Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ – Τι ισχύει για σχολεία και νοσοκομεία

07:01 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Παραλύει» η χώρα σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΕΚΑ ( Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας) και εκατοντάδες σωματεία. Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ

θα είναι ακινητοποιημένα για όλη τη μέρα, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. «Δεμένα» τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, 24ωρη απεργία και για τους οδηγούς ταξί. Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Παρά την απεργία που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), τα σχολεία της χώρας αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά, καθώς κάθε εκπαιδευτικός θα αποφασίζει μεμονωμένα για τη συμμετοχή του ή μη στην απεργία.

Στα γυμνάσια και στα λύκεια, σε περίπτωση που κάποιος καθηγητής απεργεί, οι μαθητές θα έχουν κενό. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς, αφού προηγουμένως έχουν ενημερωθεί από τους εκπαιδευτικούς για το αν θα λάβουν μέρος στην απεργία, θα κρίνουν εάν θα στείλουν ή όχι τα παιδιά τους στο σχολείο.

Κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ στους γιατρούς

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/02/24 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν. Ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν Διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, διπλασιασμό χρηματοδότησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Απεργία στα δικαστήρια 

Την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία έχουν ανακοινώσει και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Με ανακοίνωσή τους, και αναφερόμενοι στην απεργία απαιτούν να μην καταργηθεί και να μην συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία. «Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, ενόψει του Νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συμβολικό κλείσιμο των δικαστικών υπηρεσιών. Η συμμετοχή των συναδέλφων σε όλη τη Χώρα ήταν συγκλονιστική και το μήνυμα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις: Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!».

Στάση εργασίας από τους δημοσιογράφους

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Η Αθήνα θα μείνει για όλο το 24ωρο χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό – καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η Ελληνική Αστυνομία, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε εφαρμογή σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των ΜΜΜ, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
se-apergiako-kloio-i-chora--cheirofreno-sta-mmm--ti-ischyei-gia-scholeia-kai-nosokomeia.htm
Τυχαία Θέματα