Πρωϊνό Σχόλιο: Η αγορά τεστάρει την πρώτη βραχυχρόνια στήριξη

07:59 3/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όταν οι αγορές υποχωρούν, το κάνουν συνήθως όλες μαζί. Η αιτία είναι η έλλειψη ειδήσεων που δημιουργούν διάθεση για ρίσκο, ο ρυθμός που δεν αφήνει έναν βραχυχρόνιο παίκτη να μείνει εκτός και τυχόν εμπόδια που λειτουργούν έντονα και προκαλούν απότομες διακυμάνσεις σε αγορές ταύρων.

Οι συνθήκες αυτές υπάρχουν τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα τόσο το ΧΑ όσο και οι διεθνείς αγορές δεν είχαν χθες κάποια είδηση που θα έδινε την ώθηση και θα αύξανε τη διάθεση για ρίσκο, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι το ΧΑ έμεινε πίσω στην ανοδική κίνηση που έκαναν  οι άλλες αγορές και αντίθετα

έσπευσε να υπερβάλει στην πτώση.

Μεγάλη διόρθωση 2% στο ΧΑ σε φόντο διεθνούς πτώσης και απουσίας καταλύτη

Το ότι δεν ακολούθησε ανοδικά τις διεθνείς αγορές το ΧΑ έχει να κάνει με την έλλειψη ρυθμού που το ΧΑ έχασε μετά από συνεχείς αργίες, κι ενώ πλησίαζε το τέλος του πρώτου τριμήνου, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών. Η αύξηση της ρευστότητας των συμμετεχόντων βεβαίως, είναι θετικό στοιχείο για τη συνέχεια.

Τέλος, παρά τα κέρδη το ΧΑ δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη bull market. Η άνοδος ήταν μετρημένη, και οι υπερβολές αποφεύχθηκαν, αλλά αυτό κόστισε σε τέμπο. Χάθηκε η ορμή της ανόδου και τι κάνει μία αγορά όταν δεν ανεβαίνει; Αντίθετα η Wall Street έχει πολύ μεγάλη άνοδο πίσω της και είναι ξεκάθαρα μία αγορά ταύρων, που σκόνταψε στο εμπόδιο των υψηλών επιτοκίων και αντέδρασε όπως αντιδρούν οι αγορές των ταύρων. Γκρεμοτσακίστηκε λόγω της ορμής, με την οποία κινείται από την αρχή του χρόνου. Αυτό ως κίνηση μεταφέρει ενέργεια για αντίστοιχη ανοδική αντίδραση ή συνέχεια της διόρθωσης. Όμως η αγορά τους υπακούει στις απότομες αλλαγές τάσης, σε αντίθεση με το ΧΑ που έχει καταπιέσει αυτές τις κινήσεις, παραμένοντας μετρημένο.

Δυστυχώς στο σκηνικό διόρθωσης του ΧΑ βάρυναν αρκετά πράγματα που έκαναν Έλληνες παίκτες να πουλήσουν χθες. Η υποψία ότι τα μερίσματα των τραπεζών μπορεί να είναι μικρότερα, όπως και η ανησυχία ότι μετά από μία εξαιρετική εκκίνηση μπορεί να χαθούν κονδύλια του ΤΑ, που είπε ο  CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μπορεί να είναι παράγοντες.

Στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα βαραίνουν επίσης τα υψηλά επιτόκια. Με τις οικονομίες να χάνουν αργά αλλά σταθερά στροφές και τις Κεντρικές Τράπεζες διστακτικές, οι αγορές μπορεί να χάσουν την υπομονή τους. Αυτά είναι ζητήματα που θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση καθώς η μεγάλη πτωτική κίνηση χθες, ουσιαστικά έφερε το ΧΑ στο κατώφλι της πρώτης σοβαρής βραχυχρόνιας στήριξης.

Με το ΧΑ να παραμένει φθηνό και τη μόνη προοπτική να είναι αργά ή γρήγορα οι μειώσεις επιτοκίων, η αγορά θα δοκιμάσει τις πρώτες στηρίξεις σήμερα και αν αντέξουν θα σφυρηλατήσουν το επίπεδο αυτό ως βάση για τη συνέχεια.

Η αγορά μέχρι τώρα κινείται σα να τραβά γραμμή πάνω από τις 1.420 μονάδες, ένα επίπεδο απέναντι στο οποίο λειτουργεί διστακτικά. Το ίδιο συμβαίνει μέχρι στιγμής και προς τα κάτω, όπου οι πιέσεις κάτω από τις 1.390 μονάδες ήταν σύνθημα για αγορές. Σήμερα θα δούμε, αν ισχύει ακόμα.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-i-agora-testarei-tin-proti-vrachychronia-stirixi.htm
Τυχαία Θέματα