Πούλησαν ΣΜΕ οι νικητές της περασμένης εβδομάδας, διψήφιες αποδόσεις βλέπει η Alpha Finance

08:23 16/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η εικόνα που δίνουν οι ανταποκρίσεις των διεθνών μέσων, εξακολουθεί να είναι περίεργη. Μας λένε, περίπου, ότι δίνονται κάποια χτυπήματα «για την τιμή των όπλων», αλλά δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι σοβαρό. Αυτή τη λογική τη συναντάμε σε παιδάκια της πρώτης τάξης του δημοτικού, όταν τους λέμε: Προσέξτε, γιατί αυτό που είναι αστείο, μπορεί να γίνει εύκολα πολύ σοβαρό.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ χθες, αποφάσισε να αντεπιτεθεί, με πρόθεση να απαντήσει στο Ιράν για την επίθεσή του με drone και πυραύλους, αλλά χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο, μεταδίδει το Reuters,

επικαλούμενο το κανάλι 12 του Ισραήλ.

Χθες, καμία από τις μεγάλες αγορές δεν κινήθηκε όπως το ΧΑ. Στην πραγματικότητα το ΧΑ αντέδρασε μεν με μεγάλη ανεπιθύμητη βουτιά, αλλά είχε τελικά καλύτερη συμπεριφορά από όλους. Στην Ευρώπη, οι άλλοι που έκλεισαν θετικά είχαν ακριβώς την αντίθετη πορεία. Ξεκίνησαν με άνοδο και γύρισαν χαμηλότερα στο τέλος. Στη Wall Street πήγαν κατευθείαν προς τα κάτω διότι τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δεν ήταν καλά μεν, αλλά ήταν καλύτερα από ότι περίμεναν. Η λογική σηκώνει τα χέρια.

Ενδιαφέρον ότι έγινε μεγάλος τζίρος και μάλιστα μέσα στη συνεδρίαση κι όχι με πακέτα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στο ΧΠΑ, φαίνεται να αλλάζουν θέσεις στα συμβόλαια. Κάποιοι αγόρασαν και πούλησαν εκτός από τους market makers και παίκτες της αγοράς. Οι αγοραστές πάλι, μοιάζει να ποντάρουν περισσότερο στην κατεύθυνση, παρά να αντισταθμίζονται. Αυτό γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες κινήσεις στα παράγωγα των μετοχών.

Εκείνο που προξενεί εντύπωση με τα παράγωγα του δείκτη FTSE, είναι ότι οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν και δεν αυξήθηκαν. Περίπου 900 συμβόλαια, έκλεισαν και οι ανοιχτές θέσεις υποχώρησαν σε 4.336 από 5.233. Αντίθετα όμως, ο όγκος συναλλαγών, εκτοξεύθηκε, παρά τη μείωση των θέσεων. Άλλαξαν χέρια 3.247 ΣΜΕ του δείκτη, από 745 την Παρασκευή και από 1.490 την προηγούμενη εβδομάδα στις 9 Απριλίου, όταν έγινε η προηγούμενη μεγάλη κίνηση, τότε που οι αγοραστές τους είχαν πάρει τα συμβόλαια. Τώρα τους τα πούλησαν πίσω.

Οι νικητές της προηγούμενης κίνησης ήταν οι αγοραστές μετοχών και συμβολαίων. Τώρα κέρδισαν και από την πώληση ΣΜΕ. Με βάση το προηγούμενο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι μέχρι στιγμής νικητές έχουν τα λευκά και έχουν καλύτερο timing στις κινήσεις τους. Το πτωτικό στοίχημα μπορεί να μη βγει λοιπόν.

Πιέστηκαν στη λήξη της συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές χθες για να βγουν χαμηλότερα κλεισίματα. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank, ενώ στις άλλες τράπεζες ήταν μικρότερες, ειδικά στην Πειραιώς. Πάντως η μετοχή που κυρίως χτυπήθηκε από πωλήσεις στις δημοπρασίες χθες, για να μην καλύψει κι άλλο έδαφος το ΧΑ, ήταν ο Μυτιληναίος.

Στο μεταξύ η Alpha Finance, φώτισε λίγο την εικόνα στο τραπεζικό κλάδο, με έκθεσή της, σημειώνοντας, ότι μέχρι το 2026 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν διψήφια ποσοστά απόδοσης στο κεφάλαιο.

Η Alpha Finance, τονίζει, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο και το ρεκόρ κερδοφορίας που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες το 2023, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά πάνω από 10% μέχρι το 2026.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, εκτιμούν ότι η επιδείνωση των περιθωρίων, με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών.

Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις δανείων. Η ισχυρή κερδοφορία θα ενισχύσει τα κεφάλαια, διευκολύνοντας έτσι την ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερισμάτων και πιθανών επαναγορών μετοχών.

Η χρηματιστηριακή θυμίζει, ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες, γιατί διαπραγματεύονται περίπου στο 70% της ενσώματης λογιστικής αξίας και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, γεγονός που κάνει οποιαδήποτε διόρθωση ευκαιρία εισόδου. Η αναμενόμενη ανακοίνωση πληρωμής μερισμάτων θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα.

Η Alpha Finance για τους λόγους αυτούς, αναβάθμισε τις τιμές στόχους περίπου κατά 25% δίνοντας εκ νέου σύσταση αγοράς και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει,  με προτίμηση στην Eurobank (Τιμή Στόχος € 2,45), εν μέρει λόγω των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (Τιμή Στόχος 4,90 ευρώ), λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας/αποτίμησης, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα (Τιμή Στόχος 9,10 ευρώ) δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των δυνατοτήτων που της παρέχει η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που παρουσιάζει.

Τα 73 εκατ. ευρώ πλησιάζει η κεφαλαιοποίηση της Performance Technologies που ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο τζίρος αυξήθηκε 37,7% και στα 57,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει γερό ταμείο και μικρό δανεισμό, ενώ ενημέρωσε πως ξεκίνησε τη χρονιά φέτος πολύ δυνατά.

Νέα πτώση της μετοχής του Τραμπ χθες, κατά 18,35% στα 26,61 δολάρια.

Keywords
Αναζητήσεις
poulisan-sme-oi-nikites-tis-perasmenis-evdomadas-dipsifies-apodoseis-vlepei-i-alpha-finance.htm
Τυχαία Θέματα