Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι το 2024 θα είναι χρονιά αστάθειας για τις αγορές ενέργειας

16:56 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η αστάθεια στις αγορές ενέργειας θα είναι «η νέα κανονικότητα» για το 2024, καθώς τα χτυπήματα των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε διάσκεψη για το κλίμα στο Αμβούργο, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η γεωοικονομική αστάθεια και ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι πιο συχνές από το 2023.

«Το

2024 θα είναι μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας, οι ειδικοί περιμένουν νέα αύξηση των οικονομικών εντάσεων, από την Ερυθρά Θάλασσα ως το στενό της Ταϊβάν. Αυτό σημαίνει επίσης πιο συχνές διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν».

«Να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι Ευρωπαίοι»

Η φον ντερ Λάιεν στάθηκε και στην κλιματική και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργεί, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους όπως ποτέ», ιδίως για την σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την απαλλαγή των οικονομιών τους από τον άνθρακα».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που δίνει «ένα σαφές όραμα το οποίο επιτρέπει να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στην Ιστορία», επισημαίνοντας πως η συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει «η απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού που επιζητούν οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο περιβαλλοντικός οδικός χάρτης της Κομισιόν, ο οποίος καλύπτει τη μετατροπή μεγάλου αριθμού τομέων κατά τρόπο που η ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα το 2050

Keywords
Αναζητήσεις
i-komision-xekatharizei-oti-to-2024-tha-einai-chronia-astatheias-gia-tis-agores-energeias.htm
Τυχαία Θέματα