Οι αλλαγές που έγιναν στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου από το 2021 μέχρι σήμερα

18:02 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την οδική ασφάλεια στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην Εθνική Οδό Πατρών Πύργου, υπό τον τίτλο «Επείγουσες παρεμβάσεις αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στη Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου».

Ο υπουργός τόνισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 έως σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές και επισήμανε ότι το 2023 είχε καταγραφεί μόνο ένας θάνατος στο συγκεκριμένο

οδικό τμήμα, ενώ κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία πέθαιναν περίπου 10 άνθρωποι.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου:

-Διαχωρισμός των κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια σήμανσης, η οποία βοηθά στην αποτροπή της κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και στη διατήρηση της εγρήγορσης των οδηγών κατά τις νυκτερινές ώρες.

–Διευθέτηση των ανεξέλεγκτων προσβάσεων, με απαγόρευση αριστερών στροφών, διαμόρφωση εισόδων – εξόδων όπου είναι εφικτό, ή και κλείσιμο αυτών.

-Εφαρμογή διατομής τύπου «β2+1» στα υπεραστικά τμήματα, με ενδιάμεση εναλλασσόμενη λωρίδα μήκους 800 – 2.000μ στις δύο κατευθύνσεις  κυκλοφορίας κατά τη διεθνή πρακτική αλλά και κανονισμών για ασφαλείς προσπεράσεις, χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης οχήματος στην ίδια λωρίδα από την αντίθετη κατεύθυνση, με κατάλληλη αναδιαμόρφωση των κόμβων.

-Κατασκευή αντι-ολισθηρής στρώσης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της οδού και αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα στα τμήματα της οδού που έχουν υποστεί φθορές.

-Διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού.

–Φωτεινή σηματοδότηση σε 18 κόμβους, κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 κόμβους καθώς και 5 νέες σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών.

-Ειδική διαμόρφωση στις εισόδους των οικισμών – οικιστικών πυκνώσεων, με πρόσθετα μέτρα προειδοποίησης και περιορισμού της ταχύτητας.

-Βελτίωση/συμπλήρωση της κατακόρυφης σήμανσης.

-Τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας, σε μήκος περίπου 45χλμ.

-Κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων κατά μήκος της οδού.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως προχωρά, με ταχείς ρυθμούς, η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εκτελεσμένες εργασίες θα υπερβούν το 50% τον Ιούνιο του 2024 και θα προσεγγίσουν το 80% στο τέλος του έτους. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο. Η χώρα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-allages-pou-eginan-stin-ethniki-odo-patron--pyrgou-apo-to-2021-mechri-simera.htm
Τυχαία Θέματα