Στο «πεντάγραμμο των δικαστηρίων» στέλνει η Universal το Tik Tok

17:17 2/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, είναι μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο μικρής διάρκειας, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από ηχητικά εφέ και αδειοδοτημένη μουσική.

Σε επιστολή της η Universal Music Group, η μεγαλύτερη μουσική εταιρεία στον κόσμο, κατηγόρησε το TikTok ότι προσπάθησε να την «τρομοκρατήσει» και να την «εκφοβίσει»

καταρτίζοντας συμβόλαιο, με το οποίο πληρώνει τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς ένα «κλάσμα του ποσοστού» που προσφέρεται από άλλες πλατφόρμες. Η TikTok αφαίρεσε επιλεκτικά τη μουσική ορισμένων από τους αναπτυσσόμενους καλλιτέχνες της εταιρείας κρατώντας παράλληλα τους περισσότερο δημοφιλείς.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών πρόκειται να λήξει σύντομα, αφού δεν υπήρξε συμφωνία σε θέματα όπως η αποζημίωση των καλλιτεχνών και η τεχνητή νοημοσύνη και κατ’ επέκταση μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του κόσμου θα αφαιρεθούν από τη βιβλιοθήκη του Tik Tok.

Η Universal Music Group κατέχει τα δικαιώματα καλλιτεχνών όπως οι Beatles, Bob Dylan, Elton John, Drake, Sting, the Weeknd, Kendrick Lamar, SZA, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Coldplay, Post Malone.

Το «Murder on the Dancefloor» της Sophie Ellis-Bextor, το οποίο ανήκει στην UMG σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία πρόσφατα στο TikTok, όπου ορισμένοι πλούσιοι χρήστες βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να χορεύουν γύρω από πολυτελή ακίνητα σε μια αναπαράσταση μιας σκηνής από την ταινία Saltburn του 2023.

Στην επιστολή της η UMG ισχυρίζεται ότι το TikTok αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των συνολικών εσόδων της γεγονός που, όπως αναφέρει, αποτελεί απόδειξη του «πόσο λίγο πληρώνει το TikTok τους καλλιτέχνες και τους συνθέτες, παρά την τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη βάση χρηστών του, τα ραγδαία αυξανόμενα διαφημιστικά έσοδα και την αυξανόμενη εξάρτηση από το μουσικό περιεχόμενο».

«Η τακτική του TikTok είναι προφανής: χρησιμοποιεί τη δύναμη της πλατφόρμας της για να πλήξει ευάλωτους καλλιτέχνες και προσπαθεί να μας εκφοβίσει ώστε να συναινέσουμε σε μια κακή συμφωνία που υποτιμά τη μουσική και υποτιμά τους καλλιτέχνες και τους συνθέτες καθώς και τους θαυμαστές τους», έγραψε χαρακτηριστικά η UMG.

Απατώντας, το TikTok κατηγόρησε την UMG ότι «έβαλε τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών της» και συμπήρωσε ότι «επέλεξαν να απομακρυνθούν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πολύ περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που χρησιμεύει ως δωρεάν μέσο προώθησης και ανακάλυψης των ταλέντων τους».

Η UMG κατηγόρησε την TikTok ότι επέτρεψε στην πλατφόρμα να κατακλυστεί από ηχογραφήσεις που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και με με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να «αντικαταστήσει» τους καλλιτέχνες.

Η κατηγορία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το Tik Tok ξεκίνησε πέρυσι το TikTok Music σε επιλεγμένες χώρες επιχειρώντας να ανταγωνιστεί το Spotify και το Apple Music και δοκίμασε πιλοτικά μια λειτουργία «AI Song» που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τραγούδια χρησιμοποιώντας υποδείξεις.

Το TikTok έχει παρόμοιες συμφωνίες με μουσικές εταιρείες, όπως η Sony και η Warner Music και αναμένουμε να δούμε αν και εκείνες συμμερίζονται τις ανησυχίες της Universal Music Group.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-pentagrammo-ton-dikastirion-stelnei-i--universal-music-group-to-tik-tok.htm
Τυχαία Θέματα