Στα ύψη οι απώλειες της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας το 2023

08:02 24/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε δεκάδες δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι απώλειες της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας το 2023. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επιτόκια που την ανάγκασαν να εξαντλήσει το σύνολο των αποθεματικών της. Η Bundesbank ανακοίνωσε μηδενικό ετήσιο κατανεμητέο κέρδος, αφού αποδέσμευσε 19,2 δισ. ευρώ (20,8 δισ. δολάρια) για την κάλυψη προμηθειών γεγονός που την άφησε με αποθεματικά λίγο κάτω από 700 εκατ. ευρώ.

«Περιμένουμε ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι και πάλι μεγάλες για το τρέχον έτος.

Είναι πιθανό να υπερβούν τα εναπομείναντα αποθεματικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, σε συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εμφάνισε την Πέμπτη την πρώτη, από το 2004, ετήσια ζημία της ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι για σχεδόν 10 χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης τύπωνε χρήματα και αγόραζε μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα κατέχει σημαντικά χαρτοφυλάκια που εκτίθενται σε κίνδυνο από την πρωτοφανείς αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι τα ετήσια κέρδη και οι ζημίες δεν επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούν νομισματική πολιτική και να ελέγχουν τη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο, παρακολουθούνται ως δυνητική απειλή για την αξιοπιστία, ιδίως εάν μια διάσωση καταστεί επικίνδυνη.

Ο Nagel σχετικά με την προβληματική γερμανική οικονομία, δήλωσε: «Οι εμπειρογνώμονές μας αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα βρει σταδιακά τα ‘’πατήματά’’ της κατά τη διάρκεια του έτους και θα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Κατ’ αρχάς, οι ξένες αγορές αναμένεται να της δώσουν μία ανάσα. Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επωφεληθεί από τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».

Συμπαρασύρεται ο κατασκευαστικός κλάδος κατοικιών

Τους τελευταίους μήνες ο κατασκευαστικός κλάδος κατοικιών φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τους ειδικούς του κλάδου να εμφανίζονται ανήσυχοι.

«Ο τομέας της κατασκευής κατοικιών βρίσκεται, θα έλεγα, λίγο σε κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Dominik von Achten, πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας δομικών υλικών Heidelberg Materials, στο CNBC. «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έχουν πάει προς τη λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι κατασκευές μειώθηκαν σημαντικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση μειώνει τις προσδοκίες της για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024 στο 0,2% από 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα υψηλά επιτόκια αποτελούν τη βασική πρόκληση για την οικονομία, εξηγώντας ότι αυτά οδήγησαν σε μείωση των επενδύσεων, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Φως στην άκρη του τούνελ;

Τον Ιανουάριο ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέφεραν λιγότερες ή ακυρωμένες παραγγελίες μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων γίνονται με αργό ρυθμό, ο Dominik von Achten λέει ότι μόλις «οι άνθρωποι δουν το σημείο καμπής» η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο ότι, αν και σημειώνεται πρόοδος στον πληθωρισμό, η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι «πρόωρη». Ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων παραμένει ασαφές, οι αγορές προβλέπουν ότι η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Keywords
Αναζητήσεις
sta-ypsi-oi-apoleies-tis-germanikis-kentrikis-trapezas-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα