Οι ελληνικές εταιρίες συνεχίζουν να βγάζουν καλά αποτελέσματα και το κοινό κοιτάει τη Wall

08:08 22/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μικρές και μεγάλες ελληνικές εταιρίες συνεχίζουν να βγάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Δικαιώνουν απολύτως με τον τρόπο τους, το άλμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα που κατέγραψε ο Economist και την μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σε ένα διάστημα 4 ετών.

Αυτό λέει πολύ περισσότερα για το ΧΑ και τις εισηγμένες εταιρίες, από οποιοδήποτε άλλο δείκτη. Δεν έχει κανένα νόημα το να κοιτάμε τις άλλες αγορές, που έχουν κάνει ράλι επί χρόνια, καθώς η ανάπτυξη έμεινε αδιατάρακτη στην οικονομία τους. Να συγκρινόμαστε

μαζί τους. Είναι πολύ ακριβότερες και για αυτό ακριβώς, στο τέλος θα μας βγει και σε κακό.

Η ελληνική οικονομία, είναι σε τελείως διαφορετική φάση του κύκλου. Και δεν είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ξεκίνησε μία δύσκολη ανάβαση από πολύ χαμηλά και είναι ακόμα στην αρχή του δρόμου. Οπότε ας μην γίνονται συγκρίσεις, που τελικά αδικούν πολύ το ΧΑ. Που βρίσκονται αυτοί σε σχέση με το 2008 και που είμαστε εμείς;

Αφού η ελληνική αγορά είναι σε ανοδική πορεία καλό είναι να εξετάζεται και η πορεία των ελληνικών εταιριών, γιατί είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας. Είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας και των αποτελεσμάτων των εταιριών που έχει φέρει αυτό το ανοδικό αποτέλεσμα.

Όταν πάλι η αγορά υποχωρεί, είναι καλό να εξετάζεται επίσης και το δικό μας  περιβάλλον, οι λόγοι της υποχώρησης σε σχέση με τα αποτελέσματα και τις προοπτικές των εταιριών. Στην Ευρωζώνη για παράδειγμα, είναι σε ιστορικά υψηλά και τώρα συνεχίζουν, έχοντας καύσιμο την προσδοκία της μείωσης των επιτοκίων. Έζησαν και κινήθηκαν με φθηνό χρήμα πολλά χρόνια, όταν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν ούτε να περάσουν έξω από την ΕΚΤ.

Φυσικά έχουν διεθνείς εταιρίες που επενδύουν σε όλο τον κόσμο και μπορούν να αντισταθμίζουν τη στασιμότητα σε μία αγορά, με την ανάπτυξη σε μία άλλη. Αυτό κάνουν όλες οι εταιρίες που μεγαλώνουν. Το έχουν κάνει και ελληνικές εταιρίες και θα το κάνουν σιγά-σιγά περισσότερες, αν θέλουν να προοδεύσουν.

Στις ΗΠΑ πάλι, όσο αναμένουν τη μείωση των επιτοκίων, διατηρούν την ανάπτυξη και οι εταιρίες τους, ειδικά στην τεχνολογία πρωτοπορούν. Επίσης όμως έχουν και τις εκλογές και ξοδεύουν, γεγονός που είχαν φοβηθεί ότι μπορεί να αποτρέψει τη Fed. Η Κεντρική Τράπεζα θέλει να δει σημάδια αποπληθωρισμού. ενώ η κυβέρνηση θέλει να δει μειωμένα επιτόκια. Για την ώρα βολεύει τις αγορές, αλλά δεν παύει να είναι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές.

Φυσικά μία μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει όλες τις οικονομίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η μείωση αυτή θα ωφελήσει επίσης και την ελληνική οικονομία. Θα της δώσει επιπλέον ώθηση, αλλά παρόλο που προφανώς οι οικονομίες επηρεάζονται και δεν ζούμε μόνοι μας στον κόσμο, είμαστε σε άλλη φάση του κύκλου και πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη δική μας δυναμική, τις δικές μας ειδήσεις και τις εξελίξεις που χτίζουμε στο δικό μας περιβάλλον.

Επί της ουσίας η ελληνική οικονομία πρέπει να καλύψει ένα επενδυτικό κενό δέκα και πλέον ετών και να δημιουργήσει τα θεμέλια που θα δώσουν την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να ανοίξουν νέες αγορές, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Πρέπει απλά να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-ellinikes-etairies-synechizoun-na-vgazoun-kala-apotelesmata-kai-to-koino-koitaei-ti-wall.htm
Τυχαία Θέματα