Οι καταλύτες που κάνουν τη διαφορά για το ΧΑ και η στήριξη που παρέχει η ανάπτυξη της οικονομίας

08:59 5/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το βασικό είναι ότι το ΧΑ έχει τους καταλύτες για να κάνει τη διαφορά. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν την απαραίτητη δυναμική για να αντιστέκονται στις πιέσεις.

Το έδειξαν αυτό όταν πρώτες αντέδρασαν στην πτωτική τάση τον Οκτώβριο ενώ οι διεθνείς αγορές ακολούθησαν ουσιαστικά με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση. Το έδειξαν και τις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Η αιτία βρίσκεται τόσο στις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας που επιτυγχάνει ανάπτυξη και στοχεύει σε μια καλή μετρημένη αύξηση του ΑΕΠ 2,5% φέτος, αλλά και στα θεμελιώδη

μεγέθη πολλών εταιρειών, που βελτιώνονται, επενδύουν, αυξάνουν τα μεγέθη τους και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης η ελληνική οικονομία δεν έχει εκλογικό διακύβευμα, η πολιτική σταθερότητα είναι δεδομένη.

Αντίθετα σε άλλες αγορές η προοπτική είναι μόνον η πτώση επιτοκίων ενώ και τα αναμενόμενα κέρδη δεν δικαιολογούν τις αποτιμήσεις, αν και δεν ισχύει για όλες τις μετοχές. Μια αγορά όπως η Wall Street σε μία μεγάλη οικονομία όπως οι ΗΠΑ έχει πάντα ευκαιρίες. Ωστόσο είναι εκλογική χρονιά και υπάρχει διακύβευμα μετά το καλοκαίρι.

Έτσι αν και είναι αδύνατον να αποστασιοποιηθούν εντελώς από τις διεθνείς αγορές με τόσο μεγάλο μερίδιο ξένων επενδυτών, ωστόσο όταν οι ελληνικές μετοχές δεν κινούνται αυτόνομα, υποχωρούν λιγότερο, ενώ όταν οι διεθνείς αγορές είναι διστακτικές ή οι δείκτες κινούνται ληθαργικά, οι επενδυτές του ΧΑ επιλέγουν ανοδικά.

Με αυτή την εικόνα και καθώς η οικονομία βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, η ελληνική αγορά ποντάρει σε είσοδο όλο και περισσότερων σταθερών διεθνών κεφαλαίων. Προς την κατεύθυνση αυτή μία αναβάθμιση από τη Moody’s όπως προεξοφλεί η JP Morgan θα ήταν η πλέον ιδανική εξέλιξη, μια και θα φέρει την ελληνική οικονομία στα ραντάρ μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων μετά από 12 και πλέον χρόνια.

Στις μετοχές η τεχνολογία στη Wall Street δεν φαίνεται να είναι της μόδας. Οι μετοχές του κλάδου έδωσαν κέρδη πέρυσι, αλλά φέτος ο δείκτης Nasdaq γράφει ένα πολύ κακό σερί με πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Αντίθετα οι μετοχές που κερδίζουν φέτος είναι αυτές της βιοτεχνολογίας, των φαρμακευτικών εταιριών και του κλάδου υγείας γενικότερα.

Στο ΧΑ δεν είναι θέμα κλάδου. Χθες ήταν οι τράπεζες και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, προχθές ήταν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ είναι σταθερά εκεί, οι κατασκευαστικές με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ επίσης και όπου οι αποτιμήσεις και τα αποτελέσματα ή οι προσδοκίες ανάπτυξης δικαιολογούν άνοδο, η αγορά δείχνει την προτίμησή της.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-katalytes-pou-kanoun-ti-diafora-gia-to-cha-kai-i-stirixi-pou-parechei-i-anaptyxi-tis-oikonomias.htm
Τυχαία Θέματα