Τα ζητούμενα για τον κλάδο των Logistics στην Ελλάδα

22:05 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

H Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδας (ΕΕL.ΒΕ), κλειδώνει στο τρίπτυχο «συνεργασίες, εκπαίδευση και καινοτομία», επισημαίνοντας πως η αγορά στην Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης του

φορέα για το 2024, με θέμα «Προηγμένη διαχείριση πληροφοριών στις υπηρεσίες μεταφοράς αγαθών και Logistics», ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Δρ. Δημήτριος Τσιτσάμης, ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα πιέζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνουν τους χρόνους παράδοσης αγαθών, όπως και τη μεταβλητότητα του συστήματος.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα και με το World Container index της Drew, το μέσο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σαράντα ποδιών από την Κίνα στην Μεσόγειο, μπορεί την τελευταία εβδομάδα να έχει παρουσιάσει μείωση κατά 2% έναντι της αμέσως προηγούμενης, που όμως διαμορφωνόταν σε 6.000 δολάρια, έναντι των 1.400 δολαρίων στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, επισήμανε η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, οπότε και οι τιμές είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, φτάνοντας τα 14.000 δολάρια. «Παρόλα αυτά, όλες οι προβλέψεις για την επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο, εξαρτώνται άμεσα από τη διάρκεια των εχθροπραξιών», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας.

Για τις υποδομές, επισήμανε ότι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Logistics, είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η δημιουργία σύγχρονων μεταφορικών συνδέσεων, με έμφαση στην ασφάλεια και την ταχύτητα. 

Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, ο πρόεδρος της εταιρίας σημείωσε ότι καταγράφονται τεράστιες ανάγκες σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τόνισε ότι εξειδικευμένους επιστήμονες logistians, οδηγούς φορτηγών, μέχρι και χειριστές στοιβασίας «τους ψάχνουμε με τα κιάλια».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να μην τις «καταπιεί» ο ανταγωνισμός. «Ο ανταγωνισμός είναι έντονος, με την κερδοφορία να υφίσταται μείωση στην προσπάθεια μεγιστοποίησης του μεριδίου στην αγορά, και ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, αν δεν στηριχθούν θα σβήσουν».

Keywords
Αναζητήσεις
ta-zitoumena-gia-ton-klado-ton-logistics-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα