Οι smooth operators στα ΣΜΕ χθες, κερδισμένες Πειραιώς και Eurobank, εντυπωσιάζει η ΔΕΗ, ανεβαίνει η Google από τις 7

08:12 10/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μαεστρική κίνηση μεγάλων παικτών ήταν αυτή που εκτυλίχθηκε χθες στην αγορά και οδήγησε τις τιμές πάνω και από τις 1.417 μονάδες, χωρίς να ανοίξει μύτη. Οι χειριστές ήταν smooth operators και η επιχείρηση αλλά και ο τρόπος δράσης πέρασε κάτω από τα ραντάρ.

Λέγαμε ότι παρά την πληροφόρηση που έχουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, δεν προέκυπτε πίεση στους πτωτικούς παίκτες πουθενά και δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στο short covering το μέγεθος της ανάκαμψης, με πρώτη κίνηση κατευθείαν πάνω από τις 1.400 μονάδες προχθές. Η δεύτερη κίνηση

χθες όμως…

Μιλάμε για σωστή δουλειά κι όχι τσαπατσούλικα πράγματα. Δεν υπήρξαν χάσματα κι άλλες τέτοιες άγαρμπες προχειρότητες. Όλη η κίνηση δείχνει ότι οι συμμετέχοντες ελέγχουν την κατάσταση κι όχι απλώς τις μετοχές. Η μάχη διεξάγεται κρύα, χωρίς κραδασμούς, πάθος και εμφανή σημάδια. Η εικόνα χθες στα παράγωγα, είναι άριστα καμουφλαρισμένη. Ειδικότερα:

Τα συμβόλαια του δείκτη FTSE όχι μόνον δεν μειώθηκαν, αλλά άνοιξαν και λίγα περισσότερα. Συνολικά 5.242 από 5.165 οι ανοιχτές θέσεις. Ο όγκος συναλλαγών όμως ήταν διπλάσιος από προχθές και έφθασε τα 1.490 από 725 συμβόλαια. Είναι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών μετά το ρολάρισμα θέσεων την Παρασκευή 14 Μαρτίου του triple witching. Κρατείστε τη μέρα, οι ημερομηνίες 12-14 Μαρτίου επαναλαμβάνονται σε όλα τα ΣΜΕ, που είχαν κορυφαία εμπορευσιμότητα εκείνες τις ημέρες.  

Αυτό που συνέβη είναι ότι πούλησαν κάποιοι παίκτες. Πήραν κέρδη; Απέφυγαν ή πήραν ζημιές; Εγκατέλειψαν το στοίχημα; Τα συμβόλαια δεν έκλεισαν, άλλαξαν χέρια, όπως άλλαξαν χέρια και οι μετοχές.

Οι τιμές συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, κυμάνθηκαν από 3.377 μονάδες χαμηλά μέχρι 3.442 ψηλά. Οι τιμές στις 14 Μαρτίου ήταν περίπου στην ίδια ζώνη, μεταξύ 3.376 μονάδων στα χαμηλά και 3.442 μονάδων. Το θέμα είναι ότι δεν είδαμε ούτε φυγή προς τα εμπρός. Δεν άνοιξαν θέσεις παρακάτω στο επόμενο διάστημα. Άλλαξαν θέσεις.

Μεγάλη μείωση των δανεισμένων τίτλων που είχαν πουληθεί ανοιχτά (αέρα που λένε), παρατηρήθηκε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσέγγισε ήδη την τιμή του placement στα 7 λεπτά. Η πώληση δανεικών τίτλων στην Πειραιώς έχει κάποια συνέχεια τελευταία. Αλλά χθες απέμειναν πουλημένα μόνον 5.000 χαρτιά από 40.000 προχθές και ο τίτλος είναι αλαφρωμένος. Εδώ έχουμε ξεκάθαρο short covering, αλλά έχουμε και μαεστρικό παίξιμο της μετοχής. Μέχρι τις 14 Μαρτίου οι δανεισμένες μετοχές οι οποίες είχαν πουληθεί ήταν 365.000. Μέχρι τις 27 Μαρτίου ήταν 100.000 μετοχές. Μέχρι τις 3 Απριλίου ήταν 25.000 μετοχές αλλά ξαφνικά αυξήθηκαν σε 40.000, μεταξύ 4 και 8 Απριλίου. Χθες έμειναν μόνον 5.000 μετοχές.

