις στην ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ ο τουρισμός παραμένει το κλειδί για τη συνεχιζόμενη άνοδο του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επενδύσει στη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις και αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κορυφαία εκδήλωση στους επιχειρηματίες του Καναδά.

Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και το ΧΑ, επίσης έχει αλλάξει σελίδα. Οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί, οι τράπεζες επιστρέφουν σε πλήρη κανονικότητα και σε ιδιώτες μετόχους, ξένοι επενδυτές τοποθετούνται, στην αγορά βλέπουμε deals είτε αφορούν εξαγορές είτε μεγάλες επενδύσεις και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων είναι θετικά.

Keywords
Αναζητήσεις
o-minas-martios-ekplissei-thetika-kai-tous-pio-aisiodoxous.htm
Τυχαία Θέματα