Στο ΣΜΕ της Πειραιώς, έκλεισαν κάποιες θέσεις. Αυτό μοιάζει απώλεια των πτωτικών παικτών, καθώς απέμεινα 65.500 συμβόλαια, 2.000 συμβόλαια λιγότερα με μεγάλο όγκο συναλλαγών στη μέρα, 4.800 συμβόλαια από μόλις 3.340 προχθές, μεταξύ 3,86-3,96 ευρώ.

Αρκετές θέσεις έκλεισαν στο ΣΜΕ της Eurobank. Κι εδώ απώλειες και αρκετά μεγαλύτερες όπως φαίνεται. Από 37.230 ανοιχτές θέσεις απέμειναν ζωντανά 32.600 συμβόλαια. Σχεδόν 5.000 έκλεισαν και δεν έχει ανοίξει καν το ΣΜΕ της επόμενης περιόδου.

Σε όλες αυτές τις μετοχές επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει ανοδικό χάσμα. Κατά πόσον συντηρούνται κερδισμένες παλαιές θέσεις δεν αποκλείεται να φανεί σήμερα. Τα μόνα σημάδια εμφανούς υποχώρησης πτωτικών παικτών είναι στις Πειραιώς και Eurobank. Η μετοχή της Εθνικής πάλι, δεν είχε ποτέ ούτε έχει σημαντικό βάρος. Άλλωστε οι πολύ μεγάλοι επενδυτές της, θα επωφελούνταν για να αγοράσουν.

Η έκθεση της Morgan Stanley, ήταν καλά ισορροπημένη σε ορισμένα σημεία, κι όχι καλά ισορροπημένη σε άλλα. Για το discount 23% έναντι των προσδοκώμενων ευρωπαϊκών P/E φέτος συμφωνούμε πάντως.

Να μιλήσουμε λίγο για τη ΔΕΗ; Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση έχει αλλάξει την Επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει αλλάξει. Οι στόχοι που έχει βάλει η ΔΕΗ για να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε ΑΠΕ μέχρι το 2026, έχουν επιτευχθεί, κατά 70% είπε ο κ. Στάσσης. Η εταιρία έκανε επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ, έχει ήδη ισχύ 4,6 GW από ΑΠΕ και μείωσε πέρυσι 24% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντικατέστησε πέρυσι 0,9 GW ισχύος από λιγνίτη, με 1,1 GW από ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ έβαλε πλώρη για επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,7 δισ. ευρώ, επενδύει στα δίκτυα, έχει ρευστότητα 5,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,6 δισ. ευρώ στο ταμείο και τα υπόλοιπα σε πιστωτικές γραμμές. Ο δανεισμός της καθώς επενδύει, είναι 5,7 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος 56% σε σταθερό επιτόκιο και το 44% σε κυμαινόμενο. Πόσο θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα σε 12-36 μήνες από τη μείωση επιτοκίων η ΔΕΗ;

Η Intralot, εξόφλησε πλήρως τις ομολογίες 5,250% λήξεως Σεπτεμβρίου 2024 για ποσό συνολικά 99.568.000, πλέον τόκων, μέσω της θυγατρικής της στο Λουξεμβούργο και ης σχετική υποχρέωση έχει αποσβεστεί πλήρως.

Η μετοχή του Τραμπ που είχε πλησιάσει σχεδόν τα 80 δολάρια ενδοσυνεδριακά, είναι στα 37,47 δολάρια και πιθανόν βρίσκεται σε σημείο αντιστροφής για rebound. Αντίθετα η Nvidia διορθώνει και από τα 950 δολάρια στα τέλη Μαρτίου είναι τώρα στα 853 δολάρια, ενώ από τις 7 υπέροχες της τεχνολογίας ανεβαίνει μόνον η μητρική της Google, Alphabet που βρέθηκε σε νέα υψηλά.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-smooth-operators-sta-sme-chthes-kerdismenes-peiraios-kai-eurobank-entyposiazei-i-dei-anevainei-i-google-apo-tis-7.htm
Τυχαία Θέματα